Vicdansız eylem: Aksaray'da otizmli öğrencileri yuhaladılar

Aksaray'da velilerin, bir ilkokulda öğrenim gören otizmli çocukların yuhalaması tepki çekmişti. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaşanan olayların ardından konuyla ilgili inceleme ve okul müdürü hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi.

Son Güncelleme:

İddiaya göre Aksaray'da bulunan Merkez Mehmetçik İlkokulu'nda velilerin, okulda eğitim gören otizmli öğrencilerin sınıflarının kapatılmasını talep etti. Yine aynı iddiaya göre, okulun çıkış saatinde bir araya gelen veliler, otizmli çocukları yuhaladı. Türkiye Otizm Meclisi konuya ilişkin açıklamasında eğitim hakkının anayasanın güvencesi altında bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye Otizm Meclisi önlem alınması için gerekli girişimlerin de başlatılacağını duyurdu. İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Başkanı Sedef Erken de yaşananlara "Keşke biraz insan olabilseniz ve bu birlik halinizi, gücünüzü faydalı işlerde kullansanız" ifadeleriyle eleştirdi. Yetkililerin önem almadığının altını çizen Erken velilere de "Umarım çocuklarınızda karşınıza çıkmayan otizm ve benzeri nörolojik farklılıklar torunlarınızda karşınıza çıkınca derneklerimize gelir destek isterseniz. Bugünkü bütün kötülüğünüze rağmen o gün yine biz elinizden tutacağız. Çünkü size benzemiyoruz ve hiçbir zaman benzemeyeceğiz" sözleriyle tepki gösterdi. 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI, MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ VALİLİĞE ÇAĞRILDI!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaşanan olayların ardından konuyla ilgili inceleme ve okul müdürü hakkında soruşturma başlattığı öğrenildi. Haber Global Editörü Erdinç Özyılmaz'ın verdiği bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili bir dizi önlem ve karar da aldı. Olayın organize bir eylem olup olmadığının inceleneceğini belirten Özyılmaz, sonrasında eğitim faaliyetlerinin de gerçekleştirileceğini belirtti. Buna göre öncelikle okul velileri bilgilendirilirecek. Hem otizmli çocukların velilerinin hem de diğer çocukların velilerinin eğitime alınacağı öğrenildi. Bu sürecin daha doğru yürütülmesi sağlanacak. Sınıflarda "Otistik öğrencilere ait sınıflar" yazıları bulunmasıyla ilgili de karar alan Milli Eğitim Bakanlığı, bu yazıların kaldırılmasına karar verdi. Hatta olaya sahne olan okulda yazının hemen kaldırıldığı öğrenildi. Bu yazıların öğrenciler arasında ayrışmaya neden olduğunun fark edildiği belirtildi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından daha sonrasında yapılan bir açıkalamada, ""Aksaray'da özel eğitim sınıflarının kapatılmasını isteyen veliler otizmli öğrencileri yuhaladı!" başlıklı haberle medyaya yansıyan olayla ilgili Bakanlığımız müfettişleri tarafından inceleme/soruşturma başlatılmıştır. 

Söz konusu okulumuzda özel eğitim sınıfı uygulamasının gerektirdiği hassasiyetler dikkate alınarak, okul içerisindeki alanlarda ilgili düzenlemeler yapılmış olup, eğitim – öğretim faaliyetleri devam etmektedir. 

Aksaray Rehberlik Araştırma Merkezi uzmanları tarafından okul velilerimiz için özel eğitim kapsamındaki öğrencilerimizle ilgili bilgilendirme çalışmaları başlatılmıştır." denildi.

Aksaray İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal ise valiliğe çağrıldı.

AİLE BAKANLIĞI DEVREYE GİRDİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı uzmanları Aksaray'daki çocuklar ve ailelerine psikososyal destek ile rehberlik danışmanlık desteği vermek için görüşme başlattı


OTİZMLİ ÖĞRENCİ VELİSİ: ALLAH VERDİ BU DERDİ ALLAH

Bir velinin okulda yapılan eylemden önce muhtarı suçlayarak tepki gösterdiği, ayrıca "Allah verdi bu derdi bana, Allah. Utanacak hiçbir şeyim yok" dediği bir görüntü de sosyal medyada dikkat çekti.

"EYLEM ŞU AN BİLE HALA DEVAM EDİYOR. BİZ BURADA PİKNİK YAPIYORMUŞUZ"

Görüntüleri çeken Aksaray Otizmli Çocuklar Dayanışma Derneği Başkanı Cennet İnceöz, Haber Global'e açıklamalarda bulundu. 50 çocukla başlayan otizmli çocuklar sınıfındaki eğitimin eylemin ardından 19 çocuğa kadar düştüğünü belirten İnceöz, "Valilik onlar hakkında bugün Valilik bir açıklama yapmış. Eğitimlerine devam edeceklerini söylemişler. Müdür ve muhtar hakkında soruşturma başlatılacağı söylenmiş. Susturulmaya çalışılıyoruz ama şu anda halen mahallenin ileri gelenleri hala kapıda eylem yapıyor. Bağırıp çağırıyorlar. Biz burada piknik yapıyormuşuz. Biz çocuklarla birlikte sabah gelip akşam gidiyoruz. Sebebi de sınıflarda çocuklar teneffüse çıktığı zaman öğretmen teneffüse çıkıyor. Sınıfta çocuklar tek kalıyor. bununla ilgilenebilmek için normal çocuklar oynamak için bahçeye koşarken bizim annelerimiz sınıflara koşuyor. Çocukların çişi var mı, acıktı mı, susadı mı, üstü kirlendi mi. Bununla ilgilenmek için buradalar. Ve bu tepki çekiyor. Şu an halen eylem devam ediyor. İnanın konuşamıyorum ama... Benim çocuğum ana sınıfında. Gelecek yıl bu okula gelecekti. Buradaki insanlara anlatmak istiyorum, otizmli çocuklar engelli değil. Engelli, özürlü diye bağırıp yuhalıyorlar ama anlıyor çocuklar. Çünkü çoğu üstün zekalı bu çocukların. Benim çocuğum üç dil konuşuyor. Okumayı yazmayı kendisi sökmüş. İşaret dilini kendisi sökmüş. Bu çocuk belki ileride mühendis, doktor olacak sizin hayatınızı kurtaracak. Nereye kadar iteleyebilirsiniz. Bugün dünyada 59 çocuktan birisi otizmli olarak dünyaya geliyor. sen benimkini görmezden gelebilirsin ama yarın yeğenin, torunun, çocuğun belki yakının otizmli olarak dünyaya gelecek. Göstergeler bunu gösteriyor. 2050'ye kadar iki çocuktan birisi otizmli olarak dünyaya geleceği söyleniyor." dedi. 

Provokasyonun nasıl oluştuğu sorusuna yanıt veren İnceöz, "Yönetimin, okul müdürünün değişmesiyle muhtarla birlikte velileri birlikte ayaklandırmışlar. Aslında veliler ilk toplanmaya başlamalarının sebebi bu okulun engellilere tahsis edileceği, siz bu okuldan atılacaksınız demişler. Böyle bir şey olamaz zaten bizim çocuklarımız kaynaştırma eğitimi alabilmek için buradalar. Bu provokatif söylemin sahibi muhtar ve müdür. Muhtar mahalleliyi yanına alıp kapıda eylemlere başlıyor. Eylemin elebaşını kendisi. 5 yıldır bu çocuklar burada. Şimdiye kadar ne bir çocuğa zarar vermişler. Çoğu dokunamıyor bile insanlara. Nasıl üçüncü kattan atabilir. çoğunun zaten beslenme problemleri var. Çoğu zayıf. Kuş kadar hepsi. Örgütlenmişler, üçüncü kattan bizim çocuklarımızı atabilirler. bunun önüne kim geçecek diye. Çocuklarının psikolojisi bozuluyormuş. Çocukları evde yemek yiyemiyormuş. Rüyalarında korkuyorlarmış. Çocuklarımızın görüntüsü ve sesleri onları rahatsız ediyormuş. Çocuklarının gelişimini kötü etkiliyormuşuz. Bizim çocuklarımızı yuhalatmak yerine bizim çocuklarımız çocuklarına sevmeyi, empatiyi öğretebilirdi. 

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Aksaray ili Mehmetçik İlkokulu'nda otizmli çocukların eğitim almasını istemeyen okul velilerinin protestolarını ve çocukların yuhalanmasıyla ilgili bilgileri takip ediyoruz.

Ne yazık ki; gelen haberlerin doğru olduğunu teyit ettik.

Hadise bu noktaya gelene kadar okul müdürünün nasıl bir çözüm ürettiğini ve İl Milli Eğitim Müdürü'nün haberi olup olmadığını öğrenmek isteriz.

Otizmli bireylerin eğitim sorununu kördüğüm noktasına getirip, okul müdürleri, veliler derken yetmezmiş gibi bir de muhtarların insiyatifine bırakan MEB'den bir açıklama bekliyoruz.

İdari soruşturma yürütülürken aynı zamanda bu duruma sebebiyet verenler hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı tüm kamuoyunun bilgilerine sunuyoruz. 

#eğitimanayasalhaktır

#engellemekanayasalsuçtur

#herkesgöreviniyapacak

Acilen #insanlığadavetediyoruz"

denildi.

TÜRKİYE OTİZM MECLİSİ: NEFRET SUÇU

Türkiye Otizm Meclisi'nden Aksaray'da yaşananlara ilişkin yapılan ve Twitter hesaplarından paylaşılan açıklama şu şekilde:

"Her bireyin olduğu gibi otizmli bireylerin de bütünleştirilmiş ortamlarda eğitim alma hakkı başta T.C. Anayasası olmak üzere ilgili yasa ve yönetmeliklerle düzenlenmiştir. 5378 sayılı engelliler yasası ile de güvence altına alınan eğitim hakkının engellenmesi hiç bir kişi, kurum, idarecinin ve ailenin insiyatifi ve keyfi kararına bağlı değildir. Aksi hareketlerin ayrımcılık ve nefret suçunu oluşturacağı yasalarda açıktır.

Aksaray ilimizdeki bir okulumuzda yaşanan gelişmelerle ilgili girişimlere başlanmış olup, Milli Eğitim Bakanlığımızın gerekli önlemleri en kısa sürede alacağına inanıyoruz. Süreci sonuna kadar takip edeceğimizi belirterek öğrenci ve ailelerimizin yanında olduğumuzu bildiririz"



BAKAN SELÇUK'TAN AÇIKLAMA

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Aksaray'da otizmli öğrencilerin "yuhalandığı" olayın ne eğitim sistemi ne de toplumsal değerlerle örtüştüğünü belirterek, "Engelli çocuklarımıza ve ailelerine yönelik yürüttüğümüz her çalışmada hassasiyet gösterirken böylesi bir münferit olayın yaşanmış olması kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Selçuk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Aksaray'da özel eğitim sınıflarının kapatılmasını isteyen velilerin otizmli öğrencileri yuhaladığı" iddialarına ilişkin, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Otizmli çocuklarımız ve ailelerini inciten hadise, ne eğitim sistemimizle ne de toplumsal değerlerimizle örtüşmektedir. Engelli çocuklarımıza ve ailelerine yönelik yürüttüğümüz her çalışmada hassasiyet gösterirken böylesi bir münferit olayın yaşanmış olması kabul edilemez.

Bir tarafta otizmli çocuklarımızla çocuklarını aynı okulda okutmak istemeyen veliler. Bir tarafta, engellilere yönelik toplum hizmetiyle 54 bin aileye destek sağlayan lise öğrencileri. İkisi de bu ülke. Hizamızı çocuklardan almamız gerektiğinin kanıtı..."

AİLE BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Aksaray’da bir okulda yaşanan hadise hepimizi derinden üzdü. Çocuklarımızın maruz kaldığı ayrımcılık kabul edilemez.İl müdürlüğümüz ve uzmanlarımız psiko-sosyal destek, rehberlik ve danışmanlık hizmeti vermek için ailelerimiz ve çocuklarımızla görüşüyor" dedi.

Sonraki Haber