Osman Hamdi Bey'e ait iki eser, rekor fiyata alıcı buldu

Modern Türk resminin öncü ismi Osman Hamdi Bey'e ait iki eser, 1 gün arayla müzayedeye çıktı. Ressamın Yeşil Cami'de Kuran Dersi tablosu, 4 milyon 640 bin sterline, İstanbul Hanımefendisi isimli eseriyse 1.5 milyon euro'ya alıcı buldu.

Son Güncelleme:

Osman Hamdi Bey'in İstanbul Hanımefendisi isimli eseri, seçkin ve köklü müzayedeevlerinden Viyana'daki Dorotheum Sanat Galerisi'nde düzenlenen açık artırmada 1,5 milyon euro'ya müzayedeye telefonla katılan bir sanatsever tarafından satın alındı. İsmi saklı tutulan alıcı, tabloya vergi ve komisyonlarla birlikte 1 milyon 770 bin euro (11.5 milyon TL) ödeyecek. 

1881 tarihli, tuval üzerine yağlıboya tablo, Türk resim sanatında tam boy olarak bir kişinin resmedilmesinin ilk örneklerinden biri olması nedeniyle önem taşıyor. 

Müzayedeevinden yapılan açıklamaya göre İstanbul Hanımefendisi, bu yıl Avusturya'da, bir açık artırmada en yüksek fiyata satılan eser.

1 gün önce de bu kez sanatçının Yeşil Cami'de Kuran Dersi adlı eseri bu kez İngiltere'de 4 milyon 640 bin sterline (yaklaşık 35 milyon TL) alıcı bulmuştu. 


Osman Hamdi Bey'e ait Kuran Okuyan Kız adlı eserse geçen ay yine İngiltere'de 6 milyon 315 bin sterline (44 milyon TL) satılmıştı. Bu, sanatçının bir eserine ödenen en yüksek tutar.

OSMAN HAMDİ BEY KİMDİR?

Modern Türk resim sanatının kurucularından Osman Hamdi Bey, 1842'de İstanbul'da doğdu. Hukuk eğitimi almak üzere Paris'e gönderilen Osman Hamdi, eğitimine devam ederken bir yandan da sanat çevrelerine girdi. Paris Güzel Sanatlar Okulu'na kayıt olup Jean Leon Gerome ve Gustave Boulanger'in atölyelerine devam etti. 


Yurda döndükten sonra devletin farklı kademelerinde çeşitli görevler alan Osman Hamdi, 1875'te Kadıköy'ün ilk belediye başkanı olarak görevlendirildi. Bu görevi 1 yıl sürdüren sanatçı, aynı zamanda ilk Türk arkeoloğu olarak kabul ediliyor. İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurucusu ve uzun yıllar müdürü olarak görev yapan Osman Hamdi Bey, günümüzde varlığını Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak sürdüren Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi'nin de kurucusuydu.


Osman Hamdi Bey, müzecilik ve arkeoloji çalışmalarını sürdürürken resim yapmayı hiç bırakmadı. Türk resminde ilk kez figürlü kompozisyonu kullanan ressamdı. Resimlerinde okuyan, tartışan, özlemini duyduğu Türk aydın tipini ve dışarıya açılmış kadın imgesini ele aldı. Dekor olarak tarihi yapıları, aksesuar olarak tarihi eşyaları kullandı. Kaplumbağa Terbiyecisi (1906) ve Silah Taciri (1908) Osman Hamdi'nin en ilgi çeken ve özgün eserleri olarak kabul ediliyor. Birçok resmi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Londra, Liverpool ve Boston müzelerinde sergileniyor. 

Osman Hamdi Bey, 1910 yılında aramızdan ayrıldı.

Sonraki Haber