Vatandaşa sandık tuzağı, seçmen simsarları iş başında

Dolandırıcıların şimdi ki hedefi de seçmenler. Vatandaşlara, oy kullanacağı sandığın değiştiği şeklinde link atan dolandırıcılar, casus yazılımlar ile kişisel bilgilere ulaşarak hesapları boşaltabiliyor. Uzmanlar, linklere asla tıklanmaması gerektiğini söylüyor.

Son Güncelleme:

Dolandırıcılar, şimdi de seçmenleri ağına düşürmeye başladı. "Seçimde oy kullanacağınız sandık değişti" şeklinde vatandaşlara mesaj atan dolandırıcılar, linke tıklandığı anda hesaplara ulaşıp, sıfırlıyorlar. Seçmenlerin, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını; Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesinden, e-devletten, YSK'nın seçmen sorgulama mobil uygulamasından veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol etmeleri gerekiyor. Uzmanlar ise sahte mesajda verilen linke tıklayıp kişisel bilgilerini giren vatandaşların derhal harekete geçerek ilgili makam ve bankalara durumu bildirerek, suç duyurusunda bulunmaları gerektiğinin altını çiziyor. 

Yerel seçimlerde yarışacak partiler 

OLTALAMA SALDIRISI

Seçmenleri gözüne kestiren simsarlara karşı uyarılarda bulunan; Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV Sinema Bölüm Başkanı ve Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, dolandırıcıların seçim atmosferinden faydalanarak vatandaşları istismar ettiklerini belirtirken, şu uyarıları sıralıyor: "Süreç hepimizin de bildiği gibi oltalama saldırısı olarak karşımıza çıkıyor. Bu taktik, genellikle sahte e-postalar, SMS'ler veya sosyal medya mesajları yoluyla gerçekleştiriliyor. Dolandırıcılar, öncelikle sahte bir ileti hazırlıyor ve bu iletiyi YSK’dan geldi gibi gösteriyorlar."

"Örneğin, YSK'nın logosu veya benzeri detaylar ekleyerek mesajı güvenilir göstermeye çalışıyorlar. Ardından, mesajda seçmenin sandık bilgilerinin değiştiği, yeni bir sandıkta oy kullanması gerektiğini belirtiyorlar. Mesajın inandırıcı olması için, sahte bir bağlantı veya internet sitesi veriyorlar. Site, YSK'nın resmi sitesinin birebir kopyası olduğundan, insanları sandık bilgilerini kontrol etmeye yönlendiriyor. Vatandaşlar bu sahte bağlantıya tıkladıklarında, kişisel bilgilerini girmeleri isteniyor. Dolandırıcılar, bu bilgileri ele geçirerek kimlik hırsızlığı yapıyor."

Dolandırıcılar, mesajlarda güven kazanmak amacıyla YSK logosunu kullanıyor.

ÇİFTE TUZAK 

Kırık, dolandırıcıların kişisel bilgileri banka hesaplarının boşaltılmasında kullandıklarını belirterek, "Simsarlar, çifte tuzak kuruyor. Sahte hesaplar üzerinden aynı zamanda bazı uygulamalara yönlendirme yapılıyor. Yani size gönderilen sahte linke tıkladığınızda aynı zamanda linkin içindeki bir diğer sahte yazılıma da yönlendirilmiş oluyorsunuz. Uygulamaların içerisine yerleştirilmiş casus yazılımlar da kişisel bilgilerin ele geçirilmesine neden oluyor, aynı zamanda banka hesaplarının boşaltılmasına da zemin hazırlıyor. Bu nedenle, insanların resmi kaynaklardan gelen bilgileri doğrulamaları ve şüpheli mesajlara dikkat etmeleri önemlidir."

Vatandaşlara gönderilen dolandırıcılık mesajı

DEEPFAKE GÖRÜNTÜLERE DİKKAT

İletişim Uzmanı ve Sosyal Medya Danışmanı Siber Güvenlik Araştırmacısı Nurhan Demirel, de seçim döneminde dolandırıcıların kullandığı diğer yöntemlere değinirken, "Yanlış bilgi yayılması amacıyla sosyal medya ve haber sitelerinin kopyası üzerinden manipülasyon faaliyetleri yürütülebiliyor. Bu kapsamda, gerçeği yansıtmayan içeriklerin yanı sıra deepfake videolar, botlar ile trollerin de kullanılabiliyor" dedi.

Vatandaşların, güvenilir olmayan linklere tıklamaması gerekiyor.

Demirel ayrıca, vatandaşları provokatif içeriklere itibar etmemesi yönünde de uyararak,  "Sosyal medyada sahte hesaplar ve provokatif içerikler kullanılarak seçmenler arasında kutuplaşma ve kaos yaratılabilir. Bu tür içeriklere dikkatli olunmalı. Güvenliğin korunması için güçlü şifreler kullanılmalı ve kişisel bilgiler kimseyle paylaşılmamalı.  Bilgisayar ve mobil cihazlarda güncel işletim sistemi ve güvenlik yazılımı bulundurulmalı" diye konuştu. 

YÖNLENDİRME TUZAĞI

Dr. Berker Kılıç (Adli Bilişim Uzmanı)

"Yalnızca oy kullanacağınız sandık değişti şeklinde gelen bir mesaj olabilir, ama eğer devamında sandık bilgilerinizi kontrol etmek için veya benzeri ifadelerle bir yönlendirme yapılıyor ise, bu kişinin bir dolandırıcılık ağına çekilmek istediğini gösterecektir. Burada devlet kurumlarının bizim birçok kişisel bilgimize sahip olmaları nedeni ile aynı bilgileri bizden tekrar istemeyeceklerini, çünkü buna gerek olmadığını aklımızdan çıkarmamalıyız."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber