Önce kahve, sonra kola, sonra enerji içeceği... Z kuşağı değil kafein kuşağı

20'li yaşlardaki pek çok genç kalp rahatsızlıkları şikayetiyle doktorların kapısını çalmaya başladı. Uzmanlara göre hiçbir kuşak Z kuşağı kadar bu yaşta kafeine maruz kalmadı.

Son Güncelleme:

Türkiye’nin en çok konuşulan grubu şüphesiz Z kuşağı… Her tercihleri tartışma konusu olan Z kuşağının sağlığı da merak konusu. Uzmanlara göre gün içerisinde önceki kuşaklara nazaran haddinden fazla kafein tüketiyorlar. Gün içinde zinde kalmak için yoğun miktarda tüketilen kahve, kola, enerji içeceklerinin gençlerin kalp sağlığını ciddi şekilde bozduğu uyarısı yapılırken, henüz 20’li yaşların başındaki birçok genç ise bilinçsizce tükettikleri kafein yüzünden kalp hekimlerinin kapısını çalmaya başladı. 

Son yıllarda zinde kalmak için bilinçsizce tüketilmeye başlanan kahve ve enerji içeceklerinin 20-35 yaş arası gençler arasında kalp ve ritim bozukluklarına yol açmaya başladı. 1987’de Avusturya’da piyasaya sürülüp, 1997’de Amerika’da popüler duruma gelen bu ürünlerin tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de tüketiminin hızla arttığını söyleyen uzmanlar, Z kuşağı arasında bile aşırı kafein tüketimine bağlı kalp, ritim bozukluğu şikayetleri olduğunu söylüyorlar.

Aşırı tüketilen kahve, kola ve enerji içeceklerinin gençlerin kalp sağlığını ciddi şekilde bozduğu uyarısı yapılıyor. Fotoğraf: Shutterstock

'HENÜZ 20'Lİ YAŞLARDA...'

Enerji içeceklerinin içerisinde yoğun miktarda kafein, gingseng, şeker, vitamin B, carnitine, taurin, inositol, guarana tohumu, glukoranolakton, creatine bulunuyor. Güne kahveyle başlayıp, kola ve ardından da enerji içeceği ile bitiren gençler arasında aşırı kafein tüketimine bağlı kalp, ritim bozukluğu şikayetlerinde ciddi artış olduğu dile getiren Kardiyoloji Uzmanı Meral Kayıkçıoğlu, son zamanlarda Z kuşağı arasında kafein ve enerji içeceği tüketiminin aşırı arttığını belirtirken, “Henüz 20’li yaşlarda birçok hastam kalp ve ritim bozukluğu kapımı çalıyor. Hatta bu yaş grubundaki 2 hastam kalp krizi geçirirken, gün içerisinde yüksek miktarda enerji içeceği tükettiklerini öğrendim” diyor. 

Özellikle enerji içeceklerinde yoğun kafein içeriğine dikkat çeken Prof.Dr.Kayıkçıoğlu, bazı ürünlerin 200 mg kafein içerdiğini söylüyor. Bir fincan kahvede ortalama 100 mg kafein bulunduğunu da sözlerine ekleyen Prof.Dr.Kayıkçıoğlu, “Ancak asıl sorun gün boyu 2, 3 fincan kahve içen bazı gençlerin sonrasında enerji içeceği hatta enerji içeceği ile alkol tüketmelerinde. Kalp, ritim bozukluğu ile kapımızı çalan bazı gençler gün içinde yarım litre kahve, bir litreye yakın enerji içeceği tükettiğini söylüyor. Yüksek kafein tüketiminden herkesin uzak durmasını öneriyoruz” diye konuşuyor.   

'RİTİM BOZUKLUĞU VE ÇARPINTI'

Eski Türk Kardiyoloji Derneği Dönem Başkanı Kardiyoloji Uzmanı Prof.Dr.Mustafa Kemal Erol da gençler arasında bilinçsiz ve aşırı tüketilen enerji içecekleri nedeniyle kalp ve ritim bozukluklarında artış gördüklerine dikkat çeken uzmanlardan. Son zamanlarda kalp çarpıntısı ve ritim bozukluğu ile başvuran çok sayıda genç hasta ile karşılaştıklarını dile getiren Prof.Dr.Erol ise, “Çarpıntı şikayetiyle gelen gençlerde yüksek miktarda kafeinli ürün ve enerji içeceği tükettiğini saptıyoruz. Enerji içeceklerinin alkol veya uyarıcı bir takım maddeler ile tüketimi ölüme davetiye çıkarmak demek. Altta yatan hastalığı olanlar aşırı kafeinden uzak dursun” ifadelerini kullanıyor.  

 'SONUÇLARI ÖLÜMLCÜL OLABİLİR'

Genç kuşaktaki aşırı kafein tüketimi ve enerji içeceklerine olan ilgiye karşı uyarılarda bulunan bir diğer isim olan Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof.Dr.Hamit Hancı ise özellikle enerji içeceğinin eğlence mekanlarında alkolle birlikte kullanılmasına karşı, “Kafein alkolün uyku oluşturucu etkisini azalttığından daha fazla alkol tüketimine neden oluyor. Bu nedenle enerji içecekleri kesinlikle alkolle karıştırılarak tüketilmemeli. Sonuçları ölümcül olabilir” uyarılarını sıralıyor.

'SPORCU İÇECEĞİ DEĞİL'

Benzer uyarıları sıralayan bir diğer uzman olan Adli Bilimciler Derneği Adli Gıda Komisyonu Başkanı Prof. Nevzat Atık, 18 yaşından küçükler, yaşlılar, diyabetikler, yüksek tansiyon hastaları, gebeler, emziren kadınlar, metabolik hastalığı ile böbrek yetmezliği olanların bu ürünlerden mutlaka uzak durması gerektiğinin altını çiziyor.

'EN BÜYÜK TEHDİT KAFEİN ZEHİRLENMESİ'

Yoğun miktarda kafein içeren ürünlerin 20-35 yaş arası gençler için tehdit oluşturduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan de Haber Global’in sorularını yanıtlarken, uyarılarını şöyle sıralıyor: “En büyük tehdit ise fazla tüketim ile ortaya çıkan kafein zehirlenmesi. 18-29 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 70'i enerji içeceğini alkolle karıştırıyor. Bu oran Avrupa'da çok daha yüksek bir seviyede.”

Diyet Uzmanı Kayan son olarak gençlerde yoğun tüketime bağlı bulantı, baş dönmesi, araba kullanımı sırasında göğüste sıkışma, yorgunluk, baygınlık, hipertansiyon, taşikardi geliştiğine şahit olduklarını da söylüyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber