Yaralanma riski yüksek, yürüyen merdivenlere dikkat

Yürüyen merdivenlerde kazaların artması, gözleri özellikle AVM'lere çevirdi. Uzmanlar, yürüyen merdivenlere bebek arabasının yanı sıra parmak arası terlikle de binilmemesi gerektiğini söylerken, merdivenlerde mutlaka el trabzanının tutulması gerektiği belirtildi...

Son Güncelleme:

Son günlerde yürüyen merdivenlerdeki kazaların artması, endişeleri de arttırdı. Yaşanan son olaylarda, İstanbul'daki bir alışveriş merkezinde yürüyen merdivene ayağı sıkışan bir çocuğun 3 parmağı koptu. Özellikle AVM'lerde küçük çocukların oyun aracı olarak kullandıkları yürüyen merdivenler kimi zaman ağır yaralanmaları ise kazalara devetiye çıkartabiliyor. Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, yürüyen merdivende dikkat edilmesi gerektiğini belirtirken: “Yürüyen merdivenlere aşırı yüklenme yapılmamalı. Yük ve eşya taşınmamalı. Yürüyen merdivenlerin güvenlik tertibatlarıyla oynanmamalı. Kullanım sırasında herhangi bir kaza yaşanmaması için el bandından tutmak gerekiyor" diyor. 

Uzmanlar, çocukların yürüyen merdivenleri tek başına kullanmamaları gerektiğini söylüyor. 

PARMAK ARASI TERLİĞE DİKKAT

Acil durdurma tertibatlarının (stop butonu) sadece acil hallerde kullanılması gerektiğini de söyleyen Uçan, "Vücudu el bandının dışına doğru uzatmak tehlikelidir, yapıya ait kolona çarpma, döşemeler arasına sıkışma riski oluşur. Ayaklar deflektör fırçalardan uzak tutulmalı. Tekerlekli sandalye veya bebek arabası ile yürüyen merdivenlere binilmemeli, asansörler kullanılmalı.  Çocuklar yürüyen merdivenleri tek başına kullanmamalı. Ebeveynler çocuklarının elini tutarak kontrollü bir şekilde kullanmalarını sağlamalı. Parmak arası terlik ve lastik ayakkabılar ile yürüyen merdivenlerin kullanılması tehlikelidir. Basamaklar arasına ya da basmak ile iç pervaz arasına sıkışma riski bulunmaktadır” diye konuştu.

Çalışmasa dahi ters yöndeki bir merdivene binilmemeli.

TERS YÖNDEN BİNMEYİN

Uçan, uzun elbiseler giyildiğinde bu elbiselerin basamak arasına girmemesine dikkat edilmesi gerektiğini de ifade ederek, şöyle devam etti:

“Ayakkabı bağcıklarının bağlı olduğundan emin olunmalı. Evcil hayvan sahipleri evcil hayvanlarını sıkıcı tutarak veya kucaklayarak yürüyen merdiveni kullanmalı. Ters yönde gelen merdivene binilmemeli. Yukarı kata çıkmak için iniş merdiveni yerine çıkış merdiveni kullanılmalı. Durma nedenini bilmediğimiz merdivenler kaza riski barındırmaktadır ve binilmesi tehlikelidir. Yürüyen merdivene ait el bantları üzerinden ya da 2 merdiven arasından kayma riski olan kısımlardan kayılmamalıdır.”

Maslak'ta bozulan bir yürüyen merdivenin içerisine bir vatandaş düşerek yaralanmıştı.

YOĞUNLUKLARINA GÖRE BAKIM YAPILMALI

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğr. Gör. Ali Orhan Karacigan ise Türkiye'deki yürüyen merdiven kazalarının Avrupa ülkelerine göre çok yüksek seyrettiğiin altını çizerken, "Asansör ve yürüyen merdivenlerdeki kazaların, ölüm ve yaralanma olaylarının önlenebilmesi için kullanıcılarını bilinçlenmesi şart. Yürüyen merdiven bakımlarını yapan firmaların standart bir bakım programı yerine, kullanıldıkları lokasyonların taşıma kapasiteleri, yoğunlukları, hava koşullarına göre bakım yapmaları gerekir" ifadelerini kullandı. 

BAKIM FİRMALARINA DİKKAT

Yürüyen merdiven bakımlarını gerçekleştirecek firmaların seçimine de dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Karacigan, bu konunun kazaların azalmasına büyük ölçüde katkıda bulunacağını söyledi. Karacigan, bakım firmalarından yeterlilik belge ve sertifikalarının istenmesi gerektiğini de anlattı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber