Ünlü Rus uzman yorumladı... 'Rusya'da istihbarat savaşı'

Rusya'da yaşananları Batı'nın Ukrayna'daki “gri alanda devam eden istihbarat savaşlarına" bağlayan ülkenin önde gelen dış politika uzmanlarından Profesör Andrey Zdrojewski, Wagner grubu için de “Paralı askerler karşı istihbarat hareketinin lideri gibi davrandı” ifadesini kullandı.

Son Güncelleme:

Rusya'da paralı asker grubu Wagner'in lideri Evgeni Prigojin'in cumartesi günü başlattığı darbe girişimi, gruba ait askeri unsurular Moskova'ya girmeden sonlandırıldı. Wagner, Rostov ve Voronej kentlerini alarak Moskova'ya doğru ilerlerken Belarus lideri Aleksander Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir dönem Putin'in aşçılığını yapmış olan Wagner'in lideri arasında arabulucu rolü oynadı. Sonunda anlaşma sağlandı. Wagner birliklerinin yargılanmaması ve Prigojin'in Belarus'a gönderilmesi karşılığında olası bir darbenin de önü kesilmiş oldu.

Rusya'da bulunan Moskova Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü eski Başkanı ve ülkenin önde gelen dış politika uzmanlarından Profesör Andrey Zdrojewski yaşananların perde arkasını Haberglobal.com.tr'ye anlattı.

Profesör Zdrojewski, Wagner'in isyanı tek başına gerçekleştirmiş olamayacağını, açıkça ya da perde arkasından Kremlin karşıtı olan askeri grupların batıyla işbirliği içerisinde ancak Wagner'i ileri sürmüş bulunduklarını iddia etti. Profesör Andrey Zdrojewski tüm dünyayı diken üstüne getiren darbe girişimi hakkında merak edilenleri şu sözlerle anlattı:

Profesör Andrey Zdrojewski'ye göre Wagner, istihbarat savaşları sonucunda harekete geçmeye karar verdi.

BAŞLANGIÇTA YANLIŞ VE EKSİK İSTİHBARAT YAPILDI

“Ukrayna Savaşı'nda Rusya'nın sivil ve ordu kaynakları planlama aşamasında Kremlin'e ve Genelkurmay'a yanlış bilgi akışları sağladılar ancak sonunda ciddi bir zaman kaybına neden olan bu hatanın üstesinden gelindi. Askeri operasyonlarda şu anda zaafiyet olduğunu düşünmüyorum ancak cephedeki saha ve derin istihbarat akışında yanlış ya da eksik bilgiler paylaşıldığı kanaatindeyim. Dolayısıyla Wagner'in, Rus komuta kademesini suçlamasının bir anlamı olmadığını Prigojin'de iyi biliyor olmalı. Ordu savaşı yanlış yönetmiyor ancak perde arkasında cephedeki savaştan çok daha büyük bir istihbarat mücadelesi verildiği için gri bir alan oluşmuş durumda. Wagner'in bunu bilmesine karşın orduyu suçlayarak harekete geçmesi mantıklı bir gerekçe değil.”

WAGNER KARŞI İSTİHBARAT HAREKETİNİN LİDERİ GİBİ DAVRANDI

Cephede Genelkurmay'ın yönetimine muhalif durumdaki subaylardan oluşan istihbarat yapılanmaları var. Rusya'nın özel operasyonlarını bilerek sekteye uğratıyorlar. Diğer yandan ordunun emirlerini dinlemeyen ya da Rus birlikleriyle gerilimler yaşayan savaş karşıtı askeri birlikler de var. Bu gri alanda Batı ülkelerinin kışkırtması olduğu ve maddi, istihbarat desteği sağladıkları da Rusya'da iyi biliniyor.

Wagner'in bu desteğin ve parça parça grupların lideri gibi hareket ederek Moskova'ya ilerlemeye çalıştığını düşünüyorum. Ancak yaşananlardan sonra Wagner'in etkinliği artık söz konusu olamaz. Savaşta paralı askerler noktasında strateji değil ancak yaklaşım değişecektir. Paralı askerlerin kritik operasyonlardan ve istihbarat akışından uzaklaştırılacağını düşünüyorum.”

Profesör Zdrojewski, Wagner kalkışmasının ardından Rusya'nın daha katı bir tutum takınacağı görüşünde.

SORUNUN TEMELİ İKİ BAŞLI İSTİHBARAT AKIŞI

“Savaş saha operasyonları ve karşı istihbarat için gerekli tüm hassas bilgileri ordu ve iç güvenlik birimleri topluyor ancak bu iki başlı sistem sonlandırılmalı. Yaşanan gerilim Rusya'ya yönelik dünyadaki efektif güç algısını kısmen etkilemiş olsa da sistem halen çalıştığını ispatladı dolayısıyla bürokraside ya da savaşın seyrinde köklü bir değişiklik olmayacaktır. Bu sürecin ardından Rusya'nın cephede yoğun istihbarat faaliyetleri yürüten Batı dünyasıyla çok daha katı bir ilişki geliştireceğini düşünüyorum.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber