Gölge oyunu ustası Mahmut Hazım Kısakürek koronavirüse yenik düştü

Gölge oyunlarının Türkiye'deki son ustalarından, hayatını Hacivat ve Karagöz'ü yaşatmaya vakfetmiş Mahmut Hazım Kısakürek, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Son Güncelleme:

Sözcü'den Mehmet Serbes'in haberine göre, Adana’nın sanat emekçisi, tiyatro ve Karagöz ustası Mahmut Hazım Kısakürek koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. 

MAHMUT HAZIM KISAKÜREK KİMDİR?

Mahmut Hazım Kısakürek 1954 yılında Adana’da doğdu. İlkokulun sınıflarını ayrı ayrı kentlerde okuduktan sonra eğitimini Adana’da tamamladı.

Lise yerine 1969 yılında Tiyatroya başladı. Amatörlük dönemi kısa sürdü; “Ver elini Ankara” dedi ve Ankara Sanat Tiyatrosu’nun Çocuk oyununda rol aldı. Çocuk oyunundan da mezun oldu. Bu kez Ankara Birlik Tiyatrosu’na geçti ve daha 17 yaşında tüm Türkiye’yi dolaştı; Aziz Nesin Usta’nın ölümsüz eseri “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’’ oyunu ile… Ama daha sonra tüm sanatçıların gözdesi İstanbul Tiyatroları’nda oynamak bile Adana hasretini gideremedi. 1973 yılında evlenip Adana’ya yerleşti.

Tiyatro yapabilmek için ek işlerle oyaladı kendini yıllarca.

1979 yılında Almanya’ya gitti Yurdunun paramparça, kan revan günlerinde. 1981’de döndüğünde yeni kurulmuş olan Adana Belediye Şehir Tiyatrosu’na başladı “Nalınlar’’ oyunu ile.

İkinci oyunda oynamasını engelledi 1402 sayılı sıkıyönetim yasası. O da, o günlerin her “sakıncalı personeli’’ gibi tencere pazarlamacılığı yaptı. Tiyatro ile ilişkisini kesmemek için iyi bir seyirci oldu her daim (ayağının biri de tiyatroda kaldı desek daha doğru olur). Beş yıl süren tiyatrosuz günler 1987’de son buldu.

Kapatılan Belediye Şehir Tiyatrosu’nun tiyatrosuz kalan oyuncuları ile bir tiyatro kurup tiyatro yapmaya devam etti. Karagöz ve Kukla gösterilerine bu yıllarda başladı. Kreş ve anaokullarında eğitici gösteriler yaptı bir süre. O dönemin İl Kültür müdürü UNIMA ile tanıştırdı ve Karagöz - kukla ve tiyatro ile yaşam biçimi güzelleşerek değişti.

Karagöz ile birçok uluslararası festivale katıldı. Adana Tiyatro Derneği ve Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun kurcuları arasında yer aldı. Bu arada birkaç sinema filminde rol aldı. Kısakürek, Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda oyuncu – eğitmen ve Karagöz, kukla sanatçısı olarak yaşamını sürdürüyordu. 

Sonraki Haber