Bir cinsel içerikli site ile dünyaca ünlü bir müze nasıl karşı karşıya geldi: 'Kesinlikle yaşa dışı!'

Dünyanın en ünlü cinsel içerikli film paylaşım ağı PornHub'ın başlattığı ve nü tabloların canlandırıldığı sanat projesi müzelerin tepkisini çekti. Projede en ünlü müzelere yer verilirken Floransa'daki Uffizi'nin tepkisi çok sert oldu. Dava açan müze "Kesinlikle yasa dışı" ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme:

Dünyanın en ünlü sanat müzelerinden biri olan Uffizi Galerisi oldukça ilginç bir dava ile gündemde. Floransa'daki galeri dünyanın en ünlü cinsel içerikli video ve film paylaşım ağı PornHub'a açtığı davayı kazandı.

“PornHub ile Uffizi'nin nasıl bir alakası olabilir?” sorusu oldukça makul ve mantıklı bir soru. Davayı ilginç kılan detay da burada. Davaya sebep olan durum, söz konusu internet sitesinin “Classic Nudes” (Klasik Nü'ler) adını verdiği bir proje.

REHBERLİK HİZMETİ!

Classic Nudes adlı uygulama, dünyanın en önemli müzelerinde yer alan erotik ve nü tablolara ilişkin interaktif bir rehber hizmeti sunuyor.

Sandro Botticelli'nin Venüs'ün Doğuşu adlı tablosu. 1482-1486 arasında resmedildiği tahmin ediliyor. 

Müzeler arasında Floransa'daki Uffizi Galerisi, Paris'teki Louvre ve Orsay Müzesi, New York'taki Metropolitan Museum of Art (The Met), Madrid'deki Prado Müzesi ve Londra'daki National Gallery yer alıyor.

Uygulamada hem müzelerin krokileri hem de eserlerin kroki üzerindeki yerleri bulunabiliyor. Bazı eserlerin sesli ya da görüntülü rehber anlatımları da bulunabiliyor. Seslendirmelerini cinsel içerikli filmlerin ünlü yıldızı Asa Akira'nın yaptığı rehber anlatımları hem bilgilendirici hem de gerçeği zaman zaman çarpıtan eğlenceli ve provokatif yorumlar içermekte.

VİDEO ANLATIM MI?!

PornHub'ın başını projede en çok ağrıtan ise video anlatımlar olmuş. Cinsel içerikli film yıldızları ve oyuncular, rehberdeki 31 eserden 6'sını canlandırdı. “Video anlatım” ve “PornHub” bir araya gelince “Nasıl yani?” sorusu soruluyor hiç kuşkusuz. Uffizi Galerisi'ni harekete geçiren çalışmadan örnek verelim.

Bilindiği üzere Uffizi Galerisi, dünyanın en ünlü tablolarından biri olan Sandro Botticelli'nin Venüs'ün Doğuşu adlı tablosuna ev sahipliği yapmakta. Videoda Venüs'ü, İtalyan eski erotik film yıldızı, Cicciolina (gerçek adı: Ilona Staller) canlandırıyor ve sözde “tablonun oluşumu” aktarılıyor.

Dünyanın en çok kazanan sanatçısı Jeff Koons'un eski eşi olan ve yürüttüğü aktivist hareketler sayesinde 1987'de 20 bin oyla İtalyan parlamentosuna seçilen Cicciolina, projenin sloganını da söylüyordu:

“Cinsel içerikli filmler sanat olarak görülmeyebilir ancak bazı tabloları kesinlikle cinsel içerikli olarak kabul etmek mümkün.”

'PANDEMİYE KARŞI...'

PornHub bu tarz fimleri ve bunların izleyici kitlesini sanatla buluşturmak istediğini söylüyor. Aynı zamanda site, bu kampanyanın müzeler için de faydalı olduğunu düşünüyor. Dünya çapında AIDS'e karşı kampanyalar düzenleyen, sosyal sorumluluk projelerine imza atan ve milyarlarca dolarlık bu sektörün güvenilir, sağlıklı ve istismarı tamamen dışlayan bir şekilde var olması için çabalayan sitenin bu girişimine müzeler ise hiç sıcak bakmadı.

'KESİNLİKLE YASA DIŞI'

Uffizi Galerisi adına açıklamalarda bulunan bir yetkili “Bu yaptıkları kesinlikle yasa dışı. Herhangi bir şekilde izin almadılar” ifadelerini kullandı.

PornHub cephesi ise projeyi müzelerin, pandeminin mali yükünden kurtulmalarına yardımcı olmak için bir araç olarak gördüklerini söyledi: “İzleyicileri erotik sanat rehberiyle cezbederek, daha fazla insanın saygıdeğer kurumları ziyaret etmesini ve onları desteklemesini umuyorduk.”

Projede yer verilen altı müzeden Uffizi, Louvre ve Prado'ya ait içerikler çıkarıldı. Uffizi, bu üçlü arasında açıklamalar yaparak en büyük tepkiyi gösteren müze oldu.

'FARKINDALIK YARATMAK İSTEMİYORUZ'

National Gallery, Orsay ve The Met henüz bir girişimde bulunmadı. Bu üç müze de projede varlığını sürdürüyor. Ancak video içerikler kaldırılmış durumda. National Gallery sözcüsü yaptığı açıklamada “Direkt veya endirekt olarak proje hakkında bir farkındalık yaratacak hiçbir adım atmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı ve böylesi girişimlerin projeyi bilinir kılacağını net bir biçimde öngürmüş oldu.

The Met ise durumu pek umursamıyor: “Müzenin programı erişime açık. Koleksiyonumuzdaki yüz binlerce eserin görseline halk erişim sağlıyor ve biz genel olarak bu görsellerin geniş kullanım alanlarını düzenlemeye çalışmıyoruz.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: ANSA, The Drum, ART News, The Art Newspaper

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber