Nevruz nedir ne zaman? Nevruz neden kutlanır? Nevruzun önemi ne?

Nevruz nedir? sorusunun yanıtı vatandaşların zihninde merak konusu olmuş durumda. Baharın müjdecisi Nevruz'a dair pek çok soru ve konu başlığı internette araştırılıyor. Peki, Nevruz nedir? Nevruz ne zaman? Nevruz neden kutlanır? Nevruzun Türkler için önemi ne?

Son Güncelleme:

Nevruz Bayramı baharın habercisi olarak kabul edilmektedir. 18 asırdır Orta Asya'dan Balkanlar'a kadar geniş bir coğrafya içerisinde kutlanan bahar bayramı Nevruz; toplumsal birlik, beraberlik, dayanışma ve yardımlaşma duygularını daha da kuvvetlendirir. Peki, Nevruz nedir? Konuya ilişkin detaylar haberimizde sizler için derledik.

NEVRUZ NEDİR?

Nevruz geleneğinin geçmişi en son Buzul Çağı'nın bitmesi ile 15.000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Efsanevi Pers Kralı Cemşid, İranlıların yerleşik yaşama geçişini temsil etmektedir. O çağlar içerisinde mevsimler insanoğlunun hayatında günümüzdekinden daha önemli kabul ediliyordu.

Tarımla, hayvancılıkla uğraşılmış olduğu için her şey dört mevsim ile yakından ilişkiliydi. Zor geçmiş bir kışın sonrasından gelen bahar, çiçekler, yeşillenen bitkiler uykusundan uyanması ve sığırların yavrulaması, insanoğlu için büyük bir fırsat ve bolluğun da canlanması olarak kabul ediliyordu geliyordu. Nevruz kutlamalarını başlatanın Kral Cemşid olduğu söylenir.

NEVRUZ NE ZAMAN?

Bahar bayramı olarak isimlendirilen Nevruz 21 Mart 2022 Pazartesi günü kutlanacak. 21 Mart Pazartesi gününden sonra da gün eşitliği yaşanacak ve bugünün ardından gündüzler, gecelerden daha uzun olacak. Bir başka yandan da Nevruz kutlamaları 21 - 22 - 23 Mart günleri olmak üzere üç gün kutlanacak. 2010 senesinden beri 21 Mart günü, Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak 'Uluslararası Nevruz Günü' olarak kutlanmaktadır.

NEVRUZ NEDEN KUTLANIR?

Nevruz Bayramı, Orta Asya'dan Balkanlar'a kadar uzanan geniş bir coğrafyada kutlanan bir ritüeldir. Nevruz'a dair en çok bilinen ise, meydanda ateş yakmak ve üzerinden atlamak. Ateşin temizleyici olduğuna inanılan kültürlerde, üç kere ateşten atlayan kişinin hastalıklardan ve kötülüklerden arınarak kendisini iyileştirdiğine inanılmaktadır.

Nevruz'a dair ortak birkaç ritüel olsa da bazı ülkeler de bu ritüeller kültürlere göre farklılık göstermektedir. Özellikle Azerbaycan ve Türkmenistan'da Nevruz öncesinde bazı hazırlıklar yapılıyor.

Evler temizleniyor, yiyecekler hazırlanıyor, mezarlıklar ziyaret ediliyor ve son olarak kutlama yapılıyor.

Doğumu ve üretkenliği sembolize eden yumurta boyama ve tokuşturma ise Azerbaycan'ın en bilinen Nevruz ritüellerinden.

Yumurta tokuşturmakla birlikte bir dayanışma içinde olmak ve de kavga etmemek anlamına gelmektedir.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber