Devlet Tiyatroları 70 yaşında

Devlet Tiyatroları, 70. yaşını kutluyor. Kutlamaların ilki, dün Ankara'daydı. Geçmişten bugüne oynanan oyunlardan bölümlerin canlandırıldığı, oyuncuların performans sergilediği ve hayatta olmayan sanatçıların anıldığı özel bir program düzenlendi.

Son Güncelleme:

Ankara Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde düzenlenen 70. yıl programında Yedi Kocalı Hürmüz'den Damdaki Kemancı'ya yıldızlar geçidi vardı. 

Özel programda Metin Oyman, Bir Şehnaz Oyun, Nihat Hakan Güney, Kral Oidipus, Gaye Alacacı ve Tolga Tecer, Üç Kuruşluk Opera, Münir Caner, Köşebaşı, Hülya Savaş ve Hande Gürler, Bağdat Hatun, Hakan Meriçliler ve Veda Yurtsever, Hırçın Kız, Pelin Dikmenoğlu, Yedi Kocalı Hürmüz, Levent Çelmen, Damdaki Kemancı, Hülya Gülşen, Hakan Çimenser ve Celal Kadri Kınoğlu, Giydirici, İbrahim Raci Öksüz, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı, Bülent Emin Yarar da Cyrano de Bergerac oyunlarından kısa bölümler canlandırdı. 

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt ise, Moliere'in ölümsüz eseri Cimri'den bir pasaj sundu. 

Adı geçen oyunların 1947-1980 yıllarındaki başrol oyuncularının sahne fotoğrafları, performanslara sinevizyondan eşlik etti. 


Devlet Tiyatroları'nın kuruluş öyküsünün anlatıldığı İlk Yıllar belgeseli de konukların beğenisine sunuldu. 

Programda Cüneyt Gökçer, Avni Dilligil, Muhsin Ertuğrul, Ergin Orbey, Baykal Saran'la aramızdan ayrılan tüm sanatçılar, ekrana fotoğrafları yansıtılarak anıldı. 


"SANATSIZ KALMAYIN"

Sözü görkemli geceye katılan Devlet Tiyatroları oyuncularına bırakalım bu aşamada. 

Hakan Meriçliler, "Devlet Tiyatrosu'nun 70 yıldır nasıl emekle, uğraşıyla Türk halkına kültürel bir yaklaşımda bulunduğunu, tiyatroyu köy köy ulaşılmaz yerlere götürdüğünü anlatan bir oluşumun içinde olmaktan gurur duyuyorum," derken oyuncu-rejisör Cem Emüler şöyle konuştu: "Devletin desteği olmadan güzel sanatların yaşaması, gelişmesi çok zor. Devlet Tiyatroları'nın öneminin artarak devam etmesini umuyorum. Nice nice yaş günleri diliyorum." 


Yılların oyuncusu Münir Caner'inse bir sitemi vardı: "Eski hali kalmadı oyunların. Salonda pet şişelerle su içiliyor. Çikolata yiyenler var. Tespih çekenler de var. Gençlere bunu anlatamıyoruz. Herkesin elinde bir telefon. Tiyatro seyrediyor ama elinde telefon. Ona bakacaksan niye geldin. Sanatsız kalmayın diyorum gençlere. Tiyatro hayattır. Tiyatro, insanı insana, insanla insanca anlatma sanatıdır. Seyirci oyunun içindedir." 

BOZKURT KURUÇ'TAN TSK'YA DESTEK MESAJI

Programın sonunda tüm oyuncular sahneye çıkarak seyircileri selamlamasının ardından sahne alması sırası Devlet Tiyatroları Edebi Kurul Başkanı, hocaların hocası Bozkurt Kuruç'taydı. Kuruç, "Devlet Tiyatroları özel bir kurum. Tüm hocalarımızı saygıyla anıyorum. Ayrıca ülkemizi terör belasından kurtarmak için Barış Pınarı Harekatı'nda görev yapan Silahlı Kuvvetlerimize, tüm askerlerimize Allah'tan güç, kuvvet diliyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum," dedi.

Gösteride emeği geçenlere, gecenin anısına 70. yıl belgesi takdim edildi.

Devlet Tiyatroları'nın 70. yaşı, gelecek ay İstanbul, aralıkta da İzmir'de düzenlenecek özel gecelerle kutlanacak... AA

Sonraki Haber