On parmağında on marifet olan efsane isim Harry Belafonte hayatını kaybetti

Afro-Amerikalı şarkıcıların önünü açan isim olarak bilinen Kalipso kralı Harry Belafonte 96 yaşında hayatını kaybetti.

Son Güncelleme:

Şarkıcı, oyuncu, prodüktör ve aktivist Harry Belafonte, 96 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Müziğiyle ABD'de bir kalipso çılgınlığı yaratan ve Afro-Amerikalı sanatçılar için yeni bir ufuk açan Belafonte'nin Manhattan'daki evinde kalp yetmezliği nedeniyle öldüğü açıklandı.

Aynı zamanda ödüllü bir Broadway sanatçısı olan ve 50'li yıllarda yaptığı albümler ve verdiği konserlerle bir efsaneye dönüşen Belafonte yakışıklılığıyla da dikkat çekmiş ve Hollywood'da film çeken ilk siyahi oyunculardan biri oldu.

Dr. Martin Luther King Jr.'ın da yakın arkadaşı olan Belafonte, 60'ların sivil haklar hareketinde önemli bir isimdi. Daha sonra az gelişmiş Afrika ülkeleri adına hayırsever faaliyetlerde bulundu. Güney Afrika'daki ırkçılığa karşı mücadele etti.

Kariyeri boyunca 2 Grammy Ödülü, 1 yaşam boyu başarı ödülü, 1 Tony ödülü ve 1 de Emmy ödülü kazanan Belafonte ayrıca Jean Hersholt İnsani Yardım Ödülü de kazandı.

Tam adı Harold George Belafonte Jr.'dı ve New York'ta doğdu. 5 yaşındayken Jamaika'daki büyükannesinin yanına gönderildi. Liseyi okumak için New York'a döndü. Savaşta görev yaptıktan sonra tiyatro sahnelerinde görülmeye başladı. Erwin Piscator'dan oyunculuk eğitimi aldı. Sidney Poitier'le birlikte Broadway şovlarına katıldı. American Negro Theatre'da sahne aldı. Bir süre sonra gece kulübü şarkıcısı olarak parladı. Pop ve cazla başladığı kariyerinde 1949'da Roost Records'tan ilk albümünü yayınladı. Daha sonra country müziğe yöneldi. Konserlere çıktı, turlara katıldı. MGM tarafından keşfedildi ve "Bright Road" filminde oynadı. Aynı yıl "John Murray Anderson's Almanac" adlı revüyle müzikalde de iyi bir performans gösterdi ve Tony ödülünü aldı.

Bütün bunlar kalipso öncesi ısınma turlarıydı. 1956 albümünde kalipsoyu kullandı. 31 hafta 1 numarada kaldı. Tarihe geçti. Banana Boat Song şarkısıyla efsane oldu. Ondan sonra albümler birbirini kovaladı. Grammy Ödülü de kazandı.

Bol bol TV kanallarına da konuk olan Belafonte, "Tonight With Belafonte" ile Emmy ödülü kazanan ilk siyahi oyuncu oldu.

Daha sonra onu film yapımcılığında da gördük. 60'ların geri kalanında onu daha çok turneleri, albümleri ve sivil haklar hareketine olan desteğiyle gördük.

Martin Luther King Jr. ile olan dostluğu sayesinde sivil haklar hareketleri finanse etti.

1970'li yıllarda Belafonte'yi uzun metrajlı filmlerde izledik. Her ikisi de Poitier tarafından yönetilen "Buck and the Preacher" ve "Uptown Saturday Night" adlı komedi filmlerinde rol aldı.

1995'te John Travolta ile "Whie Man's Burden" filminde oynadı. Daha sonra Kansas City ve Bobby filmlerinde rol aldı.

Afrika'daki açlığa dikkat çekmek için kaydedilen "We Are The World"ün kayıt seansını planlayan da Belafonte'ydi.

10 parmağında 10 marifet olan Belafonte, Güney Afrika'daki ırkçılığa karşı mücadelesinin yanı sıra ABD'nin Küba ambargosuna sert çıkışı ve George W. Bush'un Irak'a askeri saldırısını eleştirmesiyle de gündem olmuştu.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber