Müslüm Gürses vefatının 8. yılında anılıyor

Arabesk müziğin unutulmaz isimlerinden Müslüm Gürses, vefatının 8. yılında yad ediliyor. Dinleyici kitlesi tarafından "Müslüm Baba" olarak anılan ve şarkılarıyla milyonları peşinden sürükleyen Gürses'in hayatına dair tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Son Güncelleme:

Büyük acılarla dolu 60 yıllık yaşamına, 78 albüm ve 38 film sığdıran unutulmaz sanatçı Müslüm Gürses, 3 Mart 2013'te hayatını kaybetti. 

Müziğiyle bir efsane haline gelen sanatçının hayranları da Müslüm Gürses 8. ölüm yıl dönümünde sevenleri tarafından unutulmadı. Unutulmaz sanatçının hayranlarını Müslüm Gürses için sosyal medyada binlerce paylaşım yapıyor. İşte Müslüm Gürses'in hayatı...

MÜSLÜM GÜRSES'İN HAYATI

Müslüm Gürses'in gerçek adı Müslüm Akbaş'tır. Sanatçı, 7 Mayıs'ta Şanlıurfa'da dünyaya geldi. Gürses'in ailesi, ekonomik zorluklar nedeniyle kendisi daha 3 yaşındayken Adana'ya taşındı.

1967'de Adana'da bir çay bahçesinde ses yarışmasına katılarak birinci olan sanatçı, bu yarışmadan sonra Gürses soyadını kullanmaya başladı. Sesiyle küçük yaşta dikkatleri üzerine çeken Gürses, Çukurova Radyosu'nda canlı olarak türkü söylemeye başladı.

Gürses, 1968 yılında ilk plağı "Emmioğlu/Ovada Taşa Basma"yı sevenleriyle buluşturdu. 1969'da babası annesini öldürdü. Annesinin ölümden sonra Gürses'in hayatı tamamen değişti. Annesinin vefatının ardından İstanbul'un yolunu tutan Müslüm Gürses, "Giyin Kuşan Selvi Boylum/Hayatımı Sen Mahvettin" ve "Gitme Gel/Haram Aşk" adlı iki plak doldurdu.

Müslüm Gürses, "Sevda Yüklü Kervanlar" adlı şarkısıyla büyük kitlelere ulaştı. 1978'de Tarsus-Adana yolunda büyük bir trafik kazası geçirdi. Öldüğü düşünülerek morga kaldırılan Gürses'in yaşadığı fark edildi ve ameliyata alındı.

1979'ya "İsyankar" filmiyle kamera karşısına geçti. 2006'da "Aşk Tesadüfleri Sever" albümünde birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları seslendirdi.

MUHTEREM NUR, MÜSLÜM GÜRSES'İN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ OLDU

Sinema oyuncusu Muhterem Nur ile 1982'de Malatya turnesinde ilk kez karşılaşan ve "Sahneye ilk kim çıkacak" kavgası eden Gürses, bu olaydan sonra Nur'dan ayrılmadı. 

Çocukluğunda hiçbir filmini kaçırmadığı ve büyük bir hayranlık duyduğu Muhterem Nur ile 1986'da hayatını birleştiren Gürses'in, ''Esrarlı gözler'' isimli şarkısını Muhterem Nur için bestelediği söylendi. O dönem Türk sinemasında oldukça popüler bir konumda olan Nur, eşinin isteğiyle sanat yaşamını sonlandırırken, Gürses'in yaşamındaki en büyük destekçisi oldu.

Müslüm Gürses, eşiyle ilgili yaptığı bir açıklamada, "Her insana bel bağlamam ama Muhterem Hanım, bu dünyanın insanı değil. Ben bugün bir yerlere gelmişsem bunda yüzde 90 Muhterem Hanım'ın payı vardır." ifadelerini kullanırken, Muhterem Nur ise "Ondan önce yaşamıyordum. Mutlu olmayı, huzuru anladım. Eğer bir gün gözlerim görmez, ayaklarım tutmaz, kollarım da yukarıya kalkıp ona yardım etmezse, o zaman Müslüm'ü yalnız bırakırım." açıklamasında bulunmuştu.

MÜSLÜM GÜRSES'İN ÖLÜMÜ 

Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012 Perşembe günü Memorial Hastanesi'nde geçirdiği by-pass ameliyatından sonra akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı ve solunum cihazına bağlandı. Gürses, 3 Mart 2013'te, yaklaşık dört aydır tedavi görmekte olduğu İstanbul Memorial Hastanesinde hayatını kaybetti. 4 Mart 2013 günü Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

MÜSLÜM GÜRSES'İN ALBÜMLERİ

Ah Gülüm

Aldatılanlar

Alışacağım

Benden Bu Kadar

Bir Avuç Göz Yaşı

Bir Bilebilsen

Bir Fırtına Kopacak

Bir Kadeh Daha Ver

Biz Babadan Böyle Gördük

Dağlarda Kar Olsaydım

Dertler İnsanı

Dünya Yalan

Esrarlı Gözler

Gitme

Güle Güle Git

İnsaf / Kahire Resitali

İsyanım Var & Topraktan Bedene

Konser

Küskünüm

Mahsun Kul

Müzik Ziyafeti

Nerelerdesin

Sandık

Senden Vazgeçmem

Sevda Yolu

Tanrı İstemezse

Usta / Ne Yazar

Uyanma Zamanı ( Kıyak Bitti )

Vay Canım Vay

Veda / Ervah-ı Ezelden

Yalan Dünya

Yaranamadım

Yaşamalısın

Yıkıla Yıkıla

MÜSLÜM GÜRSES'İN ROL ALDIĞI FİLMLER

Müslüm Gürses, arabesk furyasının yükseldiği dönemde Yeşilçam'a da adım attı. Çoğu şarkılı, türkülü olmak üzere 38 filmde rol alan Gürses, ilk kez 1979'da çekilen ''İsyankar'' filmiyle kamera karşısına geçti.

Genellikle suça sürüklenen, alkolizmin batağına saplanmış gençlerin, acı dolu hayat hikayelerinin işlendiği filmlerde rol Gürses, kariyerinin son döneminde de komedi filmlerinde yardımcı oyuncu olarak göründü.

Gürses, 1980'de "Bağrı Yanık", "İtirazım Var", "Hasret", "Kul Sevdası "Zeytin Gözlüm", 1981'de "Mutlu Ol Yeter", 1983'te "Anlatamadım", 1984'te "Ağlattı Kader", "Bir Yıldız Doğuyor", "Çare Sende Allah'ım", "Garibanlar", "Sev Yeter", 1985'te "Güldür Yüzümü", "İkizler", "Kul Kuldan Beter", "Yaranamadım", 1986'da "Beleşçiler", "Çığlık", "Seher Vakti", "Töre", "Yıkıla Yıkıla", "Kader Rüzgarı", "Kısmetin En Güzeli", "Küskünüm", 1987'de "Oğlum", "Talihsizler", 1988'de "Yalnızlık Korkusu", 1990'da "Dertler İnsanı","Dünya Boştur", 2000'de "Sevmemeli", 2002'de "Bir Akıllı Bir Deli", "Muhabbet Kuşları", "Ömerçip", 2005'te "Balans ve Manevra", 2006'da "Amerikalılar Karadeniz'de 2", 2008'de "Esrarlı Gözler", 2011'de "Şov Bizinıs" filmlerinde oynadı.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber