'Yabancı ülkeden arandım'

Son zamanlarda vatandaşların telefonlarına yabancı ülkelerden çağrılar gelmeye başladı. Uzmanlar, konunun yeni bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu söylerken, en çok çağrı ise Afrika ülkelerinden. Vatandaşlar verilerinin sızmasından endişeli.

Son Güncelleme:

Son günlerde genellikle Senegal, Nijerya, Filipinler gibi ülkelerden vatandaşlara çağrılar gelmeye başladı. Vatandaşlar kendilerini arayanların genelde kadın profiline sahip olduklarını belirtirken, uzmanlar ise bunun yeni bir dolandırıcılık yöntemi olduğunu söylüyor. İletişime devam eden bazı vatandaşlar, kendilerine cazip iş teklifleri yapıldığını ve kazanç sağlanacağı vaadiyle kredi kartı bilgilerinin istendiğini anlatıyor. Kişinin kartını yurt dışına açması ve güven sağlaması için dolandırıcı 3-5 dolar para gönderiyor ve aranan kişiyi bir nevi 'oltalamış' oluyor. Ardından da kart bilgilerini alarak yüklü miktarda alışveriş yapıyorlar. 

KİŞİSEL VERİLERİMİZ ELLERİNDE OLABİLİR

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, siber dolandırıcıların kullandığı numaralarda genellikle ilgi çekecek bir insan görseli kullandıklarını kaydetti. Kırık, "Dolandırıcıların kişisel verileri ele geçirme ihtimali, veri sızıntılarının artmasıyla birlikte oldukça yüksek. Özellikle yüksek maaşlı iş teklifleri veya miras kaldı gibi vaatlerle insanları kandırıyorlar. Mağdurlardan banka bilgilerini ve kimlik bilgilerini isteyerek kişisel verilerini ele geçiriyorlar" şeklinde konuştu.

Ali Murat Kırık, dolandırıcıların yöntemlerini sıraladı.

Kırık, dolandırıcıların yöntemlerini şöyle anlattı:

"Miras kaldı şeklinde kandırdıkları kişilere çalıntı IBAN hesaplarından para attırmaya çalışıyorlar. Aynı şekilde iş teklifi yaptıklarında başlangıçta ufak miktarlarda para yatırarak güven teşviki yapıyorlar. Ancak sonraki süreçte daha fazla para talep ediyorlar ve bu paraları asla geri vermiyorlar."

Bir diğer yöntemleri ise insanlara basit görevlerle para kazanacakları vaadinde bulunmak diyen Kırık, "Google Haritalar, Youtube ve Instagram gibi platformlarda seçili işletmelere beş yıldız vermek, video izlemek ve beğeni yorum yapmak gibi işleri yaptırarak para kazanma iddialarıyla  emeklerini sömürüyorlar" diye konuştu.

İşte vatandaşlara gelen mesajlardan bazıları

Kırık, dolandırıcılardan korunmak için şu tavsiyelerde bulundu:

"Bilinmeyen numaralardan gelen çağrıları ve mesajları dikkatlice değerlendirin. Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Dolandırıcılık teşebbüslerini raporlayın. Sosyal medya hesaplarınızı güvenli tutun. Sosyal medya hesaplarınızın gizlilik ayarlarını düzenleyin ve bilinmeyen kişilerin sizi takip etmesini engelleyin. Eğer size iş teklifi veya fırsat sunan bir kişi veya kuruluşla iletişim kurduysanız, iletişim kanallarını doğrulayın. Şüpheli linklere tıklamayın. Dış aramaları kapatmak, dolandırıcılar tarafından yapılan telefon aramalarından korunmak için geçici bir çözüm olabilir, ancak tüm dolandırıcılık riskini ortadan kaldırmaz. 

Adli Bilişim Uzmanı Dr. Berker Kılıç ise bu kişilerin yabancı ülkelerden değil sahte numara alan ve genellikle yurtiçinden kişiler olabileceğine dikkat çekiyor. Kendisinin de yabancı numaralar tarafından 2 kez arandığını anlatan Kılıç, "Bilinen bir numaradan olmadığı sürece, özellikle de yurtdışı kaynaklı numaralardan gelen mesaj ve çağrılara dikkat edilmeli, aramalar açılmamalı, geri arama yapılmamalı, hatta beklenen bir mesaj değil ise karşı tarafa okundu bilgisi dahi ulaşmaması için mesaj doğrudan silinmeli, numara engellenmeli/şikayet edilmeli" ifadelerini kullandı.

Dolandırıcılar genelde kadın profili kullanıyor.

Whatsapp üzerinden aramaların kimin tarafından yapıldığının güç olduğunu anlatan Kılıç, "Geçen yıl yayımlanan 'Basın Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun', basına da Sosyal Medya Yasası olarak yansımış ve epeyce de tartışılmıştır. Bu kanun ile 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu'na eklemeler yapılmıştır. WhatsApp'ın vermiş olduğu mesajlaşma ve arama hizmetleri bu kanunda şebekeler üstü hizmet olarak tanımlanmıştır. WhatsApp ve benzeri uygulamalar için şebekeler üstü hizmet sağlayıcı sıfatı ile ilgili firmalardan bilgi talep edilebileceği belirtilmiştir" dedi.

Whatsapp uygulamasından bilinmeyen numaraları gizlilik ayarlarından kapatabilirsiniz

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber