Yolculuğun cezası 2 bin TL, ölüm saçan korsanlar

İstanbul'da şehrin trafiğinden kaçmak isteyenler, yasal ve güvenilir olmamasına rağmen korsan motor taksilere yöneliyor. Yasal olmamasına rağmen tek tıkla ulaşılabilen korsan taksiciler 'Alo yap yolu kap' sloganını kullanıyorlar. Taksiciler denetimlerin arttırılmasını isterken, korsan taksi ve korsan motor taksi kullanan yolculara  2 bin 143 TL para cezası uygulanıyor.

Son Güncelleme:

İstanbul'da korsan taksilerden sonra bu kez de korsan motor taksi sorunu yaşanıyor. Geçtiğimiz haftalarda korsan motor taksi ile randevusuna yetişmek isteyen Betül Gürbüz'ün yaşanan kazada hayatını kaybetmesi, gözleri korsan motor taksilere çevirdi. Moto kurye kılığında yasadışı faaliyet gösteren korsan motor taksiler,  'Alo yap, yolu kap' olan uygulaması üzerinden yollara dökülürken, vatandaşların canını hiçe sayıyor. Korsan motor taksiler, müşterilerden 40 TL açılış ücreti alırken, kilometre başına da 21 TL talep ediyorlar. "Comfort" adı verilen yolculuk da ise kilometrede istenen ücret 21 TL.

SEYRANTEPE-BALAT 300 TL

Son günlerde yollarda cirit atan korsan motor taksileri bizzat sahada gözlemlerken,  Seyrantepe'den Balat'a gitmek istediğimiz bir korsan motorcu 300 TL fiyat isterken, bir diğer korsan ise 280 TL'ye götürebileceğini dile getiri. Taksilerin 330 TL'ye götürdüğü iki semt arası için, korsan taksiciler ise 350 TL fiyat talep etti.

Moto kurye ve korsan motor taksiler kuralları hiçe sayıyorlar.

DENETİMLER ARTIRILMALI

Artan korsan taksi ve korsan motor taksiler ise taksicilerin büyük tepkisine neden oluyor. İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu, yasal olmayan her şeye karşı olduklarını belirterek, "Tespit ettiğimiz korsanlar ile yasa ve yönetmeliklere aykırı hareket edenlere karşı yargı yoluna gidiyoruz. Denetimlerin artması gerekiyor. Korsan taksicilik yapanlar kadar  bu araçları kullananlara da cezai yaptırım uygulandığı bilinmeli" dedi.

YASAL ZEMİNİ YOK

Ankara Kuryeler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Akpınar da korsan taşımacılığa karşı ağır yaptırımların uygulanması gerektiğini ifade ederken, “Ankara'da bu tür yasadışı işlere girişenlere karşı taksi şoförleri adeta dedektiflik yapıyor.  Şoförle,  korsanları yakalatmak için yolcu gibi hareket ederken, yasadışı kazanç peşinde olanları polise yakalatıyorlar. Vatandaşlarımız  acele giderken ecele gitmesin. Motosiklet kazalarının çok ağır sonuçları olabiliyor" diye konuştu. 

CEZASI 32 BİN TL 

Avukat Kevser Yıldırım ise korsan taksicilerin yakalanması durumunda, 60 gün trafikten men edildikleri uyarısında bulundu. Yıldırım, şunları söyledi: "5216 sayılı Kanun ile 5393 sayılı Kanun kapsamında ilgili belediyeden çalışma izni/ruhsatı almadan belediye sınırları dâhilinde yolcu taşımayan sürücülere 32 bin 233 TL, bir yıl içinde tekerrürü halinde ise 64 bin 466TL para cezası veriliyor. Bu araçlardan hizmet alan yolculara da 2 bin 143-TL idari para cezası uygulanıyor.

Korsan taşımacılıkta iki tarafa da para cezası uygulanıyor.

EHLİYETLERİ BİLE YOK

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise  şehir içi taksi fiyatlarının artmasıyla birlikte vatandaşların korsan motorculara yöneldiğine dikkat çekti.  Ağaoğlu, uyarılarının devamında; "Bu kişilerin ehliyetleri olup olmadığı belirsiz. Ayrıca kanun ve kurallara da uymuyorlar. Vatandaşlar, kendi can güvenlikleri için bu ulaşım yolunu tercih etmemeleri gerekiyor. Korsancılık kadar korsan ulaşım aracının tercih edilmesi de cezai yaptırım kapsamında. Denetimlerin arttırılması elzem" diye konuştu.    

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber