This browser does not support the video element.

Van, Mardin ve Diyarbakır'da kayyum göreve başladı

Diyarbakır, Van ve Mardin'in HDP'li Büyükşehir Belediye Başkanlarının, İçişleri Bakanlığı'nca haklarında yürütülen terör soruşturmaları kapsamında görevlerinden alınmalarının ardından yerlerine atanan kayyumlar göreve başladı.

Son Güncelleme:

Van Büyükşehir Belediye Başkanı HDP'li Bedia Özgökçe Ertan'ın, İçişleri Bakanlığı'nca hakkında yürütülen terör soruşturmaları kapsamında görevden alınmasının ardından yerine atanan Mehmet Emin Bilmez, saat 08.30 sıralarında belediye binasına gelerek, görevine başladı.  

Vali Bilmez, makam odasına geçtikten sonra ilk olarak daha önce asılı olan; ancak indirilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafını yerine astı. Ardından gazetecilere açıklama yapan Bilmez, şeffaf belediyecilik vurgusu yaptı. İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirildiğini belirten Vali Bilmez, şunları kaydetti:


"İçişleri Bakanlığı tarafından sürdürülen terör soruşturmaları ve kavuşturmalar nedeniyle İçişleri Bakanlığı'mız, büyükşehir belediye başkanını görevden uzaklaştırdı. Bu durumda kedisine bugün sabah saatlerinden itibaren iletildi. Aynı gün İçişleri Bakanlığı'mızın talimatı ile belediyeye kayyum olarak atandım. Şu anda görevime başladım. Burada şunu belirtmek istiyorum; çalışanların aşına, ekmeğine karışmadan çalışacağız. Van Belediyesi'nin imkanlarını, Van halkına kullandıracağız. Şeffaf bir yönetim sergileyeceğiz, herkese eşit mesafede davranacağız. Burada vatandaşımızla ve Van halkı ile birlikte el ele verip, bu kente hizmet edeceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafıyla ilgili soru üzerine Vali Bilmez, "Cumhurbaşkanı'nın fotoğrafı daha önce asılıydı; ancak indirilmişti. Biz de o fotoğrafı cumhuriyetimizin kurucusu olan Atatürk'ün fotoğrafının yanına tekrardan astık" dedi.


VALİ GÜZELOĞLU: DİYARBAKIR’IN EMRİNDE OLACAĞIZ

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı HDP'li Adnan Selçuk Mızraklı'nın terör soruşturması kapsamında İçişleri Bakanlığınca görevden alınmasıyla yerine atanan Hasan Basri Güzeloğlu, görevine başladı. Belediye binasına saat 09.00'da gelen Vali Güzeloğlu, yetkililerle gelişmelere ilişkin toplantı düzenlerken, burada yaptığı açıklamada, "Bugünden başlayarak başkan vekilliği görevimizde devletin bütünsel organizasyonun parçası belediyenin Diyarbakır'da tüm vatandaşlarımıza hizmet konusunda sorumluluk sahibiyiz" diye konuştu.

Seçim sürecinden itibaren devam eden olumsuzlukların ardından böyle bir karar alınma gereği hissedildiğini belirten Vali Güzeloğlu, şunları ifade etti: "Seçim sürecinden bugüne devam eden ve aziz, kadim şehrimiz Diyarbakır'da halkımızın gözü önünde gerçekleşen sizlerin aracılığı ile Türkiye gündemine aktarılan bir dizi vicdanları yaralayıcı, hukukun dışında ve şüphesiz kabul edilemez uygulamalar da gerçekleşmiştir. Vatanın birliği ve beraberliği için hayatını feda eden aziz şehitlerimizin yakınlarının iş akitlerinin fes edilmesi, bu çerçevede belediyede daha önce hizmet almış ve milletimize hizmet yapmış birçok kamu görevlisinin yerlerinin haksız ve hukuka aykırı bir şekilde değiştirilmesi, yargı kararı olmasına rağmen göreve iade edilmemesi, terör örgütü ve suçlarından yargılanan kişilerin hukuki olmayan bir statüde belediyede görevlendirilmesi, mevzuatımızda olmamasına rağmen eş başkanlık uygulamasının belediyede hayata geçirilmesi.


Diyarbakır'da peygamberler ve sahabeler şehri bu aziz beldemizde imar planında geçmiş dönemde ayrılarak yapılan birçoğunda inşaatına başlanan cami imar planlarının iptal edilmesi ve bir aziz sahibesinin isminin terör suçlusunun ismiyle değişmek istenmesi ve zorla mahşeri vicdanı yaralayıcı bir dizi uygulamayı gerçekleşmiştir. Şüphesiz halka hizmet için olan her türlü kaynağı, halka daha önce kayyum öncesi olduğu gibi PKK terör örgütüne tahsis edilen bu kaynaklar PKK'ya yönelik kullanılmaya başlanmıştır. Şüphesiz bunlar kabul edilemez ve sürdürülemez. Türk bayrağı belediye kimlik kartlarından başlatılarak internet sitelerinden kaldırmıştır. 4 aylık dönemde ciddi anlamda şikayetler sorunlar iletilmiştir. Devletin beşerilerin temel görevi olan en üst düzeyde sorumluluk ile Diyarbakır'ın her köşesine bütün çalışanlar işine bağlı devletine bağlı her personele hizmet vermeye devam edecek. Bulunduğu pozisyonda çalışanların terör örgütüne iltisaklı olanların gereği yapılacak. Diyarbakır'ın emrinde olacağız. Bütün arkadaşlarımızla alanda çaba sarf edeceğiz. Her birisinin bir değer olduğunu bilerek her alanda kültür sosyal kalkınma gibi temel başlıklarda yerel imkan ve kaynaklar süreyle gerçekleştirecektir."

Terör soruşturması kapmasında görevden alınan Adnan Selçuk Mızraklı da sabah saatlerinde HDP Diyarbakır İl Başkanlığı'na geçerek, burada bir süre partililerle basına kapalı toplantı yaptı. Toplantının ardından Büyükşehir Belediyesi'ne gelen Mızraklı'ya, görevden alındığı, Vali Yardımcısı Ahmet Naci Helvacı tarafından bildirildi. Mızraklı, Vali Yardımcısı Helvacı ile yaptığı görüşmenin ardından makam odasındaki kişisel eşyalarını alarak, belediye binasından ayrıldı.

SİBER SUÇLARLA MÜCADELE EKİPLERİ BELEDİYEDE

Vali Güzeloğlu'nun Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na gelmesinin ardından İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de belediye binasına gelerek, bilgisayarları incelemeye aldı. Ekiplerin incelemelerinin devam ettiği belirtildi.

Öte yandan mesainin başlamasının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi personeli, kimlik kartlarıyla belediye binasına giriş yaptı.

MARDİN VALİLİĞİ'NDEN 'GÖREVLENDİRME' AÇIKLAMASI

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı HDP'li Ahmet Türk'ün terör soruşturması kapsamında İçişleri Bakanlığı'nca görevden alınmasının ardından yerine atanan Vali Mustafa Yaman'ın görevlendirilmesine yönelik valilikten açıklama yapıldı. Yazılı açıklamada; belediyenin tüm kaynaklarının milletin hizmetine sunulacağı, kaynakların terör örgütü ya da yandaşlarına aktarılmasının önüne geçileceği belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Görevlendirme süreci ile birlikte, Mardin Büyükşehir Belediyesi hemşehrilerimizin yaşam kalitesini yükselterek, insan odaklı, katılımcı, yenilikçi bir yönetim anlayışıyla adaletli, verimli ve etkin şekilde hizmet sunmak amacıyla büyük bir özveri ile çalışacaktır. 'Sizin için çalışıyoruz' diyerek çıktığımız bu yolda hedefimiz kaynakları planlı, programlı, etkili ve verimli kullanarak, vatandaş memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak, medeniyetler şehri olan Mardin’i geçmişi kadar büyük ve görkemli bir geleceğe hazırlamaktır. 'Bir şehirden daha fazlası' diye ifade ettiğimiz bu kadim şehirde Mardinli hemşehrilerimizin daha huzurlu, daha güvenli, daha temiz, daha modern ve konforlu bir hayat sürmeleri için gayret edilecektir. Bu çerçevede beklentileri boşa çıkarmamak için kurumsal yapımız yenileyip güçlendirerek vatandaşlarımıza layık olmaya çalışılacaktır. Belediyemizin tüm kaynakları milletimizin hizmetine sunulacaktır. Vatandaşların vergileriyle oluşturulan bu kaynakların bölücü terör örgütüne ya da yandaşlarına aktarılmasının önüne geçilecek ve olması gerektiği gibi vatandaşa hizmet olarak geri dönecektir."

"BELEDİYE ÇALIŞANLARININ HAKLARI KORUNACAK"

Açıklamada, belediyede çalışan personelin haklarının korunacağı belirtilerek, terör örgütüyle iltisağı olanlar hakkında yasal işlemlerin yapılacağı bildirildi. Açıklama, şöyle sürdürüldü:

"Önümüzdeki dönemde bir taraftan kentsel alt yapı, çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık, ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar, kültür ve sanat, turizm gibi belediye hizmetleri sunulurken, diğer taraftan başta kadınlar olmak üzere gençlerimize yönelik faaliyet ve yatırımlarımız öncelikli olacaktır. Özellikle genç istihdamının desteklenmesine yönelik altyapıyı hazırlamak, mesleki eğitim kurslarının sayısının arttırmak, spor, sanat, kültür - turizm alanında belediye hizmetlerini geliştirmek ve çevreye duyarlı belediyecilik ön planda tutulacaktır. Bütün belediye çalışanlarının hakları korunacaktır. Ancak terör örgütleri ile iltisağı olanlar hakkında gerekli işlemler hemen başlatılacaktır. Sizin için çalışıyoruz sloganı ile tüm vatandaşlarımızın huzur ve ferahı için çalışmalarımız kaldığı yerden devam edecektir."

DHA


Sonraki Haber