Fakültede K-POP rüzgarı... Üniversiteli öğrenciler Kore müziği ile coştu

Kore Kültür Merkezi, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde K-POP konseri verdi.

Son Güncelleme:

Kore Kültür Merkezi, Kore Kültür Günü çerçevesinde DTCF’de K-POP konseri verdi. K-POP grubu M.FECT’in sahne aldığı konsere yüzlerce öğrenci katıldı.

Konser sonrası öğrenciler, müzik grubu ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

K-POP İÇİNDE NEYİ BARINDIRIR?

K-pop, bağımlılık yaratan melodiler, akıcı koreografi, prodüksiyon değerlerinin kendine özgü karışımı, yıllarını zorlu stüdyo sistemlerinde geçirerek senkronize mükemmellikte şarkı söylemeyi ve dans etmeyi öğrenen çekici Güney Koreli sanatçıları sayesinde gerçekten küresel bir fenomen haline geldi.

Bu müzik türü, hızla sadece müzik endüstrisinin değil, pop kültürünün de en büyük güçlerinden biri olma yolunda ilerliyor.

'KORE DALGASI'

Günümüzün popüler müzik türlerinden Güney Kore'nin ana akım pop müziği olan K-pop, yani 'Kore pop' 2000'ler başında başlayan "Hallyu dalgası", "Kore dalgası" olarak adlandırılıyor.

Aslında uzun yıllardır var olan bu müzik türü son yıllarda çok daha fazla gündemde. Bunun sebebi de bazı kore gruplarının Amerikan pazarına girmiş olmaları. Grupların uluslararası anlamda daha popüler hale gelmelerinde 3 ana teknik sebep olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar; grupta en az bir İngilizce konuşan üye olması, şarkılarının İngilizce versiyonlarının olması ya da uluslarlarası meşhurluktaki artistler ile iş birliği içinde olmaları.

İDDİALI FİGÜRLER, ÇEKİCİ KOSTÜMLER

Fakat sadece bu etkenler yüzünden meşhur olduklarını söylemek haksızlık olur. Zira bu kültürün dikkat çekici olmasının asıl sebebi göze ve kulağa hitap eden gösteri dünyası. Birçok yabancı artistin aksine K-pop her zaman daha renkli ve parlak bir dünyayı gözler önüne seriyor. Makyajlardan, iddialı dans figürlerine, yaratıcı müzik videolarından, çekici kostümlere hep bir adım ileride oluyorlar.

K-pop son yıllarda daha popüler bir noktada olsa da yıllar içinde uluslararası anlamda birçok dönüm noktası var.

ABD'de çığır açan ilk K-pop şarkılarından biri 2012'de Psy'nin “Gangnam Style”ıydı. Müzikal olarak akılda kalıcı sözleri, kendine özgü dans hareketleri ve eğlenceli videosuyla önceki şarkılarla benzer bir formül izledi. Ancak başarısı, bir diğer önemli bileşeni içeriyordu: sosyal medya.

“Gangnam Style”, YouTube'ta 1 milyar izlenmeyi geçen ilk video oldu ve hala platformda en çok izlenen beşinci müzik videosu. Çevrimdışı, şarkı Billboard Hot 100 listesinde 2 numaraya ulaştı ve Psy'ı sıralamadaki ikinci K-pop sanatçısı yaptı (Wonder Girls 2008'de 76. sıradaydı). Psy, Yılbaşı Gecesi'nde Times Meydanı'nda sahne alarak Amerikan kültürünün bir parçası bile oldu.

BÜYÜK GÖRSEL PRODÜKSİYONLAR, AKILDA KALICA DANSLAR

Birçok K-pop şarkısı klasik bir şarkı yazma stilini takip ediyor: bir giriş ve önemli nakarat kısmı, köprü ve final. Tekrara giren sözleri ile akılda kalıcılığa yardımcı olmasının dışında "killing part" denilen şarkının en önemli ve vurucu kısmı da kişilerin şarkıyı sevmesine ve aklına gelmesine vesile oluyor. Bu kalıbı örnekleyen şarkılardan biri, 2007'de piyasaya çıktığında Kore müzik listelerinde bir numara olan Wonder Girls grubunun “Tell Me” şarkısı. Şarkı, tekrarlanan sözleri ve hareketli temposu ile inanılmaz akılda kalıcı bir hal aldı.

Super Junior'ın 2009'daki bir diğer popüler şarkısı “Sorry, Sorry” benzer şekilde hem İngilizce hem de Korece cümleleri tekrarlıyor ve dili bilmeseniz bile şarkıya eşlik etmeyi kolaylaştırıyor.

Şarkılar bir yana bu kadar dikkat çekici olmasının sebebi performansları. Sanatçılar sahneledikleri şarkıyı sadece söylemekle yetinmeyerek aynı zamanda dans eşliğinde bir gösteri ortaya koyuyor. Grup üyelerinin senkronize şekilde hareket etmesi ve yüksek tempodaki dans hareketleri izleyenleri etkisi altına alıyor. İzleyiciler için grupların profesyonellikleri bu uyumlar paralel olarak ilerliyor.

Bazen bazı K-pop şarkılarında dansın kendine özgü sembolik bir hareketi oluyor ve o hareketi gören kişiler direkt olarak bahsedilen şarkıyı algılayabiliyor. “Gee”deki yengeç dansı veya EXID'deki “Yukarı ve Aşağı” dansı gibi, nokta dansları olarak adlandırılan bu hareketlerin taklit edilmesi ise kasıtlı olarak kolay. Girls' Generation ve Wonder Girls gibi gruplarla çalışan bir koreograf olan Lia Kim, bir röportajında konuyla ilgili olarak, plak şirketlerinin özellikle akılda kalıcı ve takip etmesi kolay koreografi talep edecekleri açıklamasını yapmıştı.



Kaynak: İHA

"Bir Cumhuriyet Şarkısı" 25 Ekim'de sinemaseverlerle buluşacak Muğla'daki Osmanlı kazısında sürpriz sonuç Sahnede hayatını kaybeden şarkıcı Metin Arolat'ın o röportajı tekrar akıllara geldi Aydın kurtuluş coşkusunu Funda Arar konseriyle yaşadı Spil'in "özgür bekçileri" yılkı atları Antalya'da şaşırtıcı keşif: Türkiye'de bu boyutuyla ilk kez rastlandı