Yanlış kararlar çarpıcı tabloyu doğurdu: 40 bin 600 kişi...

Türkiye ve pek çok ülke, hastanelerde Covid servislerini diğer servislerden ayırarak doğru bir yola gitti. İngiltere'de ise bu ayrımın sağlıklı biçimde yapılmaması çarpıcı bir tablo doğurdu. On binlerce insan hastanede Covid'e yakalanırken hatalar zinciri dikkat çekti.

Son Güncelleme:

İngiltere'de farklı sebeplerle hastanelerde tedavi gören 40 bin 600'ü aşkın insan Covid-19'a yakalandı. The Guardian'da yer alan habere göre hastanelerde yatarak tedavi gören hastaların en az yüzde 20'si hastanede tedavi gördüğü sırada Covid-19 oldu.

NHS'den (Ulusal Sağlık Hizmeti) gelen rakamlar, Londra'da bu oranın yüzde 11 olarak kayıtlara geçtiğini ifade ederken ülkenin kuzeybatısında ise yüzde 19'luk bir oran tespit edildi. Hull Üniversitesi ve Lancashire eğitim hastanelerinde kayda geçen yüzde 28'lik oran dikkat çekerken Hull Üniversitesi hastanesinde 626, Lancashire'da ise 486 vaka bu yolla meydana geldi.

ETKİLİ FAKTÖRLER...

Verilerin ışığında ortaya çıkan toplam vaka sayısı ise 40 bin 670. Doktorlar ve hastaneler enfeksiyonların çoğunun yatak eksikliği, bazı hastanelerin sıkışık düzeni ve düzgün havalandırılamaması gibi faktörleri ortaya koyarken özellikle ikinci dalga sırasında hastane patronlarının ve yöneticilerinin, hastaneleri diğer servisleri kesintisiz vermeye zorlaması da önemli bir etken olarak öne sürülüyor. Hastaların nizami bir şekilde ayrılmaması ise en önemli faktör olarak öne çıkıyor.

Türkiye'deki durumu ele aldığımızda böylesi problemli bir tablonun meydana gelmediği gözlemlenirken Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Gamze Varol, Türkiye'de her hastanenin kendi düzenlemesini yaptığını ve Covid bölümü için ne kadar kapasite ayrılacağına bu şekilde karar verildiğini aktardı.

COVID SERVİSLERİ AYRI ÇALIŞIYOR

Bilindiği üzere Türkiye'de hastanelerin Covid servisleri diğer bölümlerden ayrı olarak çalışıyor. Doç. Dr. Gamze Varol, vakaların yoğunluk dönemine göre diğer servislerin çalışacağı gün ve saatlerin de belirlendiğini ve bu şekilde hastalar için risklerin minimize edildiğini ifade etti. Doç. Dr. Varol ayrıca ilk dalgada rutin kontrolleri aksatma durumunun yaşandığını ifade ederken o dönem gözlemlenen korku halini de anımsattı.

Özellikle pandeminin ilk dalgasında Avrupa'nın dört bir yanından gelen haberler ve bu şekilde doğan korku, insanların rutin kontrollere bile gitmeye çekindiği bir sürece dönüşmüştü.

(Not: Haberimiz için irtibata geçtiğimiz bazı uzman isimler de, Türkiye'de "hastanede Covid-19 bulaşı" üzerine yapılmış bir çalışma bulunmadığını ifade etti.)

RUTİN KONTROLLERİ AKSATMAK DAHA TEHLİKELİ

Şunu da vurgulamak gerekiyor: O dönem de şimdi de Covid korkusuyla rutin kontrolleri aksatmak daha büyük sağlık sorunlarına sebep olabilir. Ciddi sağlık sorunları noktasında teşhisleri geciktirebilir.

