Duygu Asena Roman Ödülü "Son Bakış" ile Irmak Zileli'nin

Türkiye'yi kadın hakları, özgürlük ve eşitlik kavramlarıyla tanıştıran ilk yazarlardan Duygu Asena anısına düzenlenen Duygu Asena Roman Ödülü, bu yıl Irmak Zileli'nin oldu. Zileli, Son Bakış adlı romanıyla ödüle layık görüldü...

Son Güncelleme:

2007 yılından beri düzenlenen Duygu Asena Roman Ödülü, bu yıl Irmak Zileli'ye gitti.

Everest Yayınları'ndan çıkan Son Bakış adlı romanıyla ödüle layık görülen Zileli, açıklamasında "Türkiye kadın hareketi Duygu Asena'ya çok şey borçlu. Kadınların uğradığı haksızlıkların duyulmasını sağlayan, kadınlara cesaret veren Duygu Asena'yı şükran ve saygıyla anıyorum," dedi. 

Duygu Asena'nın "Kadının adı yok," diyerek kadınların yok sayılmışlığını vurguladığını belirten Zileli, şöyle devam etti: "Bugün adı olmayanların, yok sayılanların sadece kadınlar olmadığını biliyoruz. Eşcinselin, trans bireyin de adı yok. Yoksulun, evsizin de adı yok. Ve göçmenin de adı yok. Doğup büyüdüğü topraklardan ve ailesinden savaş, yoksulluk, açlık yüzünden kopup gelen insanların da adı yok. Son Bakış'ta Tina'nın öyküsünü anlattım. Gürcü, bakıcı, göçmen deyip geçtiğimiz ama isimlerini bir türlü ezber edemediğimiz insanların yaşadıklarını anlatarak bir yerde isimsiz bırakılmanın ne demek olduğunu anlamaya çalıştım." 

Zileli, kitabının Duygu Asena Roman Ödülü'ne değer bulunmasını bu açıdan anlamlı bulduğunu belirtti ve ekledi: "Dilerim ki Son Bakış, adsız bırakılanların, yok sayılanların sesine ses olan edebiyat okyanusunun damlalarından biri olmaya hak kazanmıştır." 

Sonraki Haber