Yer Niğde: Su altında ilk kez görüntülendi!

Niğde'de su altında ilk kez kamera kayıtlarına geçen Toros kurbağasının görüntüleri ilgi odağı oldu.

Son Güncelleme:

Dünyada sadece Niğde’nin Ulukışla ilçesindeki Karagöl, Çinigöl ve Eğri Göl’de yaşayan Toros kurbağası (Rana Holtzi); Dr. Öğretim Üyesi Baybars Sağlamtimur tarafından su altında fotoğraflandı.

TOROS KAPLUMBAĞASI HAKKINDA

'Toro' takma adı ile bilinen, Bolkar Dağ silsilesinde 2 bin 600-2 bin 750 metre rakımda yer alan Karagöl, Çinigöl ve Eğri Göl’de yaşayan Toros kurbağası (Rana Holtzi), Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'ne (IUCN Red List) göre yüksek düzeyde tehdit altında bulunuyor.

Uluslararası Bern sözleşmesi de dahil çeşitli sözleşmelerle koruma altında bulunan Toros kurbağasını su altı ve su üstünde fotoğraflayan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde görevli ve Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu Fotoğraf Sanatçısı (AFIAP) Dr. Öğretim Üyesi Baybars Sağlamtimur açacağı sergi ile fotoğrafları sergileyecek.

İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ

Öte yandan Toros Kurbağası'nın daha iyi anlaşılması ve korunması hedefiyle oluşturulan sergi, 13 Aralık 2023 Saat 14:00’de yapılacak açılışla kapılarını açacak. Serginin kurbağanın su altından ilk kez görüntülenmesi nedeniyle ayrı bir öneme sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Sağlamtimur; "Bu hayvanın su altındaki davranışını, kaç metreye kadar indiğini bu konularda fazla bilgi yoktu. Bu belge çalışmaları farkındalık oluşturur ve koruma çalışmalarını yeniden canlandırır" şeklinde konuştu. Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi işbirliği ile 13 Aralık’ta Niğde Belediyesi Sanat Galerisi’nde açılacak sergi, 11 gün boyunca ziyaret edilebilecek. Sergide su altı, su üstü kurbağaların yanı sıra kurbağaların bakış açıları ile çekilen 54 fotoğraf yer alacak.

Kaynak: İHA

İstanbul'da klasik manzara: Yoğunluk yüzde 70'i aştı Klasik otomobil tutkunları prostat kanseri farkındalığı için buluştu Şehrin göbeğinde attığı drift pahalıya patladı Tekirdağ il genelinde operasyon: 174 kişi yakalandı Minibüs sürücüsünden otomobil sürücüsüne halatlı tehdit Düğün konvoyu dehşeti: Cep telefonu kamerasına yansıdı