Yeni düzenleme doktorların tepkisini çekti! Sosyal medyada kampanya başlattılar

6 Ekim'de yayımlanan yönetmelik ile hekimlerin, hekimliklerini serbest yapmasını engelleyen çeşitli hükümler getirildi. Türk Tabipler Birliği, Yüz Plastik Cerrahi Derneği ve Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği karara tepki gösterdi. Doktorlar da sosyal medyada Sağlık Bakanı Koca'ya çağrı yaptı.

Son Güncelleme:

6 Ekim'de Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile hekimlerin özel muayenehane açabilmesi için bir hastane ile anlaşması şartı getirildi. Bu yasa ise serbest çalışan doktorlar cephesinde büyük yankı uyandırdı. Doktorlar sosyal medya üzerinden yasaya tepki amacıyla kampanya başlattı. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde görev yapan doktorlar sosyal medyada oluşturdukları etikete destek vererek yasadan geri dönülmesini talep etti.

TÜRK TABİPLER BİRLİĞİNDEN TEPKİ

Türk Tabipler Birliği (TTB) "Mesleğini Serbest İcra Eden Muayenehane Hekimlerinin ve Hastalarının Yanındayız!" başlığıyla yayımladığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bilindiği üzere, mevcut iktidar tarafından Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde mesleğini serbest olarak icra eden hekimlerin yapabilecekleri teşhis ve tedavi işlemleri Sağlık Bakanlığı tarafından yıllardır çıkarılan yönetmeliklerle kısıtlanmaktaydı. 6 Ekim 2022 tarihinde, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle muayenehanesi olan hekimlerin, hekimliklerinin serbest icrasını engelleyen çeşitli hükümler getirilmiştir.

Türk Tabipleri Birliği kayıtlarına göre sayıları 7 bini bulan, kendi imkanlarıyla var olan, muayenehanelerinde çalışan hekim arkadaşlarımızın işlemlerini yaptığı, hastalarını yatırıp tedavi ettikleri özel hastanelerdeki çalışmaları, hastanelerle sözleşme yapma şartına bağlanmış, kadro sayılarına dayanan bir hesaplamaya göre neredeyse imkansız hale getirilmiştir.

Mesleğini serbest icra eden hekimleri ve tedavisi başlamış ve başlayacak hastalarını mağdur edecek olan bu değişiklikle ilgili; hukuki süreci başlattığımızı, hekimlerin konuyla ilgili bağlı bulundukları tabip odaları ve Türk Tabipleri Birliği’nden hukuk danışmanlığı alabileceğini belirtmek isteriz."

DERNEKLER TEKER TEKER AÇIKLAMA YAPIYOR

Yüz Plastik Cerrahi Derneği tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"6 Ekim 2022 günü yayınlanan Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile hekimlerin mesleklerini serbest icra etmelerine sınırlama getirilmiştir. Yapılan bu yönetmelik değişikliği ile muayenehane hekimlerinin tanı ve tedavi hizmetlerini yürütebilmeleri için bir özel hastane ile yıllık bazda sözleşme yapma şartı getirilmiştir. Ayrıca bu değişiklik ile her hastanenin sözleşme yapabileceği doktor sayısı da sınırlandırılmıştır. Getirilmiş olan bu kontenjan sınırlaması sınırlı sayıda doktorun özel hastanelerle sözleşme yapmasına imkan tanımaktadır. Dolayısı ile muayenehanesi olan doktorların büyük çoğunluğu bu şartlar altında herhangi bir özel hastane ile sözleşme yapamayacaktır. Bu değişiklik; doktorların serbest mesleklerini icra etmelerini engelleyecek; hastalarının tanı ve tedavi hizmetlerinde aksaklıklara neden olacak; hastaların doktor ve hastane seçme özgürlüğünü de engelleyecektir. Bu yönetmelik değişikliği ile ortaya çıkan hukuksuzluğu sosyal medya hesaplarından kamuoyuyla paylaşılması konusunda üyelerimizin desteklerini bekliyoruz. Yönetim Kurulu olarak süreci yakından takip etmekteyiz; Salı günü yapılacak Yönetim Kurulu Toplantısını takiben gerekli hukuki süreçler başlatılacaktır. Üyelerimize ve kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği ise şu açıklamayı yaptı:

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği ise şu açıklamayı yaptı:

"06.10.2022 tarih ve 31975 sayılı Resmî Gazetede ilan edilen Sağlık Bakanlığı Yönetmelik değişikliği ile serbest çalışan muayenehane hekimlerinin özel hastanelerde ameliyat ve hasta takibi yapabilmesi zorlaştırılmaktadır. Bu durum hekimin anayasal hakkı olan ameliyat, hasta takibi ve serbest çalışma özgürlüğünü ortadan kaldırmaktadır. Bu uygulamaya karşı gerekli hukuki yollara başvurmak üzere Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği hukuk büromuz görevlendirilmiştir. Konunun takipçisi olduğumuzu tüm meslektaşlarımıza ve kamuoyuna saygıyla duyururuz."

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber