Vaka sayıları artarken ölüm sayıları neden düşüyor?
Vaka sayıları artmasına rağmen vefat sayılarında görülen düşüş dikkat çekiyor. Virüsün öldürücülüğü mü azaldı yoksa rakamlar başka bir şey mi söylüyor? Uzmanlar anlatıyor...
Ülke genelinde Covid-19 vakaları sayısında ciddi bir artış gözükmesine rağmen vefat sayılarındaki azalma dikkat çekiyor. Türkiye belirli bir sürenin ardından vaka sayılarını tekrar 26 Kasım’da açıklamaya başladı. O tarihte vaka sayısı 29 bin 132 olarak tabloya yansımıştı. Verilere göre vefat sayısıysa 174 olarak gerçekleşmişti. Daha sonrasında vaka sayıları 30 bini aşsa da alınan önlemlerle birlikte vaka sayıları ilk kez 9 Ocak’ta 10 binin altına indi.
9 OCAK: VAKA 9 BİN 537 VAKA/181 ÖLÜM
3 MART: 11 BİN 520 VAKA/65 ÖLÜM
O tarihte açıklanan verilere göre vaka sayısı 9 bin 537, vefat sayısıysa 181 olarak göze çarpmıştı. Bugüne döndüğümüzde 3 Mart’ta açıklanan vaka sayısı 9 Ocak'tan daha fazla, 11 bin 520 olarak göze çarptı fakat vefat rakamları tam tersi bir şekilde 65 olarak tabloya yansıdı. Tablolara göre, vefat rakamlarında ciddi bir düşüş sağlanırken vaka sayılarının belirli bir aralıkta seyrettiği dikkati çekiyor. Bunun nedenlerini Enfeksiyon Hastalık ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ve Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer haberglobal.com.tr için anlattı.
DSÖ umutlara darbe indirdi! "Gerçekçi değil"
“AĞIR HASTA SAYISI VE VENTİLATÖR DOLULUK ORANI ÇOK YÜKSEKTİ”
35 bin vakanın görüldüğü dönemlere vurgu yapan Ertuğrul, o dönemde ağır hasta sayılarının ve ventilatöre bağlı hasta sayılarının yüksek seviyelerde olduğuna değiniyor. Aralık ayında tedavi için yoğun bakımlarda yer bulunamadığını ifade eden Ertuğrul, “Önce olgu sayıları ardından yoğun bakım yatışları ve ventilatöre bağlı hasta sayısı azalır. Tüm bu rakamlardaki düşüş de ölüm oranlarına yansır.” diyerek, ölüm rakamlarının bir süre böyle gideceğini söylüyor.
AĞIR VAKALARIMIZ DÜŞTÜ ÖLÜMLER AZALDI
Tabloda bulunan vaka, hasta ve vefat sayılarının silsile halinde birbirini etkilediğine vurgu yapan Başer, kasım ayına dikkati çekerek şu sözleri ifade ediyor: Kasım ayındaki hasta artışları ağır vakalara yansıdı. Ağır vakaların da ölümlere yansıması yaklaşık bir ayı buldu. Bu rakamlar bir silsile halinde gider. Genelde bir bir buçuk aylık yansımalardır.
Aynı zamanda vakaların tekrar artmasıyla birlikte ağır hastalarımızın ve vefat sayılarımızın da artacağını söyleyen Başer, “Şimdiden Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde ölüm oranlarında hafif bir hareketlenme var.” dedi.
“BİZİM GENETİK ANALİZ YAPMAMIZ GEREKİYOR”
Prof. Ertuğrul, varyant virüsün etkisinin virüsün ilk haliyle aynı olduğunu söyleyen Ertuğrul, “Hatta İngiltere’de yapılan ve ön raporları yayınlanan bazı çalışmalara göre, öldürücülüğünün bir nebze de olsa arttığına dair ipuçları görüldü.” diyerek uyarılarda bulunuyor. Şu an varyantların ülkemizde baskın hale gelip gelmediğini bilinmediğini ifade eden Ertuğrul, son dönemde Karadeniz’deki vaka artışlarını baz alarak şu ifadeleri kullanıyor:
Son dönemde Karadeniz’deki vaka artışından dolayı varyantlarla ilgili söylemler olsa da bunların birçoğu bilimsel değil. Bizim İngiltere’deki gibi olgulardan izole edilen virüslere genetik analiz yapmamız gerekiyor. Ancak biz bunu tam olarak yapamıyoruz. Yalnızca rastgele örneklerle yapıyoruz.
