Yıldız Sarayı açıldı! Erdoğan: Girişler önümüzdeki ayın sonuna kadar ücretsiz olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restorasyon çalışmaları tamamlanan Yıldız Sarayı'nın ziyarete açılış töreninde konuştu. Erdoğan, "Bugünden itibaren açtığımız bu mekanı önümüzdeki ayın sonuna kadar ücretsiz olarak ziyarete açmış olacağız" dedi.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restorasyon çalışmaları tamamlanan Yıldız Sarayı'nın ziyarete açılış töreninde konuştu. Erdoğan, "Bugünden itibaren açtığımız bu mekanı önümüzdeki ayın sonuna kadar ücretsiz olarak ziyarete açmış olacağız" dedi. 

"Ecdadın emanetlerine sahip çıkmayı sürdüreceğiz" diyen Erdoğan, "Savarona'yı restore ettirdik, kısa süre sonra restorasyonu bitiyor. Ardından devlet ve hükümet başkanlarını ağırlamak için kullanmaya başlıyoruz. Atatürk konusunda mangalda kül bırakmayanların çürümeye terk ettiği Savarona'ya sahip çıkan biz olduk" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

Bugün güze İstanbulumuzun en güzel tarihi eserlerinden birinin açılışını yapmak için bir aradayız. Ecdad yadigarı Yıldız Sarayı'nı ihya ettik. Şehrimizin simgelerinden Yıldız Sarayı bugünden itibaren kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Tekrar eski güzelliğine kavuşturularak milletimizin istifadesine sunduğumuz Yıldız Sarayı'mızın hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.

Bu eserin 6 yıllık bir çalışmayla yeniden ülkemize kazandırılmasına vesile olanlara teşekkür ediyorum. Projede yer alan tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum. 

Burası asla sıradan bir yapı değildir. 200 yıllık tarihi ile Yıldız Sarayı, Osmanlı'nın en sancılı dönemine şahitlik etmiştir. Sultan 2. Abdülhamid ile özdeştir ancak sarayın geçmişi Sultan 3. Selim'in 1805'te yaptırdığı kasra kadar gitmektedir. Bu kasırdan günümüze sadece iç bahçedeki çeşme kalmıştır. Sultan Abdülhamid'in tahta geçtikten kısa süre sonra haremini Yıldız'a nakledilmesiyle artık burası kasır değil, Yıldız Sarayı olarak anılmaya başlamıştır. Sultan Abdülmamid 33 yıl boyunca devleti burada yönetti. Yıldız Sarayı, Osmanlı'yı yıkma girişimine karşı direnişin de sembolü oldu. Yıldız Sarayı'nın ayırıcı vasfı, yönetim merkezi olarak kullanılmasıdır. 

Biz hazine değerindeki eserlerinin kıymetini çok iyi bilemeyen bir milletiz. Kimi ülkeler 100-150 yıllık varlıklarına özen gösterirken, çok daha eski nice kültür varlığımıza sahip çıkamadık. Reddi miras anlayışı bizlere çok ağır bedeller ödetti. Bu sembollerden biri Yıldız Sarayı oldu. Burası da yıllarca ihmal edildi, örselendi, hoyratça kullanıldı. Külliyedeki binaların çoğu adeta talan edildi. Birçok eser, obje, eşya da ya yakılmış ya kırılıp dökülmüş ya da haraç mezat satılmıştır. Merasim köşkünün bir süre kumarhane olarak işletilmesi hoyratlığın örneklerinden biridir. Yıldız gazinoları projesi hayata geçirilmiştir. Kumarhane 1 yıl sonra kapatılmıştır.

"SAVARONA'NIN RESTORESİ BİTİYOR, MİSAFİRLERİ AĞIRLAYACAĞIZ"

Savarona yatının hangi skandallarla gündeme geldiğini hepimiz hatırlıyoruz. Süratle harekete geçtik ve Savarona yatını devraldık. Savarona'yı restore ettirdik, kısa süre sonra restorasyonu bitiyor. Ardından devlet ve hükümet başkanlarını ağırlamak için kullanmaya başlıyoruz. Atatürk konusunda mangalda kül bırakmayanların çürümeye terk ettiği Savarona'ya sahip çıkan biz olduk. 

Bir diğer kaderine terk edilmiş tarihi eserimiz Edirne Sarayı ile ilgili restorasyon çalışmaları devam ediyor. Orayı da tamamlayıp ülkemize kazandıracağız. Ecdadın emanetlerine sahip çıkmayı sürdüreceğiz. 

Bugünden itibaren açtığımız bu mekanı önümüzdeki ayın sonuna kadar ücretsiz olarak ziyarete açmış olacağız. Sadece pazartesi günleri kapalı olacak, bunun dışında ziyarete açık olacak. 

Sonraki Haber