Hasan Söylemez imzalı "Tenere" belgeseli, Pan African Film Festivali'nde izleyiciyle buluştu

Gazeteci Hasan Söylemez'in yönettiği Tenere belgeselinin dünya prömiyeri, ABD'nin Los Angeles kentinde yapıldı. Nijer'den yola çıkıp Libya ve Avrupa'ya ulaşmak için çölü geçmeye çalışan insanların öyküsünü anlatan belgesel, alkış aldı...

Son Güncelleme:

2010'da yanına para almadan Türkiye'yi bisikletle dolaştı, 2017'de Afrika turunu anlatan Journey To Dreams adlı belgeseli çekti. 

Gazeteci Hasan Söylemez, bir süredir yeni belgeseli Tenere ile gündemde. 

Daha iyi bir yaşam kurma umuduyla Nijer'den Libya'ya uzanan dev Tenere Çölü'nü geçen Afrikalıların karşılaştığı zorlukları anlatan, o insanların Avrupa yolunda yaşadığı dramı ekrana yansıtan belgeselin dünya prömiyeri, ABD'nin Los Angeles kentinde düzenlenen 28. Pan African Film Festivali'nde yapıldı.   

Gösterime ABD'de yaşayan Türklerin yanı sıra Amerikalılar da yoğun ilgi gösterdi. Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Can Oğuz da izleyiciler arasındaydı. Oğuz, Söylemez'in dünyanın en zorlu coğrafyalarından birinde tek başına filmi çekmiş olmasının çok etkileyici olduğunu belirtti.

Tuareg dilinde Çöllerin Çölü anlamına gelen Tenere, yaklaşık 400 bin kilometre karelik bir alandan oluşuyor.

Çölü geçmeye çalışanların bir kısmı ya kayboluyor ya da arabaları bozulduğu için hiçbir yere gidemeyip susuzluktan ölüyor. Son 3 yılda bölgede 20 binin üzerinde kişi, ölmek üzereyken kurtarılmış. Ölü sayısıysa bilinmiyor.    

Tenere'deki tek tehlike, susuzluktan ölmek ve kaybolmak değil, bir de yolda haydutlar var. Onlar da yakaladıkları arabalara el koyup yolcuları soyuyorlar, kimi zaman da öldürüyorlar...   

Bu belgeselde yaşanan bütün bu olaylar, dışarıdan değil, aynı yolculuğu yapan Hasan Söylemez'in gözünden aktarılıyor.   

Tenere, 14 Mart'ta İngiltere'de Avrupa seyircisiyle buluşacak...

Sonraki Haber