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer
“ÖLÜMLER VAKALARA PARALEL AZALIYOR”
Prof. Ertuğrul, aralık ayında vaka sayılarının 30 binlere çıktığını belirterek, aynı dönemdeki vefat sayılarının 250’lere ulaştığını söylüyor. Vaka sayılarının bir süre sonra azaldığını söyleyen Ertuğrul, “Oranlama yaparsak 8-9 bin olguya paralel bir biçimde ölümler de o şekilde düşüyor.” açıklamasında bulunuyor.
“SON DÖNEMDE VAKA SAYILARI ARTIŞTA”
Türkiye uzun süredir geniş çaplı kısıtlamalar dahilinde hareket ediyor ancak 1 Mart tarihinde kabine toplantısının ardından “yerinde karar” döneminin detayları ortaya çıktı. Bu önlemlere rağmen vaka sayılarının arttığın söyleyen Prof. Dr. Bengi Başer, “Aktif vakaların toplamına baktığınızda ilk açılımdan önce mayıs ayının sonlarında 30 binlerdeyken şimdi bunun 3 katından fazla, 100 bin bandında.” diyerek, normalleşmek için vaka sayılarının oldukça yüksek olduğuna vurgu yapıyor.
Enfeksiyon Hastalık ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul
“İNSAN HAREKETLİLİĞİNİ AZALTAMADIK”
Varyant virüsün bulaş oranında etkili olduğunu olduğunu belirten Başer, “İngiltere varyantının yüzde 50 oranında daha bulaşıcı olduğunu biliyoruz.” diyor. İngiltere varyantından Türkiye’de 400 civarında İngiltere varyantı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Başer, virüsün genetik analizinin çok önemli bir nokta olduğunun altını çiziyor. Analiz sayısının artırılması gerektiğini söyleyen Başer, vaka sayıların düşmemesini alınan önlemlerin yetersizliğine bağlayarak nedenleri şöyle sıralıyor:
Çünkü gerçek anlamda vaka sayısını azaltmamız çok daha sıkı kapanmalarla olur. Oysa biz insan hareketliliğini yeterli düzeyde azaltamadık. Örneğin, spor salonları salgında en büyük ikinci bulaş kaynağı ancak 1 Haziran’dan bu yana hiç kapanmadı.
“İYİLEŞEN SAYISININ ARTMASI VEFAT SAYISINA ETKİ EDER”
Vaka sayısı ile iyileşen sayısının birbiriyle ters orantılı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “İyileşen sayısının vaka sayısının üzerine geçmesi elbette ki vefat rakamlarına da etki edecektir. Vaka sayısı ve iyileşen sayısı birbirine ters orantılı verilerdir.” diyor. Belirli bir süre iyileşen hasta sayısının vaka sayısının üzerine çıktığını ifade eden Ertuğrul, bulaş kat sayısı hala yüzde 1’in üzerinde olduğunu vurgulayarak, vaka sayılarının hala arttığını belirtiyor.
VAKALAR YÜKSELMEYE DEVAM EDERSE?
Aktif hasta sayısının düşmesinin tek yolunun iyileşen hasta sayılarının artması olduğunu ifade eden Ertuğrul, vaka sayılarının artması halinde ciddi bir risk ile karşı karşıya olduğumuzun altına çiziyor. Aynı zamanda vaka sayılarının yükselmesiyle beraber yoğun bakım doluluk ve ventilatör oranlarının da artacağını söyleyen Prof. Ertuğrul, “Bu durum da vefat sayılarının tekrar yükselmesine sebep olacaktır.” diyerek sözlerini noktalıyor.
Kaynak: Web Özel