İngiltere'de sanatçılar, eserleriyle sağlık çalışanlarına şükranlarını ve minnettarlıklarını aktarıyor. (Fotoğraf: Reuters)

HASTANELER 'DAHA RİSKLİ' DEĞİL

2020'de en çok görülen kanser türünün meme kanseri olması üzerine yaptığımız haberde, görüşüne başvurduğumuz uzmanlar, aksatılan mamografinin ve rutin kontrollerin teşhislerde gecikme yarattığını, mevcut vakalarda nüks ve metastaza neden olduğunu belirtmişti. Elbette asemptomatik bireyler hayatın her alanında olduğu gibi hastanede de karşımıza çıkabilir ancak uzmanlar bu durumun hastaneleri "daha riskli" yapmadığının altını çiziyor.

İNGİLTERE'DE İSE SENARYO FARKLI...

İngiltere'de sağlık çalışanlarına hükümetin desteği eleştirilirken yetersiz sistem kaotik sonuçlar doğurmuştu. İngiliz parlamentosunda kurulan ve tüm partilerin temsilcilerinin yer aldığı koronavirüs kuruluna başkanlık eden milletvekili Layla Moran ise ülkedeki süreci değerlendirirken, “Bu yürek burkan rakamlar, hastaların ve NHS personelinin, ikinci dalgada nasıl yüzüstü bırakıldığını gösteriyor” dedi ve ekledi:

“Bu analiz aynı zamanda, kuzeybatıda kaydedilen Covid oranlarının Londra'dakinin neredeyse iki katı olmasıyla son derece endişe verici bölgesel eşitsizlikleri de ortaya çıkarıyor.”

Türkiye'de olduğu gibi İngiltere'de de halk, kahramanca mücadele eden sağlık çalışanlarına minnettar. (Fotoğraf: iStock)

'YAZDAN BU YANA SÜREN HEVES...'

Hastane Danışmanları ve Uzmanları Derneği Başkanı Dr. Claudia Paoloni, “Hastane enfeksiyonu diye tabir ettiğimiz duruma yakalanma riskini ortadan kaldırmak imkansız, ancak yazdan bu yana Covid ve Covid harici servisi bir arada yürütme yönündeki heves, kaçınılmaz olarak riski artırdı” ifadelerini kullandı.

SERT SÖZLER: 'AVRUPALI MESLEKTAŞLARIMIZA GÖRE...'

Dr. Paoloni sert ifadelerle sistemi eleştirdi: “Yıllardan beri süregelen ve sistematik bir hal alan personel yetersizliği ve yeni hastaneler tasarlarken maliyet düşürme yolunu arayan yaklaşımlar nedeniyle Avrupalı meslektaşlarımıza göre çok daha az yatağa sahibiz. Bu sebeple vakaları ayırmamız zorlaşıyor ve bu da hastane enfeksiyonu riskini artırıyor. Trajiktir ki insanlar bu sebeplerden ötürü hastanelerde Covid'e yakalanacak ve bu öngörüsüzlük nedeniyle hayatlarını kaybedecekler...”

NHS personelinin uygun ekipmana da ihtiyaç duyduğunu aktaran Dr. Paolini'nin sözlerine ek olarak Sağlık Güvenliği Soruşturma Şubesi gözlemcisinin yayınladığı rapor, NHS'i eleştirirken İngiliz Tabipler Birliği Danışmanlar Komitesi Başkanı Dr. Rob Harwood, butik hastanelere nazaran daha büyük hastanelerin karşılaştıkları sıkıntıları şöyle aktardı:

“NHS pandemiye yetersiz fonla, yetersiz çalışanla ve fazla mesaiyle girdi. Zincirleme etkiler -özellikle sınırlı yatak ve iş gücü kapasitesi- maalesef Covid-19'un hastanelerde yayılmasını kontrol etmeyi gereğinden daha fazla zorlaştırdı.”

Bir NHS sözcüsü ise haberle ilgili olarak yaptığı açıklamada asemptomatik test kitlerinin Kasım 2020'de kullanıma sunulmasından bu yana hastane enfeksiyonu oranının yüzde 4.5 seviyesine kadar indiğinin altını çizdi. Aynı zamanda aşılamada da hızlanan Birleşik Krallık'ta hastanede tedavi olan Covid-19 vaka sayısı 18 Ocak'taki 39 bin 249'luk zirveden 5 bin 407'ye kadar inmiş durumda.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber