Zenginlerin güvenli limanı Singapur oldu! Milyarderler akın etti...

Pandeminin başından bu yana oldukça başarılı bir tablo çizen Singapur, Güney Doğu Asya'dan ve dünyanın dört bir yanından zenginlerin akınına uğradı. Toplamda 32 kişinin yaşamını yitirdiği ada ülkesine adeta sığınan milyarderler, harcamalar yapmaktan çekinmiyor... Peki pandemiden sonra ne olacak?

Son Güncelleme:

Otomobil alım satım işiyle uğraşan Kieth Oh, Facebook üzerinden kendisine gelen bir mesajla şaşkına döndü. Çinli bir müşteri 1.1 milyon dolar değerinde bir Bentley siparişi veriyordu. “Fiyat sordular, ne zaman teslim edebileceğimizi öğrenmek istediler... Bu kadar” diyen Keith Oh, “Bizim için bir milyon dolar onlar için muhtemelen hiçbir şey” diye konuştu.

Bu hızlı ve alışılmışın dışında ticaret yöntemi, yeni bir trendin de işaretiydi. Para, Singapur'a hiç olmadığı kadar hızlı akıyor. Koronavirüs ile mücadelede oldukça başarılı bir performans sergileyen Singapur; Güney Doğu Asya ve Uzak Doğu'nun güvenli limanı, bölge zenginleri için adeta bir kaçış noktası oldu.

Başkent Singapur, pandemi öncesinde de bölgenin en lüks şehirlerinden biriydi. (Fotoğraf: iStock)

SİNGAPUR NASIL BAŞARDI?

Bu hareketliliğin detaylarına bakmadan önce Singapur'un başarısına değinmekte fayda var. 2013'te SARS'tan etkilenen ülkeler arasında yer alan Singapur, 33 vatandaşını hastalık nedeniyle kaybetti. O dönemden sonra sağlık sistemini baştan aşağı değiştiren ülke, yeni bir salgın için hazırlıklı hale geldi.

Salgın hastalıklar ile ilgilenen bir hastanenin de yer aldığı ülkede bu hastane, Covid-19 sürecinde test merkezi oldu, temaslılar da buraya yönlendirildi. Salgının başında tüm pozitif vakaları ve iyi hissetseler dahi asemptomatik vakaları hastaneye yatıran ülke, şu ana kadar nüfusunun yaklaşık iki katı sayıda test yaptı.

62 bin 28 vaka görülen ülkede ölüm sayısı ise 32 olarak kayıtlara geçti. Toplamda 20 binin üzerinde vaka tespit edilen ülkeler arasında Singapur, 100'ün altında can kaybı görülen tek ülke.

GÜVENLİ LİMAN

Böylesi bir güvenli liman özellikle Çinli zenginlerin dikkatini çekiyor. Çinlilerin yanı sıra Endonezyalılar ve Malezyalıların da uğrak mekanı olan Singapur ve aynı adı taşıyan başkent, aynı zamanda dünya çapındaki sağlık sistemiyle de öne çıkıyor.

Singapur'a dünyanın dört bir yanından zenginler akın etmekte. (Fotoğraf: Reuters)

Dünya Ekonomik Forumu'na ev sahipliği yapması beklenen Singapur, organizasyonun iptal edildiğini açıkladı zira vakalar son günlerinde yükselişte. Mayıs ayının başında 10'lar seviyesinde görülen yeni vaka sayısı ayın ortalarında 50'leri gördü. 29 Mayıs'ta ise 33 vaka açıklandı.

2021 yılında Singapur'da Covid-19 nedeniyle 13 Mart, 1 Mayıs ve 20 Mayıs'ta birer olmak üzere toplam üç can kaybı görüldü.

Bir başka cazibe konusu da aşılar. 5.9 milyonluk nüfusunun yüzde 30'unu aşılamayı başaran Singapur, bu oran ile Çin'in ve diğer komşularının önünde yer almakta. Lüks markaların, casino'ların ve lüks otellerin yer aldığı başkent de oldukça ilgi çekmekte.

ION Orchard adlı alışveriş merkezi, lüks markaların mağazalarını barındırıyor. (Fotoğraf: Reuters)

'BÖYLESİNİ HİÇ GÖRMEDİM'

İş insanlarının şahsi ofislerini taşıdığı ada ülkesine milyarderler yağıyor. Bloomberg'e konuşan Harish Bahl, 20 yılı aşkın süredir başkent Singapur'da yaşadığını ve hiçbir dönemde bu kadar çok milyarderi bir arada şehirde görmediğini söylüyor:

“Böylesini hiç görmedim. Pandeminin başından beri dünyanın dört bir yanından milyarderler Singapur'da yaşıyor. Çin'den, Endonezya'dan, Hindistan'dan, ABD'den...”

Milyarderlerin gelmesi şehirdeki lüks servislerin daha da erişilemez hale gelmesine neden oldu. The Tanah Merah Country Club adlı golf kulübü, üyelik ücretini yüzde 53 artırdı. Sentosa Golf Club ise yüzde 40'la daha insaflı bir noktada.

UÇUK BEDELLER...

Sentosa Golf Club'da yabancılar için üyelik 500 bin Singapur doları değerinde. Yani yaklaşık 3.2 milyon TL'ye denk geliyor. Fiyatlar aşağı yukarı bu şekilde. Bazı kulüplerin pandemi öncesine göre aidatları ikiye hatta üçe katladığı bile söyleniyor.

2.5 milyon Singapur doları değerinde bir yatırım ile oturum alınabilen ada ülkesinde zenginlerin bir araya gelip sosyalleştiği kulüplere gösterilen talep de tabloyu netleştiriyor. 67 Pall Mall adlı kulüp, kasım ayında 3 bin 500 üye ile açılacak. Yaşam boyu üyeliğin bedeli ise 200 bin Singapur doları, yani yaklaşık 1.3 milyon TL.

Sentosa Golf Club (Fotoğraf: iStock)

EŞİTSİZLİK UYARISI

Ancak şehirde eşitsizliği artıran, özellikle emlak piyasasında enflasyon yaratan bu yığılmanın Covid-19 sonrası nasıl bir tablo yaratacağı da merak konusu.

Daha önce Singapur Ulusal Üniversitesi'nde de görev yapan ve bu sıralar Hong Kong Şehir Üniversitesi'nde politik ekonomi dersleri veren Toby Carroll, sosyal hareketliliğin azaldığı ve eşitsizliğin arttığı bir ortamda sosyal uyumsuzluğun artacağı uyarısında bulunuyor ve “Artan eşitsizlikle sosyal istikrarsızlık arasındaki bağlantı olabildiğince gerçektir” diyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberde yer alan bilgilerin önemli bir kısmı Bloomberg'de yayınlanan "The Super Rich Are Choosing Singapore as the World’s Safest Haven" ve "A $260,000 Golf Club Membership Is Singapore's Hot Pandemic Investment" adlı makalelerden derlenmiştir.

Ek kaynaklar: Johns Hopkins University, Worldometers

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber