Ünlü restorancı Ramazan Bingöl'den flaş çağrı: Tebliğ bugün muhakkak çıkmalı

1 Haziran 2020 tarihinde açılmasına karar verilen restoran, kafe ve lokantaların nasıl açılacağına ilişkin tebliğin hala ellerine ulaşmadığını söyleyen TÜRES Başkanı Bingöl, "Zaman kalmadı. Pazartesi nasıl açılacağız. Tebliğ bugün çıkarılmalı" dedi

Son Güncelleme:

1 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren eğlence yerleri dışındaki tüm restoran ve kafeler faaliyet göstermeye başlıyor. TÜRES Başkanı ve ünlü restorancı Ramazan Bingöl, TÜRES olarak dünyada restoranları açan tüm ülkelerdeki uygulamaları araştırdıklarını ve bir rapor halinde gerekli mercilere ilettiklerini belirtti. Fakat Bingöl çok önemli bir duruma dikkat çekti. Pazartesi günü tüm restoran ve kafelerin açılacak olmasına karşılık halen neler yapılacağına ilişkin tebliğin ellerine gelmediğini söyledi.

Haber Global ekranlarında yayınlanan Ekonomi Notları programına konuk olan Ramazan Bingöl, "Turizm Bakanlığı'nın yayınladığı turizm belgeli yerler için geçerli ve eğlence yerleri ile otellerdeki restoranlar için geçerli. Yani yayınlanan genelgenin bizimle alakası yok. Biz İçişleri Bakanlığı'nın yayınlayacağı genelgeyi bekliyoruz. Biz bir taslak hazırladık. İlgili bütün bakanlıklarımızla da paylaştık. Diyoruz ki; bizce bir standart oluşturalım. Diyelim ki yarın tebliğ yayınlandı. Şu şartlarla açılacaksınız dendi. Cumartesi, pazar zaten sokağa çıkma yasağı var. Nasıl hazırlanacağız. Bugün cuma. Kaç personel çalıştıracağız. Yunanistan sadece bahçeleri açtı. Hollanda restoranları yüzde 30 kapasiteyle açtı.

Çin dedi ki her çalışan bir eldiven alacak, paravan zorunluluğu var. Azerbaycan farklı bir uygulama yaptı. Şimdi biz ne diyeceğiz. Sektörün hemen hemen hepsi beni arıyor ve soruyor: Pazartesi açacağız ama nasıl açacağız. Tekrar ediyorum, bunun bugün açıklanması gerekiyor.

Çünkü biz zaten bu taslağı hazırladık, ilgili bakanlıklarla da paylaştık. İlgili bakan yardımcılarıyla da konuştuk. Sektörün de pazartesi açılması lazım mutlaka" dedi.

RESTORANLARDA TEMASSIZ ÖNLEM

Bingöl, restoranların TÜRES önderliğinde birçok önlemi halıhazırda aldığına dikkat çekti ve ekledi: "Siz mesela restoranlara geldiğinizde temassız menü göreceksiniz. Bütün üyelerimize kuruyoruz bunu. Mesela geldiniz, masanın üzerinde karekodu gördünüz. Okuttuğunuzda telefonunuzda menüyü görüyorsunuz. Buradan siparişinizi veriyorsunuz garsonla muhattap olmadan. Temassız ödemeler yapıyoruz. Giriş ve çıkışlarda maskeler veriyoruz. Bazı masalarımız paravanlı, fleksi ve camlarla bölünmüş. İsteyen oralarda oturabiliyor. Oturduğunuzda ve kalktığınızda kolonya dökülüyor. Müşterilerin bütün ateşleri ölçülüyor. Bu ve bunun gibi olması gereken bir çok madde var. Güvenle insanlar restoranlara gelebilir."

RESTORANDA NAKİT PARAYLA ÖDEME YAPMAK İSTEYENLER NE YAPACAK?

Temassız ödeme imkanının TÜRES üyesi tüm restoranlarda olacağını söyleyen Bingöl, buna karşılık nakit para ile ödeme yapmak isteyenler için "Berberlere gittiğinizde makasları, usturaları koydukları dezenfektanlara benzer cihazlar koyup paraları buralarda dezenfekte edebilecekler" dedi.

Masa aralıklarını 1.5 metreye çıkardıklarını belirten Bingöl, her masaya dezenfektan zorunluluğu getirdiklerini, her masa örtüsünün yıkandığını, 6 kişilik masalarda sandalye sayısının 4'e düşürülüdüğünü buna benzer yüzlerce maddenin hazır olduğunu açıkladı.

Bingöl, "Sektörümüzün buna çok ihtiyacı var. 70 küsür gündür kapalı durumda. Paket belirli restoranlar yapabildi. Bir de belgelendirme yapıyoruz. Bu çok önemli. Artık TÜRES olarak bütün restoranları temizlik, hijyen, sanitasyonu, eğitimleri, koronada neler yapması gerektiği gibi bir çok maddede denetliyoruz. Artık kapılara "bu restoran, lokanta, kafe denetlenmiştir" diye belge asıyoruz. Yani polis sizi çevirdiğinde arabanızın muayenesi varsa git diyor, yoksa gel diyor. Aynen öyle biz de belgelendirme yapıyoruz." dedi   

   

Sonraki Haber