Vandallara ilaç tedavisi şart...

Hakem Umut Meler'e yaşanan saldırı sonrasında gözler sporda şiddete çevrildi. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, “Futbol maçlarında 50 sene önce de küfür edilirdi fakat son yıllarda olay fiziksel şiddet boyutuna ulaştı" diyor. Şiddetin bir diğer sebebi ise yaşanan ani adrenalin patlamaları.

Son Güncelleme:

MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçının ardından saldırıya uğrayan hakem Halil Umut Meler olayı sporda şiddet konusunu gündeme taşıdı. Yaşanan üzücü olaya çok sayıda tepki geldi öyle ki ligler süresiz ertelendi. Sporda şiddetin kulüp maçlarında olduğuna dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Erkmen, bazı insanların kendilerini ifade etme şekillerinin şiddet olarak ortaya çıktığını söyledi. Erkmen, “Futbol maçlarında 50 sene önce de küfür edilirdi, fakat son yıllarda olay fiziksel şiddet boyutuna ulaştı. Öfke problemi ciddi bir ruhsal rahatsızlıktır. Gelişmiş ülkelerde şiddet kullanım oranı düşüktür, o ülkelerde en fazla ses yükselmesi olarak karşımıza çıkar" dedi.

MKE Ankaragücü ile Çaykur Rizespor arasında oynanan maçın ardından sahaya girerek MKE Ankaragücü eski Başkanı Faruk Koca Hakem Umut Meler'e bu şekilde saldırdı.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Erkmen, öfke kontrolü kapsamında alınabilecek önlemlere de işaret ederek, şöyle devam etti:

“Kollektif olarak eğitimde şiddetin olumsuz yönlerine ağırlıklı olarak değinilebilir. Bireysel olarak ise psikoterapilerle tedavi edilebilir. Birey öfkenin kendisine zarar verdiğini sosyal hayatın bir noktasında anlar. Trafikte yaşadığı aşırı öfke, iş yerinde yaşadığı sinir, aile içinde yaşanan yüksek tartışmalar bireyi olumsuz yönde etkiler. Birey günlük hayatının içerisinde öfkesinin yol açtığı olumsuzluk durumlarıyla karşı karşıya kaldıkça öfkesini kontrol altında tutmak isteyecektir. Bu sebeple bireysel terapiye başvurulabilir.”

YAŞANAN ANİ SİNİRLENMELER...

Öfke kontrolünün tedavi yönteminin temelde psikoterapi olduğunu kaydeden Erkmen, “Öfke yönetimine dair terapiler yapılır. Diğer bir tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Hekim kontrolünde kullanılan ilaçlar öfke kontrolü konusunda bireye destek sağlar” dedi.

Koca, saldırının ardından Hakem Meler'i tekmelemeye devam etti.

ADRENALİN PATLAMASI

Erkmen, yaşanan çok ani sinirlenme ve duygu durumlarında şuursuzluk, olayı hatırlamama durumu yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin de “Adrenalin patlaması yaşanan anlarda olayı hatırlamak zor olabilir" ifadelerini kullandı.

ŞİDDET SONRADAN ÖĞRENİLİYOR

Gençlerin izledikleri ve dinledikleri medya içeriklerinden etkilendiklerini de kaydeden Erkmen, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu durum onların şiddete özenmesine neden oluyor. Şiddet sonradan öğrenilir, gençler de kendi aralarında bu durumu normalleştiriyorlar.”

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber