Yurt dışı uçuşlarında PCR testi nasıl yapılacak? Test sonuçları nereye verilecek?

Yeni koronavirüs tedbirleri kapsamında yurt dışından gelen yolculara test zorunluluğu getirildi. Peki uçuş öncesi PCR testi nasıl yapılacak? Test sonuçları nereye ibraz edilecek? Yolculara ek karantina uygulanacak mı? İşte detaylar ÖZEL HABER-ŞİFA KAYMAK

Son Güncelleme:

Koronavirüs ile mücadele kapsamında, uzun zamandır beklenen karar geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Türkiye'ye gelen tüm yolculara son 72 saatte yapılmış PCR testi zorunluluğu" açıklamasının ardından gözler yurt dışı uçuşlarına çevrildi. Yurt dışından havayoluyla Türkiye'ye gelen vatandaşlar tam olarak ne yapmaları gerekiyor? Havacılık Uzmanı Muhammed Yılmaz alınan negatif PCR kararıyla ilgili ayrıntıları haberglobal.com.tr'ye değerlendirdi.

TESTLER NE ZAMAN YAPILMALI?

Yılmaz uçuş öncesi 72 saatin önemine vurgu yaparak "27 Aralık 2020 saat 21:00 itibariyle yürürlüğe girecek uygulama, 1 Mart 2021 tarihine kadar devam edecek. Yolcuların, uçağa binmeden önceki 72 saat içinde yaptırdıkları PCR testinin sonucunun  (-) negatif olduğuna dair belgeyi beyan etmeleri istenecek. Bu test sonucunu ibraz edemeyenler kendi evleri ya da kalacakları otelde 7 gün karantina altına alınacak. 72 saatin dışında yapılan testler kabul edilmeyecek" dedi.

TEST YAPMAYANLAR KARANTİNAYA ALINACAK

Yılmaz karantina sürecinin detaylarını anlatarak "Kalacağı yeri ibraz edemeyen yolcular, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen adreslerde karantinaya alınacak. Karantinaya girişin ardından 7. gün sonunda test tekrarlanacak. Sonucun negatif olması halinde karantina süreci tamamlanacak. Yapılan test sonucunun pozitif olması halinde süreç Sağlık Bakanlığı’nın virüsle mücadeledeki standart uygulamaları üzerinden devam edecek" ifadelerini kullandı.

TEST SONUÇLARI NEREYE İBRAZ EDİLECEK?

Yolcular test sonuçlarını pasaport kontrolündeki yetkili kişilere ibraz edebilecek.

KARAR GEÇ ALINDI ELEŞTİRİSİ

Çoğu Avrupa ülkesi başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde salgının başından bu yana (-) test sonucu ibraz etme zorunluluğu uygulanıyor. Türkiye’de de yeni normallerin başladığı 1 Haziran itibariyle, uluslararası uçuşların yeniden başlama kararı ile bu uygulamanın hayata geçirilmesi bekleniyordu. 

2 Haziran 2020’de İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu, BBC Türkçe’ye verdiği röportajda Türkiye’deki tüm havalimanlarında, ülkeye girecek herkesten negatif test sonucu ibraz etmesinin isteneceğini açıklamış; ancak bu uygulama hayata geçirilmemişti.

Bugün kararın açıklanması ile birlikte özellikle sosyal medya üzerinden gelen tepkiler, bu kararın alınması için oldukça geç kalındığı yönünde birleşiyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber