Vaka sayısında rekor rakamların dışında ne söylüyor?

Dün 40 bin 806 vaka ile günlük vaka sayısı rekoru kırıldı. 1 Nisan tarihinde gerçekleşen bu rekor akıllara geçen yıl aynı gün salgının seyrini getirdi. Virüsü tanımaya çalıştığımız 2 bin 148 vakanın görüldüğü 1 Nisan 2020'de restoranlar kapalı, hafta sonu sokağa çıkmak kısa bir süre daha serbestti.

Son Güncelleme:

Derleme: haberglobal.com.tr

Koronavirüs salgınının üzerinden 1 yılı aşkın süre geçti. Salgının ilk günlerinde evlerimizde ne olacağını beklerken, televizyon başında gözlerimizi yapılacak olan açıklamalara dikiyorduk. İnsanoğlunun başına çok nadir gelen salgın Türkiye’ye 11 Mart’ta ulaşmıştı. 1 vakanın görüldüğü 11 Mart’tan sonra Türkiye 1 Nisan 2021’de rekor vaka sayısını açıkladı: 40 bin 806

1 vakadan kırk binlere geldik. Bu süreçte kimi zaman vaka sayılarında ciddi düşüşler sağlansa da tıpkı dün olduğu gibi önemli artışlar da meydana geldi. Bunlara da salgının pik yapması adını verdik.  

Türkiye 1 yıl önce yani 1 Nisan 2020’de 14 bin 396 test yapmış 2 bin 148 vaka görülmüştü. 63 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmişti. O zaman daha ‘ağır hasta’ kavramı hayatımıza girmemişti. 

Türkiye 1 yıl sonra 1 Nisan 2021’de 243 bin 738 test yaptı ve o gün Türkiye'de 40 bin 806 vaka tespit edildi. Ağır hasta sayımız bin 424 ve vefat sayımız 176 kişi oldu. 

RESTORANLAR 21 MART'TA KAPANMIŞTI

Bir yıl önce 21 Mart'ta İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen genelgeye göre, asker uğurlama törenleri durduruldu. Ayrıca berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin faaliyetleri 18:00 ile sınırlandırıldı. Aynı zamanda lokanta, restoran, pastane gibi işyerlerinde müşterilerin oturmasına izin verilmeyeceği bildirildi. Bu gibi yerler 21 Mart'tan sonra gel-al ve paket servis ile hizmet vermeye devam etti. Ayrıca 65 yaş ve üstü ve kronik rahatsızlığı olanların ikamet ettikleri yerleri terk etme mesafeleri park, bahçe gibi alanlarla sınırlandırıldı. Bu yasaklar getirilirken Türkiye'de toplam vaka sayısı 947, toplam vefat sayısıysa 21'di.

BUGÜN YÜZDE 50 KAPASİTE İLE HİZMET VERİYOR

Bugün restoran, lokanta, pastane gibi işletmeler akşam saat 19:00'a kadar yüzde 50 kapasiteyle ve müşterilerin 60 dakika oturmasına izin vererek hizmet veriyorlar. Hafta sonları ise tüm Türkiye'de uygulanan sokağa çıkma yasağından dolayı yalnızca 10:00 ve 20:00 saatleri arasında hizmet verebilecekler. 

VİRÜS 81 İLE YAYILDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 31 Mart 2021 tarihinde Bilim Kurulu toplantısının ardından İngiliz varyantının vakaların yüzde 75’ini oluşturduğunu ve varyantın 81 ile yayıldığını ifade etti. Neredeyse bir yıl önce 1 Nisan 2020’de de koronavirüsün 81 ile yayıldığını açıklamıştı.  

YASAKLAR DAHA AZDI 

En başta artık hayatımızın bir parçası haline gelen maske kullanımı zorunlu değildi. Koronavirüse ilişkin yasaklar şimdiye göre daha hafif olmakla beraber, virüsün davranış biçimlerini anlama çabaları da devam ediyordu. 1 Nisan 2020 itibarıyla pazar yerlerine kısıtlama getirilerek tezgahlar arasında en az 3 metre mesafe bırakılmış ve pazar yerlerine esnaf sayısının en fazla 2 katı kadar müşteri alınması düzenlemesi getirildi. Aynı zamanda pazar yerlerine giriş çıkışlar da farklı yerlerden yapılacaktı.

14 GÜN KARANTİNA

Bugün 100 bin kişiye düşen vaka haritasında 58 il kırmızı durumda. Yani en ciddi kısıtlamalar bu illerde uygulanıyor. Ve yerinde müdahale yöntemiyle kısıtlama kararları İl Hıfzısıhha Kurulları tarafından veriliyor. Bundan bir sene önce yine İl Hıfzısıhha Kurulları’nın kararıyla Antalya, Burdur, Tunceli ve Bodrum’a gelenlerin 14 gün karantinaya alınmasına karar verilmişti. 

Diğer yandan Tunceli’de de tüm araçların plakalarındaki son rakamların tek-çift olmasına göre trafiğe çıkmasına izin verildi.

PTT yoğunluk yaşanan ve bu sebeple sosyal mesafe kuralının tam olarak uygulanamadığı şubelerini kapatma kararı aldı. 

FAHİŞ FİYATLAR

Koronavirüs salgını nedeniyle bazı sektörlerde talebi artan ürünlerde fiyat artışları görüldü. Ticaret Bakanlığı duruma el attı ve haksız fiyat artışı uygulayan 198 firmanın isimleri açıklandı. Açıklamada aynı zamanda satışın yapıldığı mecra, uygulanan ceza tutarı ve faaliyet gösterdikleri iller yer aldı.

İLK TIP DOKTORUMUZU KAYBETTİK

Tarihler yine 1 Nisan’ı gösterdiğinde vefat eden kahraman doktorlarımızdan ilki olan İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Dahiliye Bölümü Öğretim Üyesi Cemil Taşçıoğlu’nu koronavirüs nedeniyle kaybettik. O günden bugüne 391 sağlık çalışanımızı daha koronavirüse kurban verdik. 

İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Dahiliye Bölümü Öğretim Üyesi Cemil Taşçıoğlu

AŞI ÇALIŞMALARI BELİRSİZLİĞİNİ KORUYORDU

Şu an aşıyı tedarik eden ülkeler aşılama çalışmalarına başladılar. İngiltere, ABD ve İsrail gibi ülkeler özellikle bu konuda ciddi bir yol kat etti. Türkiye de uygulanan doz anlamında Avrupa Birliği’nde 1. Avrupa’da ise İngiltere’nin ardından 2. sırada. Oysa bir yıl önce aşı çalışmalarına daha yeni başlanıyor ve denemelerin hangi ülkelerde yapılacağı kararlaştırılmaya çalışılıyordu.

Sonraki Haber