Cihat Yaycı: 'Mavi Vatan' siyasi partilerin üzerinde milli bir konudur

Cihat Yaycı, Yunanistan'ın seçim sonrası Türkiye'ye yönelik stratejik politikalarının yönünü ve Mavi Vatan'ın Türkiye'nin güvenliği için önemini Anadolu Ajansı Analiz için 3 soruda kaleme aldı.

Son Güncelleme:

İşte Cihat Yaycı'nın seçim sonrası Yunanistan - Türkiye ilişkileriyle ilgili o yazısı...

Yunanistan Türkiye'den seçim sonrası nasıl bir stratejik karar değişikliği bekliyor?

"Yunanistan'ın kuruluşundan itibaren hükümetlere ya da rejimler değişse de Türkiye'ye yönelik hedeflerinin asla değişmediğini görmeliyiz. Bu nedenle Yunanistan'ın seçim sonrasında Türkiye'den beklentilerinin de geçmişteki taleplerinin en azından bir kısmının kabulü şeklinde olacağını düşünüyorum. Bu talepler, Adalar Denizi (Ege), Doğu Akdeniz ve Kıbrıs Adası üzerinedir.

Yunanistan, Adalar Denizi'nde Yunanistan'ın karasularını 6 milin üzerine çıkarmasının kabul edilmesini; Egemenliği Anlaşmalarla Yunanistan'a Devredilmemiş Ada, Adacık ve Kayalık (EGAYDAAK) diye bir konunun olmadığının kabulünü; gayri askeri statüdeki adaların silahlandırılmasının ve askerileştirilmesinin Yunanistan'ın hakkı olduğunun kabulünü; dünyada eşi benzeri olmayan uygulamayla 6 millik karasularının ötesinde 10 mil hava sahası uygulamasının kabulünü ve Yunanistan'ın takımada devleti olarak ve dıştaki adalarını birleştiren hattın içindeki deniz alanının Yunan gölü olarak kabul edilmesini talep etmektedir.

Doğu Akdeniz'deki talepleri ise Yunanistan'ın bir takımada devleti olarak kabul edilerek Türkiye'ye Antalya Körfezi'nin reva görüldüğü Sevilla haritasının kabulü; Sevilla haritası sınırları dışında Türkiye'nin sismik araştırma ve sondaj yapmaması; Türkiye-Libya Anlaşmalarının iptali ya da fiilen hayata geçirilmemesi ve Libya'daki Türk varlığına son verilmesi şeklindedir.

Atina'nın Kıbrıs Adası'nda da talepleri ise Bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yapısının sonlandırılarak, Rum ağırlıklı bir federasyon yapısının kabulü ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kıbrıs Adası'ndan çekilmesi yönünde bir siyaset değişikliği talep etmektedir. İşte Yunanistan en azından bu saydıklarımızın Türkiye'den, sanki Türkiye bir savaşta yenilmiş ve masaya zorla oturtulmuş gibi, kabulünü bekliyor. Bu beklentisine de diğer bazı devletlerin yanı sıra Türkiye'deki bazı aktörlerden de destek buluyor."