Yeni Alpler Palandöken, Türkiye'ye iklim piyangosu!

Kar yağışı azalınca Avrupa'nın en ünlü kayak merkezleri kapanmanın eşiğine geldi. Yüksek rakımdaki pistleriyle avantajlı bir konumda olan Palandöken ve Uludağ ise hem önümüzdeki 50 yıl boyunca kar tutmaya devam edecek, hem de kış turizminin merkezi olacak.

Son Güncelleme:

Avrupa'nın önemli kayak merkezlerinin kar tutmaması nedeniyle sıkıntı günler yaşanıyor. Fransız Alpleri olarak bilinen, Morzine ve Les Gets kayak merkezlerindeki şiddetli yağmurlar bu tesislerin açılışını zorlaştırırken; Uluslararası Kayak Federasyonu'nun önündeki raporlar dünyanın en popüler kayak destinasyonlarının varoluşsal bir tehditle karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor. Avrupalı kayak merkezleri sorunu yapay karla çözmeye çalışırken, yapay kar üretimindeki karbon emisyonları ise  AB'nin yeni kriterlerine takılıyor. Bilim insanları ve iklim bilimciler ise kar sporlarının Avrupa'da tarihe karışabileceğini söylüyor. 

KAR SÜRESİ AZALDI

Bu yılki en son rapor, küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelerin 2 derece üzerine çıkması halinde, Avrupa'daki 28 kayak merkezinde neler yaşanacağını gözler önüne serdi. Durumun düşünülenden daha da kötü olduğunu vurgulayan rapora göre kar yağışı yüzde 53 azalacak. Uzmanlar bu türden kar yağışını “kıt kar” olarak tanımlıyor. Başka bir çalışma, Alplerdeki kar örtüsünün son 600 yılda "benzeri görülmemiş" bir düşüş gösterdiğini ve örtünün süresinin artık 36 gün kısaldığını ortaya çıkardı.

Alplerin en ünlü kayak merkezleri 'kar kıtlığı' etkisinde. 

TÜRKİYE AVANTAJLI

Türkiye ise bu tabloda avantajlı bir konumda bulunuyor. Avrupa'da, Türkiye'ye kıyasla daha düşük rakımlarda bulunan kayak merkezleri kar kıtlığının etkisine girerken Türkiye'de Erciyes, Palandöken, Uludağ gibi yüksek rakımlarda bulunan kayak merkezleri dünyanın dikkatini çekiyor. Özellikle Palandöken'deki kayak tesisleri hem Doğu Avrupa'dan hem de Kafkas bölgesinden kayak severleri kendisine çekiyor.

100 GÜNÜ GEÇEMEDİLER

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin kayak turizmi alanında çalışan şirketi olan Ejder Kayak Merkezleri A.Ş Genel Müdürü Selim Bağrıyanık Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunurken, "Palandöken, gözde bir kayak merkezi haline geldi. İklim değişikliği araştırmaları Avrupa’daki kayak merkezlerinin yüzde 45’inin uluslararası kış turizmi için belirlenen 100 günü yerine getiremeyecek durumda olduğunu gösterdi” dedi. 

Palandöken'in yüksek rakımdaki kayak merkezleri küresel ısınmadan etkilenmiyor. 

SÜRE AVANTAJI VAR

Palandöken özelinde iklim bilimcilerin yaptığı çalışmalar olduğunu belirten Bağrıyanık, “Palandöken 50 yıl sonra bile iklim değerlendirme uzmanlarının modellemelerinde 100 gün üzeri kayak yapılabilir bir destinasyon olarak yer alıyor. Süre avantajı açısından Palandöken'in rakibi yok” diye konuştu. 

YAPAY KAR TEKNOLOJİSİ

Öte yandan Avrupa'daki kayak merkezleri sezonu kısaltan kar kıtlığı ile mücadele etmek için yapay kar uygulamasına yöneliyor. Ancak bu durum da çevrecilerin tepkisini çekiyor. Uluslararası Kayak Federasyonu aktivistler tarafından yapay kar konusunda uyarılıyor. 

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Uludağ Sorumlusu Burak Beceren ise yapay karın zaman zaman Uludağ'da da uygulandığını belirterek şunları söyledi: “Karlama dediğimiz sistem, doğal bir yöntemle oluşturuluyor. Sadece çevreyi etkileyen şey su tüketimi. Ancak karlar eriyip havzayı doldurduğunda döngü yine tamamlanmış oluyor. Zaten eksi 2 derecede üretmeniz mümkün değil. İstediğiniz kadar sisteminiz olsun hava uygun değilse yine yapamazsınız. Yapay kar 1998 yılında ilk kez Uludağ'da yapıldı. Şimdi 350 bin metreküplük bir gölet yapılıyor. Bu sistem yeniden devreye alınacak.”

KARLAMA DESTEKLİYOR

Kayak sporunun tamamen doğaya bağlı olduğunu belirten Beceren, “Karlamayla bu destekleniyor ve kalitesi artırılıyor. Şimdi kar geç geldi ama kar geç gelince sezon da mart sonuna kadar uzuyor. 100 günlük süreç böyle tamamlanıyor. Açıldığında yine herkesi memnun edeceğini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber