1988'den beri ilk kez ara vermişti... Bob Dylan çarpıcı değişimle geri döndü!

Nobel ödüllü efsanevi şarkıcı ve söz yazarı Bob Dylan, 1988'den beri süren 'Hiç Bitmeyen Turne'ye Covid nedeniyle Aralık 2019'da ara vermişti. 80 yaşındaki Dylan, online bir konserle seyircileriyle yeniden buluşurken, Dylan'ın sesindeki şaşırtan fark dikkatlerden kaçmadı.

Son Güncelleme:

Pandemiyle geçen bir buçuk yılda sahnelerden çok uzun bir süre sonra ilk kez bu kadar uzak kalan Bob Dylan, geçen pazar (18 Temmuz'da) online da olsa ilk kez seyircilerinin önündeydi. 80 yaşındaki Nobel ödüllü efsanevi şarkıcı ve söz yazarı Dylan, biletleri 25 dolara satılan 50 dakikalık online konserle yine farklı bir noktada durduğunu gösterdi.

Bir konserden ziyade siyah-beyaz bir film deneyimi yaşatan Dylan, dört kişilik orkestrasıyla ortamı duman altı yapan ve sahnedeki Dylan'a mümkün olduğu kadar az ilgi gösteren bir seyircinin önünde performansını sergiliyor.

1988'DEN BERİ İLK KEZ ARA VERMİŞTİ

Aralık 2019'dan bu yana Covid-19 nedeniyle sahne alamayan Bob Dylan, 1988'den bu yana aralıksız devam eden ve “Never Ending Tour” (Hiç Bitmeyen Turne) adını verdiği turnesini askıya almak zorunda kalmıştı. “Hiç bitmeyen” ifadesi oldukça haklı bir ifade zira 80 yaşındaki efsane, 2019'da 78, 2018'de ise 84 konser vermişti.

Yukarıda bahsi geçen “ortamı duman altı yapan” ve “az ilgi gösteren” ifadelerine geri dönmek gerekiyor. “Shadow Kingdom” (Gölge Krallık) adlı konserin bir sinema filmini anımsatmasının sebeplerinin başında izleyicilerin aktörlerden oluşuyor olması gelmekte. Şarkıların sonunda alkışlamayan kitle önünde şarkılarını söyleyen Dylan, online olarak konseri izleyen seyircilere ise hitap etmiyor.

Konserin fragmanı YouTube'da da yayınlandı.

Konserin detaylarını yazdıkça aslında “spoiler” veriyor gibi bir his doğması da bu yüzden. Dylan'a bir akordeon, bir kontrbas ve iki de elektro gitar eşlik ediyor. “When I Paint My Masterpiece” ile açılışı yapan Dylan'ın önüne iki kadın oturuyor ve ikinci parça “I'll Be Your Baby Tonight”ı söylerken kadınlar kameraya dönüyor.

SESİ DAHA BERRAK AMA NEDEN?

Dikkat çeken bir nokta da Bob Dylan'ın vokal performansı oldu. Kariyerinin bu noktasında şoke edici biçimde temiz bir sesle performans sergilemesinin iki sebebi olsa gerek. Birincisi Dylan'ın sigarayı bırakmış olması. Bu konuya dair kesin bir bilgi olmasa da efsanevi sanatçının son yıllarda sigara alışkanlığına nokta koyduğu öne sürülüyor.

İkincisi ise Never Ending Tour'a ara vermiş olması. Yaşı ilerleyen Bob Dylan'ın bu dönemde dinlenmiş olmasının sesine de iyi geldiği yönünde yorumlar yapılıyor.

50 dakikalık özel performans, 1940'lar ve 1950'lerin atmosferiyle stilize edilmiş bir gece kulübünde geçiyor. Aslında zamansız bir alacakaranlık kuşağı havası da taşıyan performansın en azından orkestra kısımları önceden kaydedilmiş gibi duruyor. Bob Dylan'ın harmonika, gitar ve vokal performansları ise canlı.

Dylan'ın seslendirdiği 12 parçanın 11'i 60'ların sonu ve 70'lerin başında çıkmış parçalar. Sadece 1989'da yayınlanan Oh Mercy adlı albümde yer alan “What Was It You Wanted” adlı parça araya girmiş.

Görece eski şarkılarını seslendiren Dylan, minik söz değişikliklerine ve tempo değişikliklerine de başvurmuş.

Bob Dylan, 2016 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne "Amerikan şarkı geleneğine yeni ve şiirsel bir ifade tarzı getirdi" sözleriyle yapılan açıklamayla layık görülmüştü.

YENİ BİR FİKİR

Bob Dylan'ın bu performansı aslında müziğin geleceğine yönelik de bir sinyal veriyor olabilir. Pandemi nedeniyle sektörün özellikle Türkiye'de korkunç bir şekilde etkilendiğini varsayarsak bunun bir etki doğurabileceğini düşünmek yanlış olmayacaktır.

Aynı zamanda şarkılara çekilen kliplerin online platformda nadiren “izlemek için” tıklandığı bu dönemde gerçekten izlenebilecek işler yapmak ve bunlara dünyanın her yerinden bilet satmak çok mantıklı bir fikir gibi duruyor.

Pandemi döneminde dijital konserler rağbet gördü, insanlar özellikle salgının ilk günlerinde henüz rutinlerini oturtamamışken online konserlere de büyük bir hevesle katıldılar ancak önceden gerçekleşmiş bir etkinliği izlemektense kameraların yerinden, çekim senaryosuna kadar sadece söz konusu platform için tasarlanmış “bir müzik içeriği izlemek” daha cazip gelebilir.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: Variety, Bloomberg, NME, Mint Lounge, Pitchfork

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber