Yol hipnozuna dikkat

Bugün bayram tatilinin son günü. Uzmanlar, dönüşünü son güne bırakanların trafikte dikkat etmesi gerekenleri sıraladı. En önemli sorun ise yol hipnozu. Uzun yolların monotonluğu nedeniyle sürücünün refleksleri yavaşlayabiliyor ve uyuyabiliyorlar. Kaza olmaması için iyi bir uyku ve sık sık mola şart.

Son Güncelleme:

9 günlük Kurban Bayramı tatili bitti. Yolların güvenli bir şekilde tamamlanması için iyi bir uyku şart. Yarın işbaşı olacağı için vatandaşların acele ediyor ve genelde bayram dönüşlerinde acı bilançolar yaşanabiliyor. Güvenli Sürüş Uzmanı Erhan Arıkan, uzun yolculuklarda otoyol hipnozu konusuna dikkat çekerek sürücülere tavsiyelerde bulundu.

Arıkan, “İnsan zihni sürekli devam eden bir uyarıcıya maruz kalırsa, bir süre sonra o uyarıcıyı dikkat alanının dışında bırakır ve o unsura karşı dalgınlaşır. Otoyol hipnozu, yolun monotonluğu sebebiyle beynin transa benzer bir duruma geçmesi ve sürüş esnasında uyuma benzeri dalgınlaşmadır” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Mutlaka yaz lastikleri olmalı. Yaz lastikleriyle virajlara daha güvenli giriliyor, üstelik yakıt tüketiminde de önemli ölçüde tasarruf sağlanıyor. Sürüş güvenliği için 10 yıldan daha eski lastiklerin de değiştirilmesi gerekiyor.”

Uzun yolculuklarda dalgınlıkla hız sınırını aşmak kazalara neden olabiliyor.

HIZ SINIRINI AŞABİLİRSİNİZ

Arıkan, emniyet kemeri kullanmanın hayat kurtarıcı olduğunu uzun yola çıkacak araç sahiplerine bir kez daha önemle hatırlatıyor. Uzun bir yolculukta, uzun süre otobanda monoton bir biçimde araç kullanmanın yaratabileceği dalgınlıkla hız sınırları aşılabilir. Arıkan, buna karşı mutlaka dikkatli olunmasını ve trafikteki araç yoğunluğunun ortalamanın çok üzerine çıktığı bayram döneminde trafik kurallarına da kesinlikle uyulmasını tavsiye ediyor.

İYİ BİR UYKU ŞART

Uzman Psikolog Özge Öztaşçı, yol hipnozunu önleyebilecek en iyi yöntemin iyi dinlenmek olduğunu söylüyor. “Yola çıkmadan önce yeterince uyumak, yorgunluk ve dikkatsizliği azaltarak yolda uyanık kalmamızı sağlar. Yolculuk öncesi ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınıp, hafif ve besleyici gıdalar tüketmek dikkat dağınıklığını önler. Güzergahı önceden planlamak ve dinlenme molaları belirlemek yolculuğu daha düzenli ve güvenli hale getirir. Yolda alacağımız birkaç önlemle riski minimuma indirebiliriz. Bunların başında yolculuk esnasında düzenli olarak dinlenme var. Her iki saatte bir 15 dakikalık molalar vermek zihnin ve bedenin tazelenmesini sağlar” diye konuştu.

Uzmanlar, seyir halinde bildiğiniz şarkıları dinlememe tavsiyesinde bulunuyor.

BİLDİĞİNİZ ŞARKILARI DİNLEMEYİN

Yolculuklarda sözlerine ve melodisine aşina olduğumuz şarkıların kişiyi uyanık tutmasının güçlüğünden bahseden Öztaşçı, “Kendi hazırladığımız müzikleri dinlemek yerine radyo dinlemek, podcast veya sesli kitaplarla ilgilenmek zihnin uyanık kalmasına yardımcı olur. Aracın içini sık sık havalandırmak ve temiz hava almak dikkati toplar. Molalarda kısa yürüyüşler yapmak veya gerinme egzersizleri yapmak kan dolaşımını artırarak enerjiyi yükseltir” dedi ve ekledi:

“Kafein içeren içecekler, dikkat seviyesini artırabilir. Ancak, fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. Fakat en önemli unsur ara ara vücudumuzun sinyallerini dinlemek ve kendi durumumuza göre gerekirse yolculuğa bir süre ara vermek olacaktır.”

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber