Kocagöz'ün hatırası ölümsüzleşti

Toplumcu, gerçekçi edebiyat kuşağının önemli yazarlarından Samim Kocagöz'ün hayatını konu alan "Samim Kocagöz: Mecburi İstikamet" belgeselinin ilk gösterimi Beyoğlu Sineması’nda gerçekleştirildi. Arşiv niteliğindeki belgeselin gösterimine; Samim Kocagöz’ün oğlu Şükrü Kocagöz de katıldı.

Son Güncelleme:

Türk edebiyatının önemli kalemleri arasında yer alan Samim Kocagöz’ün hayatı "Samim Kocagöz: Mecburi İstikamet" belgeseli ile beyaz perdeye aktarıldı. 1 yıllık detaylı arşiv taraması sonucunda ortaya çıkan belgeselin ilk gösterimi Beyoğlu Sineması’nda gerçekleştirildi. Gösterime Samim Kocagöz’ün oğlu Şükrü Kocagöz, Oyuncu Tamer Levent ile sanat ve edebiyat dünyasının önde gelen isimleri katıldı.

Kocagöz, kaleme aldığı eserlerinde toprağı, emeği ve Anadolu insanını işliyordu.

HIZLAN DA YER ALDI

Belgeselde Samim Kocagöz'ü, Türk edebiyatının önemli yazarlarından Doğan Hızlan, Feridun Andaç, oyuncu Tamer Levent, eski Dışişleri Bakanı yeğeni Şükrü Sina Gürel, oğlu Şükrü Kocagöz ve kendisini tanıyan İzmirli edebiyat çevreleri anlattı. Belgeselin seslendirmesini ise Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden oyuncu Tamer Levent gerçekleştirdi.

GENGEÇ İMZASI

Müziklerini Yıldıray Gürgen’in icra ettiği Samim Kocagöz'ün hayatının önemli dönemlerinin drama canlandırmalarla izleyiciye aktarıldığı belgeselin yönetmenliğini Mesut Gengeç üstlenirken; genel koordinatörlüğünü Bülent Günal, proje kurgu sorumluluğunu Yılmaz Aydın yaparken, senaryosunu Cansu Yücelen yazdı.

Kocagöz, Sait Faik Abasıyanık ve Orhan Veli Kanık gibi birçok yazarla aynı dönemde yetişmiş bir yazar olarak biliniyor. 

HOCASI HALİDE EDİP

Samim Kocagöz’ün hayatındaki önemli dönemleri belgesel projesiyle işlediklerini belirten Yönetmen Mesut Gengeç, “İstanbul’da yapılan görüşme sonrası bu proje başladı. O dönemin yazarlarının birbirine olan saygı ve sevgileri çok fazla. Hayatları hep insana dokunmak için olmuş. Bu proje için hem edebiyat çevreleri hem de ailesinden kişilerle görüştük. Bütün hayat hikayesini belgeselde aktardık. Sait Faik Abasıyanık ve Orhan Veli Kanık gibi birçok yazarla aynı dönemde yetişmiş bir yazar. Okuldaki hocası da Halide Edib Adıvar. Kitaplarında bu kuşağın toplumsal sorunlarını merkeze aldığını görüyoruz.” dedi.

Belgesel çekimleri Yönetmen Mesut Gengeç tarafından gerçekleştirildi. 

TOPRAĞI ANLATIYORDU

Samim Kocagöz’ün anısına, o kuşağı biraz anımsatabilmek için böyle bir belgesel düşündüklerinin söyleyen Samim Kocagöz'ün oğlu Şükrü Kocagöz, “Babam Sabahattin Ali'nin öğrencisi ve Fakir Baykurt'un hocasıydı. Bu isimler edebiyatımızda toprağı, çiftçiyi, emekçiyi ve toplumu anlatan yazarlar olarak önemli bir yer tutuyor" dedi.

  

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber