Ünlü Ressam Turan Erol ve eşi Türkan Erol yaşamlarını yitirdi

Uzun süredir Muğla'nın Milas ilçesinde ikamet eden ünlü ressam Turan Erol ile eşi Türkan Erol, bugün Ankara'da tedavi gördükleri hastanede iki saat arayla yaşamlarını yitirdi.

Son Güncelleme:

Muğla'nın Milas ilçesinde yaşayan dünyaca ünlü ressam Turan Erol (96) ve eşi Türkan Erol (90) tedavi oldukları Ankara'daki bir hastanede bugün iki saat arayla yaşamlarını yitirmesi Milas ilçesini yasa boğdu.

Erol'un yakınlarından Sümer Bodur yaptığı açıklamada  “Canım Amcam Turan Erol ve eşi Türkan Erol'u bugün kaybettik, üzüntümüz çok derin. Işıklarda uyusunlar.” diye konuştu. Ressam Erol ve eşinin Ankara'da toprağa verileceği öğrenildi.

TURAN EROL KİMDİR?

Türk ressam Turan Erol, 1927'de Milas'ta doğdu. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinde öğrenim gördüğü sırada Nedim Günsür, Orhan Peker gibi atölye arkadaşlarıyla “On”lar Grubu'nun kuruluşuna katıldı.

1947'de ilk sergisini Akademi'nin yemekhanesinde açan bu grubun etkisinde kaldı.

1951'de Akademi'yi bitirince, Diyarbakır'a giderek 1960'a kadar öğretmenlik yaptı ve bir yandan resim çalışmalarına ağırlık verdi. Devlet sergilerine katılırken, bir yandan da sanatında “Diyarbakır dönemi” diye adlandırılabilecek resimlerin biçim – içerik bağıntılarını kurdu. 1960'tan başlayarak Milli Eğitim Enstitüsü Resim-iş Bölümü'nde öğretmenlik yaptı.

Daha sonra Basın-Yayın Yüksek Okulu'nda öğretim üyeliği yaparak profesörlüğe yükseldi. 1960 yıllarında sanatını geliştirmek için bir süre Paris'te Friedlander atölyesinde gravür çalıştı. Avrupa'nın çeşitli kentlerinde, müzelerde incelemeler yaptı. Türkiye içinde ve dışında düzenlenen karma sergilere katılan sanatçı, değişik tarihlerde büyük boyutlu duvar resimleri ve mozaik uygulamaları yaptı.

ÖDÜLLERİ

1961'deki 22. Devlet Resim ve Heykel Sergisi'nde Tarlada adlı yapıtıyla ikincilik, 1968'deki 29. sergide Yamaç adlı yapıtıyla birincilik ödülü aldı. 1971'de TRT'nin düzenlediği yarışmanın resim dalında başarı, 1973'teyse Atatürk ve Cumhuriyet ödülü alan Turan Erol, 1980'de Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar dalı ödülünü Adnan Varınca'yla paylaştı. 1984 ve 1987'de İstanbul'da, 1986'da Ankara'da kişisel sergiler açtı. Resim çalışmalarının yanı sıra, sanat yazarı olarak 1960'lardan bu yana ağırlık verdiği eleştiri, inceleme yazıları ve araştırma kitaplarıyla dikkati çeken sanatçı, 1972-1975 yılları arasında başkanlığını yaptığı Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği adına, Sonat adlı aylık bir derginin yayınını yönetti. Türk Resminde İnsan ve Hayvan Figürü ve Günümüz Türk Resminin Oluşum Sürecinde Bedri Rahmi Eyüboğlu (doçentlik tezi) adlı iki incelemesinin yanı sıra, başlangıcından Bugüne Çağdaş Türk Resim Sanatı Tarihi adlı bir kitabı yayımlandı.

GÜZEL SANATLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, ''Resim sanatımıza eserleriyle büyük katkı sağlayan, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünün çeşitli kademelerinde görev yapan ve çok sayıda öğrenci yetiştiren duayen ressam Turan Erol ve eşine Allah'tan rahmet, sevenlerine ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyoruz.'' ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Diğer

Sonraki Haber