Çay lekesi nasıl çıkar? Şekerli, şekersiz çay lekesi nasıl çıkar?

Yere, halıya ya da kıyafetlere dökülen zorlu çay lekesi nasıl çıkar? Kurumuş çay lekesi çıkar mı? İşte, mutlak bir şekilde bilmeniz gereken en pratik çay lekesi çıkarma yöntemleri...

Son Güncelleme:

Türk mutfağının en önemli içeceklerinden birisi olarak kabul edilen çayı, gün içinde belki de kaç kere tüketiyoruz. Sabah kahvaltılarında, akşam yemeklerinin ardından, tatlıların yanında, misafir ağırlarken soframızdan hemen hemen hiç bir zaman eksik olmuyor. Bu çok sevilen içecek döküldüğünde ise, çıkarması pek de kolay olmuyor. Çayın şekerli ya da şekersiz olması bile kullanacağımız yöntemi değiştiriyor. Peki, giysideki, duvardaki, halıdaki çay lekesi nasıl çıkar? Çay lekesini çıkarmak için hangi yöntemler kullanılabilir? İşte, kolay çay lekesi çıkartma yöntemleri...

ÇAY LEKESİ KIYAFETTEN NASIL ÇIKAR?

Üzerinize dökülen ya da sıçrayan çay lekesine ilk müdahaleyi yapmak son derece önemli. Lekenin oluşumunun üstünden zaman geçtikçe lekeyi çıkartmak da bir o kadar zorlaşıyor. Çay dökülen giysideki lekelerin üzerine beyaz kağıt havlu yerleştirin. Giyside kalan çayı bu biçimde emmesini sağlayabilirsiniz. Ardından giysiyi ters çevirin ve soğuk su altında durulayın. Çamaşırları yıkarken kullanmış olduğunuz deterjanı, soğuk su ile karıştırarak krem kıvamına getirin. Elde ettiğiniz karışımı lekenin üzerine ovalayarak sürün ve 10 dakika kadar bekletin. Kullanmış olduğunuz deterjanın ağartıcı içermemesi de son derece önemli. Kıyafete sürmüş olduğunuz deterjanı ılık su ile durulamanızın ardından giysinizi çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Lekeden herhangi bir iz kalmadığını görebilirsiniz.

Doğal bir yöntem kullanmak isteyenler, limonlu su karışımından da yararlanabilir. Ancak bu yöntem beyaz, krem gibi açık kıyafetlerde iz yapabilir, şimdiden belirtmekte fayda var. Çay lekesi olan bölgeyi soğuk su altında duruladıktan sonra ters çevirin. Bir bardak soğuk suyun içine yarım limon suyu kadar sıkın. Hazırlamış olduğunuz karışımı temiz beyaz bez yardımı ile lekenin üzerine sürün ve ovalayın. Devamında giysinizi çamaşır makinesine atabilirsiniz.

KURUYAN ÇAY LEKESİ NASIL ÇIKAR?

Öncelikle giysiyi ılık su içerisinde 15 dakika kadar bekletin. Bu sırada bir kabın içerisine karbonat dökün. Üzerine de yavaş yavaş su ekleyerek macun kıvamı elde etmeye çabalayın. Ilık su içerisinde bekletmiş olduğunuz giysinin lekeli kısmına karbonatlı karışımı sürün ve bastırmadan da ovalayın. Lekeli olan bölgeyi hafif bir şekilde ovalayarak temizleyin. Ardından soğuk su ile durulayın ve yıkama talimatlarına göre çamaşır makinesinde yıkayın.

HALIDAN ÇAY LEKESİ NASIL ÇIKAR?

Çayın en çok döküldüğü yerlerden birisi de halıdır. Bir de halı açık renkliyse, o lekeyi çıkartana kadar ne zorluklar yaşanır ancak yaşayan bilir. Halıya çay döküldüğü takdirde ilk yapmanız gereken şeyse kağıt havlu ile halıdaki fazla çayı kağıt havluya emdirmek olacaktır. Sonrasında soğuk su ile yıkayıp süzmüş olduğunuz bezi, lekenin üzerine bastırın. Bu işlem çayın halının daha derinine işlemesinin de önüne geçecektir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ıslak bez ile halıyı kesin bir şekilde ovmamak ve çitilememektir. Islak bezle tampon yapmak genellikle lekenin giderilmesi için yeterlidir.

Ancak eğer leke gitmediyse ya da uzun bir süredir bulunan çay lekesi varsa, bezle tampon yapmanızın ardından başka adımlar uygulamanız da lazım olabilir. Yarım bardak soğuk su ve yarım bardak sirkeyi karıştırın. (İsteğe göre miktarı azaltabilir ya da yükseltebilirsiniz) Temiz bezi bu karışımla ıslatmanızın ardından, leke olan bölgeyi dıştan içe doğru ovalayın. Ovalama sırasında zarif hareketler kullanmaya dikkat etin.

KOLTUKTAN ÇAY LEKESİ NASIL ÇIKAR?

Koltuktan kullanılan kumaş türü, çay lekesini nasıl çıkartmak gerektiği hakkında bize bilgi vermektedir. Deri koltuklardaki lekeler ıslak bez ile çıkarken, kumaş koltuklar daha zorlu adımlar gerektirir. Burada faydalanabileceğiz ilk yöntem çay lekesine ıslak temiz bez ile tampon yapmak olabilir. Sonrasında lekenin olduğu bölgeye karbonatlı su karışımını dökün ve hafif bir şekilde ovalayın. Son olarak da soğuk suya batırılmış temiz bez ile koltuğa sürmüş olduğunuz karbonatlı karışımı çıkartın. Genellikle kuruduktan sonra çay lekesinden hiçbir iz kalmamaktadır.

Bu yöntem yeterli değilse, çamaşırları yıkarken kullandığınız deterjanı su ile karıştırın ve macun kıvamına getirin. Lekenin üzerine bu karışımı sürerek zarif hareketlerle ovalayın. Ardından ıslak bez ile bölgeyi temizleyin ve kurumaya bırakın. Burada dikkat edilmesi gereken nokta koltuğu zarif hareketlerle ovalamaktır. Çitilemek, sertçe bastırmak ve hızlı ovalamak koltuk kumaşının dokusuna zarar verebilir.

DUVARDAN ÇAY LEKESİ NASIL ÇIKAR?

Genellikle çay dökülürken duvarla temas etmese de, öyle anlar vardır ki çayın sıçrayarak her yere döküldüğünü görebilirsiniz. Duvardaki çay lekesi için bir kaba 2 yemek kaşığı nişasta dökün ve sulandırın. Nişastalı suya temiz sünger batırın ve duvardaki lekenin üzerini sünger ile hafifçe temizleyin. Bu işlemleri uyguladıktan sonra duvarı su ile temizleyebilirsiniz.

ŞEKERLİ, ŞEKERSİZ ÇAY LEKESİ NASIL ÇIKAR?

Şekerli çay daha yapışkan bir kıvamda olduğu için, çıkması daha zordur. Fakat yukarıda vermiş olduğumuz yöntemleri hem şekerli, hem de şekersiz çay için kullanabilirsiniz. Bununla birlikte uygulayabileceğiniz diğer yöntem, lekenin altında kalın bir bez koymaktır. Bezi koymanızın ardından lekenin üzerine limon kolonyası dökün ve ıslak bez ile yaydırmadan ovalayın. Sonrasında ılık suda durulayın ve çamaşır makinesinde yıkayın.

Sonraki Haber