Yargıda koronavirüs önlemi! O davalar ertelendi

İstanbul Adalet Sarayı'nda koronavirüs önlemleri kapsamında, 14 Nisan'a kadar sadece tutuklu sanık ve şüphelilerin yargılandığı davaların duruşmaları yapılacak. Akıncı Üssü davasına da 30 Mart'a kadar ara verildi.

Son Güncelleme:

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda duruşmalar için yeni bir düzenleme yapıldı. Alınan karar doğrultusunda, 14 Nisan'a kadar tutuklu ve acil işler haricinde duruşmalar yapılmayacak. Bu tarihe kadar olan duruşmalara ilişkin verilecek yeni tarihler ve ara kararlar taraflara tebliğ edilecek. Tutuklu olan dosyalar da ise sanık adliyeye getirilmeden, cezaevinden SEGBİS aracılığıyla mahkeme salonuna bağlantı yapılacağı öğrenildi.

Bu arada bazı mahkeme kapılarına bilgilendirme notları asıldı. Kapılara asılan duyurularda, "Koronavirüs (Covid-19) olarak bilinen bulaşıcı hastalık sebebiyle Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'nun ve de Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun 13/03/2020 tarihli önerileri doğrultusunda, mahkememizdeki dava ve işler ile ilgili aşağıdaki kararların alınması gerekmiştir" denildi. Duyurularda, tarafların huzurunda duruşma yapılmayacağı, tanık dinlenmeyeceği, karar aşamasında olan dosyalarda her iki tarafın açık talebi ile yokluklarında karar verilebileceği ve hastalık tehlikesinin azalması halinde mahkemelerin eski çalışma düzenine döneceği belirtildi.

GİRİŞ KAPILARINA DEZENFEKTAN YERLEŞTİRİLDİ

İcra müdürlüklerinin kapısına ise "Tüm mahaller olmak üzere özellikle büyükşehirdeki icra müdürlüklerinin iş yoğunluğu nazara alınarak virüs tehdidinin minimize edilebilmesi için zorunlu işlemler haricinde 15 gün süreyle avukat katipleri, dosya tarafları ve diğer ilgililerin daire içerisine girerek hizmet alması uygulamasının kısıtlanması tüm taleplerin bankolardan alınarak işlem tesis edilmesi, avukatların bu süreç içerisinde icra dosyalarına ilişkin taleplerini avukat portalı üzerinden göndermelerinin salık verilmesi hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi" şeklinde yazılar da asıldı. Öte yandan adliyenin giriş kapılarına bina yönetimi tarafından dezenfektan yerleştirildi. Kapıdan geçen vatandaşlar ve personel, ellerine dezenfektan sürmeleri için uyarılıyor. 

ANADOLU ADLİYESİ'NDE DE TEDBİR

Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’nda koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında bazı mahkemeler duruşmalarını erteledi. Adliye binasında dezenfekte çalışmalarının sürdüğü görüldü.

Alınan önlemler kapsamında bazı mahkemeler, hakim odalarına, koridorlarına, kalemlerine, arşivlere ve duruşma salonlarına personel haricinde giriş ve çıkışların tedbiren durdurulmasına karar verdi. Bazı İcra Mahkemelerinin, kapıların önüne masa koyarak avukatların ve vatandaşların içeriye girişlerini tedbiren engellendiği görüldü.

Koronavirüs nedeniyle cezaevi görüşlerine ara verilmesi nedeniyle cezaevi savcılarının bulunduğu noktalara da, görüş izinlerine 2 hafta ara verildiğine ilişkin uyarı yazıları asıldı. Adliye binasındaki dezenfekte çalışmaları sürerken, bazı adliye personellerinin, avukatların, vatandaşların, maske ve eldiven taktıkları gözlemlendi.

AKINCI ÜSSÜ DAVASINA 'KORONAVİRÜS' ARASI

FETÖ/PYD'nin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin komuta merkezi Akıncı Üssü'nde yaşanan eylemlere ilişkin 475 sanığın yargılandığı Akıncı Üssü davasının görülmesine, koronavirüs salgını nedeniyle 30 Mart'a kadar ara verildi. 

HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz'ın imzasıyla gönderilen yazıda, tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalar ile ivedi sayılacak diğer hususlar haricinde duruşma ve keşiflerin ertelenmesinin mahkemelerce değerlendirilmesi tavsiyesinde bulunulmuştu. 

Sincan Ceza İnfaz Kurumu Kampüsünde görülen 475 sanıklı Akıncı Üssü davasına, HSK'nın tavsiyesi doğrultusunda ara verildi. Mahkemenin daha önceki planlamasına göre duruşmanın bu hafta sonuna kadar devam etmesi gerekiyordu; ancak davaya bakan Ankara 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, koronavirüs salgını nedeniyle, duruşmaya 30 Mart 2020'ye kadar ara verilmesi kararı aldı.

DİĞER DURUŞMALAR DA ERTELENİYOR

Ankara'daki diğer mahkemeler de koronavirüs nedeniyle duruşmaları ertelemeye başladı. Bazı ağır ceza mahkemeleri, sanıkları tutuksuz olan davaların duruşmalarını çoğunlukla 2-3 hafta erteledi. 

Tutuklu sanıkların bulunduğu dosyalarda sanıkların cezaevinden video-konferans sistemiyle duruşmalara katılmalarının sağlanması için cezaevi müdürlüklerine müzekkereler gönderildi.

Ankara'daki kimi mahkemeler ise bugüne duruşma günü verilmesine karşın adliyeye gelmeyen sanık, müdahil ve taraf avukatlarını mazeretli kabul ediyor.

Sonraki Haber