Eküri ne demek? Eküri nedir? TDK'ya göre eküri kelime anlamı

Anlamı en çok merak edilen ve gündelik yaşamda da değerlendirilen sözcüklerden biri olarak eküri çıkıyor. Peki, eküri ne demek? Eküri nedir? Eküri TDK kelime anlamı hakkında detaylar.

Son Güncelleme:

Pek çok değişik amaçla birlikte eküri kelimesi günümüzde de kullanılmaya devam ediyor. Kökeni Fransızca olan bu kelimenin Türkçedeki anlamıysa, 'ahırdaş' biçiminde TDK'nın çeşitli sözlüklerinde yer almaktadır. Bu anlamıyla birlikte isim şeklinde de değerlendirilir. Ek olarak başka bir açıklama üzerinden de anlaşılabilmektedir.

EKÜRİ NE DEMEK?

Genel olarak iki farklı açıklama ile birlikte eküri kelimesinin Türkçedeki karşılığını ifade etmek mümkün. Bunlar;

- Ahırdaş,

- Sürekli bir arada ve beraber bulunan, ortak iş yapan kişiler,

Bununla birlikte aynı zamanda gündelik yaşam içerisinde halk arasında çok sık beraber dolaşan insanlar için yakın arkadaş şeklinde de kullanımı mevcuttur. Fakat bu durum daha çok mecazi anlamda şaka yapmak istendiği zaman öne çıkıyor. Günlük yaşantımızda bu kelime çok fazla değerlendirilmese dahi hala belli başlı noktalarda ele alınmaktadır.

EKÜRİ OLMAK NE DEMEK?

TDK anlamına göre ortak iş yapan bireyler birbirinin ekürisi olabilir. Fransızca da at yarışı literatürü içerisinde yer almaktadır. Eküri atlardan biri genelde favori olarak gösterilir. Eküri olarak tanımlanan atlar yarış taktiği olarak kullanılır.

TDK
Sonraki Haber