Cahide Sonku'nun anısı, Altın Portakal'da yaşatılacak
Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin bu yılki yeniliklerinden biri, Cahide Sonku Ödülü. Türk sinemasının ilk kadın yıldızı Sonku'nun anısını yaşatmak adına başlatılan ödül, sektördeki kadın temsiliyeti ve görünürlüğüne de dikkat çekmeyi amaçlıyor.
26 Ekim'de başlayacak Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl bir dizi yenilikle kapılarını açacak. Bunlardan biri de, Türk sinemasının ilk kadın yıldızı Cahide Sonku anısına bu yıl ilk kez verilecek ödül.
Cahide Sonku Ödülü ile hem sanatçının anısı yaşatılacak hem de Türkiye film sektöründeki kadın temsiliyeti ve görünürlüğüne dikkat çekilecek.
Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisinin değerlendirmesi sonucu verilecek ödül, emeğinin yanı sıra bakışını da filmin ayrılmaz bir parçası kılmış bir kadın sinemacıya 50 bin TL para desteği sunacak.
Bu yıl "Öze Dönüş" temasıyla yola çıkan 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 1 Kasım'daki ödül töreniyle son bulacak.
1916'da Yemen'de dünyaya gelen Cahide Sonku, Cumhuriyet Özel Okulu'nda, ardından İstanbul Belediyesi Konservatuarı'nda eğitim gördü. Profesyonel tiyatro hayatına 1932'de Darülbedayi'de Yedi Köyün Zeynebi oyunuyla başladı. 1 yıl sonra Nâzım Hikmet ile Muhsin Ertuğrul'un yönettiği, senaryosu usta şaire ait Cici Berber filminde dublörlük yaparak sinemaya ilk adımını attı. Aynı yıl, Muhsin Ertuğrul'un yönettiği Söz Bir Allah Bir'de Bedia Muvahhit, Semiha Berksoy gibi dönemin önemli tiyatro oyuncularıyla rol aldı. Asıl başarısınıysa 2 yıl sonra Türk sinema tarihine geçen Bataklı Damın Kızı filmindeki Aysel rolüyle yakaladı. Seyircinin büyük ilgi gösterdiği oyuncu, sinemamızın ilk kadın yıldızına dönüşerek kendinden sonraki kuşak için yıldızlık sisteminin kapılarını açtı. 1940 yılında oynadığı Şehvet Kurbanı ve Akasya Palas ile başarısını sürdüren Sonku, uzun bir dönem Yeşilçam'ın en çok aranılan kadın oyuncusu oldu.
1949'da Fedakâr Ana filminde yönetmen asistanlığı yaparak ilk kez kamera arkasına geçen Cahide Sonku, birçok kaynağa göre 50'lerin başında kurduğu Sonku Film ile sinemamızın ilk kadın yapımcısı, senaryosunu da yazdığı 1951 tarihli Vatan ve Namık Kemal ile de sinemamızın ilk kadın yönetmeni oldu.
1958'de Sonku Film'in deposunda çıkan bir yangın sonucu tüm mal varlığını kaybeden Sonku'nun kariyeri, bu olaydan sonra düşüşe geçti. Bir süre tiyatro sahnelerine devam eden sanatçı, 60'larda geri döndüğü sinemada figüran olmak ya da kısıtlı rollerde oynamak zorunda kaldı. Sanatçı, 1977'de Ülkü Erakalın'ın yönettiği Yeşilçam Sokağı filmiyle perdede son kez göründü. Cahide Sonku, 1981 yılında İstanbul'da yaşama veda etti.