Vay prens vay! 'İngiltere'nin gizli Rusya elçisi' 200 bin doları neden kabul etti?

İngiltere Kraliyet Ailesi gündemden düşmüyor. Kraliçe II. Elizabeth'in kuzeni Prens Michael, 'Güney Koreli iş insanlarından' 200 bin dolar kabul ederek onları Rusya rejiminden üst düzey isimlerle görüştürme sözü verdi. Skandal patlayınca Buckingham Sarayı bir açıklama yayımladı...

Son Güncelleme:

Kraliçe II. Elizabeth’in kuzeni Prens Michael’in kraliyet ailesindeki konumunu ‘başka işler’ için de kullandığı ortaya çıktı.

Güney Koreli altın tüccarı taklidi yapan iki gazeteci ile görüşen Prens, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yönetimi ile görüşme ayarlamak için toplamda 200 bin doları kabul etti. 

'ÇOK İYİ, ÇOK TEŞEKKÜRLER'

İş insanı kılığındaki gazeteciler Putin yönetimi ile görüşme ayarlamak için 200 bin doların yeterli olup olmadığını sorduklarında, “Tabi, oldukça yeterli. Teşekkür ederim, evet. Öhöm, çok iyi. Çok teşekkürler, evet” cevabını verdi.

Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamada Prens’in kraliyet ailesi adına çalışmadığı ve onun iş ilişkileriyle ilgili açıklama yapılmayacağı ifade edildi. Kraliçe’nin konu hakkında resmi olmayan bir soruşturma düzenleyip düzenlemeyeceği ise bilinmiyor.

'RESMİ OLMAYAN BİR ELÇİ'

Kremlin tarafından üst düzey devlet nişanı ile ödüllendirilen 78 yaşındaki Prens Michael kılık değiştiren gazetecilere ‘Rusya ile ilişkilerinin şirketlerine fayda sağlayabileceğini’ söyledi.

Prens Michael’in 30 yıllık iş arkadaşı Lord Reading, prensin kraliçenin Rusya ile olan ilişkileri için resmi olmayan bir elçi gibi çalıştığını söyledi.

Prensin sözcüsü konu hakkında yaptığı açıklamada, “Prens, Putin ile sadece 2003 yılında bir kez görüştü. Kendisi ile özel bir ilişkisi yok” değerlendirmesinde bulundu. Sözcü, Prensin Kraliçe’nin ‘resmi olmayan Rusya elçisi’ olduğu iddialarını da reddetti.

Prens Michael tarafı ‘Güney Koreli iş insanları’ ile söz konusu görüşmeyi doğrularken görüşmede bahsettikleri gibi Rusya temaslı bir iş ilişkisinin İngiltere Büyükelçiliği’nin onayı ve Rusya-İngiltere Ticaret Odası'nın rızası ile olabileceğini söyledi. Prens Michael, Rus-İngiliz Ticaret Odası’nın başkanlığını yürütüyor.

Prens Michael ile Kraliçe II. Elizabeth pandemiden önceki yıl 200 farklı etkinlikte bir araya geldi. Fotoğraf: Reuters 

ORTALAMA 5 GÜN RUSYA'DA KALIYOR

Yapılan araştırmalara göre Prens’in bu tip görüşmeler için Rusya’da yaklaşık 5 gün kaldığı ve 50 bin pound ücret talep ettiği belirtiliyor.

Prens ‘Güney Koreli iş insanları' ile görüştükten sonra gönderdiği bir e-posta’da ‘toplantıda aşırı sözler verdiği bu sözlerin bazılarını tutmayacağını' belirtti.

Prens resmi olarak Kraliçe adına görevlendirilen biri değil. Kraliyet Ailesi’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre pandemiden önceki yıl bir yıl içinde kraliçe ile 200 kez görüşmüşler veya aynı etkinliklerde bulunmuşlar.

ANNEANNESİ TARAFI RUS

Prens Micheal’ın anneannesi tarafından Rus kökeni de bulunuyor. Kişisel biyografisinde yer alan bilgilere göre Prens, ‘Rusça çevirmenlik yapabilecek kadar Rusça bilen ilk kraliyet ailesi üyesi’.

Kensington Sarayı’nda oturan Prens’in bir danışmanlık şirketi bulunuyor. Prens sarayda oturduğu daire için piyasa koşullarını yansıtan bir kira ödüyor.

Skandalın patlak vermesinin ardından İngiliz kamuoyu prensin ordudaki ‘onursal statüsünün’ devam edip etmemesini tartışıyor.

İşçi Partisi milletvekili aynı zamanda gölge Savunma Bakanı olan John Healey, prensin albay rütbesinin geri alınması gerektiği görüşünde.

Kaynaklar: The Telegraph, BBC, The Guardian

Sonraki Haber