Uykularında bile rahat değiller! Nijeryalı öğrencilerin tek çıkış yolu kaçmak...
Nijerya'da terör örgütü Boko Haram'ın saldırıları artık pes dedirtti. Çok sayıda öğrenci yatılı olarak eğitim gördükleri okullarından kaçırıldı. Ülkenin eğitim sistemi artık alarm veriyor. Özellikle kız çocukları tehlikede!
Nijerya’da yatılı okuldaki öğrenciler hem saldırganlar tarafından fidye elde etmek hem de terör örgütü Boko Haram'ın batılı eğitime olan düşmanlığı nedeniyle kaçırılıyorlar. Bu durum o kadar korkutucu bir hal aldı ki öğrencilerin kendilerini savunmasının tek yolu okullarından kaçmaları. Ayrıca yatılı okuldaki öğretmenler de geceleri güvenlik görevlisi gibi boyunlarındaki düdüklerle devriye atmaya başladı.
Böylelikle öğretmenler saldırganların korkup kaçmalarından ziyade öğrencilere bir mesaj vermeye çalışıyorlar. Öğretmenler düdük çaldıktan sonra öğrencilerin uykularından uyanmasını ve kaçmalarını amaçlıyorlar. Adamawa eyaletinde matematik öğretmeni Saminu Haruna konuyla ilgili olarak, “Öğrencilerin terapiye çok ihtiyacı var. Artık derslerine kesinlikle konsantre olamıyorlar. Sürekli korku halindeler ve tedirginler” açıklamasında bulunuyor.
OKULDAN AYRILMA DALGASINA YOL AÇTI
Çok sayıda öğrencinin kaçırılması sadece öğrencilerde değil öğretmenlerde de ciddi bir paniğe yol açtı. Normalde her sene birkaç öğrenci yatılı okuldan ayrılırken ocak ayından bu yana 20 öğrenci okuldan ayrıldı. Saldırganlar Nijerya’nın kuzey bölgelerinde 3 kez öğrenci kaçırma girişiminde bulundu ve en az 667 öğrenci okullarından kaçırıldı.
Kaynak: Reuters
NEREDEYSE 3 MİLYON ÇOCUK ETKİLENDİ
Nijerya’nın Kuzey bölgesinde meydana gelen saldırılar ülkenin zaten kırılgan olan eğitim sistemine şiddetli bir darbe vurdu. Şu ana kadar 600’den fazla okul bazıları kalıcı olarak bazıları da geçici olmak üzere kapatıldı. Bu okullar kapatıldığı için neredeyse 3 milyon öğrenci eğitim-öğretim hayatlarından mahrum kaldılar.
SİYASİLER SÖZ VERDİ AMA…
Okullarda kaçırılma vakalarının artmasıyla birlikte siyasiler halka çocukların kaçırılma riskine karşın yeterli düzeyde önlem alma sözü verdi. Aynı zamanda gelecek sefere güvenlik güçlerinin de bu tarz saldırılara karşı daha hazırlı olacağı iddia edildi. Washington Post’a konuşan 10 okuldan öğrenci ve öğretmenler, alınan önlemlerde anlamlı sayılabilecek bir değişiklik görmediklerini belirttiler.
“DİĞER KURBANIN KİM OLACAĞINI BİLEMİYORSUNUZ”
Okullardaki güvenlik görevlileri daha çok güvenlik güçleri tarafından kısıtlı destek verilen sivil halktan seçiliyor. Bu görevliler herhangi bir şüpheli durum gördüklerinde güvenlik güçlerine bildirimde bulunuyorlar. Ancak her an tehlikeyle iç içe olan öğrenci ve öğretmenler bunun yeterli koruma sağlamadığını ifade ediyorlar.
Borno eyaletinde bin 300 öğrencili bir okulda öğretmenlik yapan Hamidu Umar, tedirginliğini şu sözlerle ifade ediyor:
"Diğer kurbanın kim olacağını asla bilemezsiniz. Ne öğrenciler ne de öğretmenler hayatlarına odaklanabiliyorlar."
Kaynak: Reuters
NİJERYA EĞİTİM BAKANLIĞI: ÖĞRENCİLERİN GÜVENLİĞİNDEN SORUMLU DEĞİLİZ
Ülkede tam 667 öğrenci kaçırıldı. Bu sebepten en az 3 milyon öğrenci eğitimlerinden mahrum kaldı. Böyle bir durumda Nijerya Eğitim Bakanlığı Sözcüsü Ben Goong tarafından yapılan şu açıklama da dikkatlerden kaçmadı:
"Biz yalnızla kaliteli bir eğitim sağlamaktan sorumluyuz. Okulların güvenliğini sağlamak güvenlik kurumlarının görevi."
EK GÜVENLİK TALEP EDİLDİ
Nijerya’nın Kuzey Bölgesi’ndeki yerel yönetimler polisten ek güvenlik talep etti. Ancak istedikleri yanıtı alamadılar. Polis yerel yönetimlere artık bu saldırıların kendi güçlerini aştığını ve ek kuvvet için orduya, istihbarat servisine ve sivil savunma gruplarına başvurmaları gerektiği iletildi. Diğer yandan Nijer Polis Gücü Sözcüsü Frank Mbah da konuyla ilgili olarak, “Polisin tek başına yeterli olacağı günler geride kaldı” ifadelerini kullandı.
BAZILARI AŞIRILIK YANLISI, BAZILARI PARA PEŞİNDE KOŞAN GRUPLAR
Uzun süredir devam eden saldırılarda saldırganların bazıları fidye peşindeyken bazıları da radikal görüşe sahip aşırılık yanlısı gruplar. Saldırıya uğran öğrenci ve öğretmenlerden bazıları saldırı esnasında saldırganlardan bazılarının öğrencilere huzur içinde yaşamak istiyorlarsa modern eğitimi terk etmeleri yönünde uyarı yaptıklarını söylediler.
Kaynak: Reuters
KURTARMAK İÇİN 18 MİLYON DOLAR ÖDENDİ
Saldırı olayları Nijerya’da medyanın da ilgisini oldukça çekiyor. Aynı zamanda kolay para kazanmak isteyen gruplar, sürekli olarak fidye almak üzere pazarlık peşinde koşuyorlar. Danışmanlık ve araştırma firması SB Morgan’a göre Nijeryalılar 2011 ve 2020 yılları arasında kendi özgürlükleri ya da sevdiklerinin hayatlarını kurtarmak adına tam 18 milyon dolar fidye vermek zorunda kaldı. Nijerya Sivil Hakları Kongre Başkanı Shehu Sani’nin şu sözleri de dudak uçuklattı:
"İnsan kaçırma artık ülkede yükselen ve çok kârlı bir iş gibi görülmeye başladı. Bu nedenle öğrenciler bu saldırganlar için bir stok ya da altın madeni gibi..."
EN SAVUNMASIZI YATILI OKULLAR
Nijerya’da birçok öğrencinin ailesi, çocuklarının eğitimini karşılayacak maddi olanaklara sahip değil. Bu yüzden durumu olmayan öğrenciler yatılı okullarda eğitimlerine devam ediyorlar.
Aynı zamanda Nijerya’nın en kalabalık bölgesi de kuzeyi. Bu yüzden yatılı okullarda yoğunluk oluşuyor. Nüfus sahibi aileler çocuklarını bu okullara vermedikleri için bu yatılı okullar kaçırılma vakalarına karşı en savunmasız okullar olarak biliniyor.
Ülkede şok saldırı! Çok sayıda ölü ve yaralı...
“ÖZELLİKLE KIZLAR İÇİN TEHLİKE BÜYÜK"
Öğrencilerin kaçırılmasıyla birlikte velilerin de tedirginlikleri artarak devam ediyor.
Nijerya’nın Başkenti Abuja’daki Uluslararası Af Örgütü Sözcüsü Isa Sanusi, “Birçok aile artan saldırılar nedeniyle çocuklarını okuldan almak zorunda kaldı. Artık ülke için daha korkutucu bir hal almaya devam ediyor. Özellikle kız çocukları için de tehlikeli bir durum” diyor ve ailelerin artık kız çocuklarını evlendirmek ve anne olmaları için yetiştirdiklerini ifade ediyor" diyor.
TERÖR ÖRGÜTÜ BOKO HARAM’IN KALESİ...
Nijerya’da Boko Haram’ın kalesi olarak bilinen Borno’da 2014'te 270 kız çocuğu kaçırıldı. Bunun ardından bölgede kız öğrenci sayısında ciddi bir düşüş meydana geldi.
Terör örgütü Boko Haram bölgede 10 yıldan uzun süredir “Batı eğitimi yasak” sloganıyla eylemler yapıyor. Bu süre boyunca 30 binden fazla insan aşırılık yanlısı grup tarafından öldürüldü ve milyonlarca insan yerinden oldu.
Bu haberin önemli bir bölümü Washington Post'ta yayınlanan Ismail Alfa ve Danielle Paquette imzalı "For Nigerian students living in fear of the next mass kidnapping, there is only one defense — to run (Kaçırılma korkusu içerisinde yaşayan Nijeryalı öğrencilerin kendilerini savunmasının tek yolu kaçmak)" isimli makaleden alınmıştır.
Kaynak: Web Özel