Ukrayna ve Filistin hedefte, Mossad'ın kalbinde Rus ajanları

Mossad'ın İran ve Lübnan'daki operasyonları tüm dünyada güvenlik endişesi oluştururken, Rusya'nın da İsrail içinde geniş çaplı istihbarat faaliyetleri yürüttüğü ortaya çıktı. Ülkede faaliyet gösteren Rus şirketi bir yandan Moskova lehine kamuoyunu etkiliyor diğer yandan da mecliste lobi faaliyetleri yürütüyor. Operasyonun hedefinde ise Ukrayna ve Filistinliler var.

Son Güncelleme:

Rusya, İsrail'de kamuoyunu ve meclisi (Kneseet) etkilemek için son derece geniş kapsamlı bir istihbarat faaliyeti yürütüyor. Faaliyetlerin odağında ise merkezi Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan ve Kremlin tarafından paravan olarak kullanılan Sosyal Tasarım Ajansı (SDA) bulunuyor. Çok sayıda Avrupa ülkesinin yanı sıra İsrail'de de ofisi bulunan şirket geniş çaplı PR, medya ve tanıtım faaliyetleri yürüterek bir yandan İsrail kamuoyunun diğer yandan ise meclisin Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin düşüncelerini etkilemeye çalışıyor. İsrail kamuoyunda Rusya'ya destek yaratmaya çalışan şirket Meclis'te ise Moskova aleyhine bir karar çıkmasının ve Ukrayna'ya İsrail silahlarının gönderilmesinin önüne geçmeye çalışıyor.

Rus PR firmasının İsrail'deki Yargı Reform Tasarısı protestolarından sonra istihbarat faaliyetlerini hızlandırdığı ifade edilmekte.

PUTİN'İN ADAMI

Küresel istihbarat yayın organı Intel News'in elde ettiği bilgilere göre, 2017 yılında kurulan SDA firmasının doğrudan Rusya Dış İstihbarat Servisi SVR tarafından yönetiliyor. Şirkete bu yılın başında ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından yaptırım kararı da alındı. Şirketin kurucusu Ilya Gambaşidze'nin de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in “iç çemberinde” yer alan yakın adamlarından birisi olduğu biliniyor.

RUS KÖKENLİLERE ULAŞTILAR

Şirketin istihbarat çevrelerine sızan 2023 yılına ait resmi yazışmalarında ise İsrail'de toplumun büyük kesimini sokaklarda Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini protesto etmeye sürükleyen adalet ve yasa reform tasarısı hakkında “harika bir fırsat” değerlendirmesi yapılmakta. Şirketin bu süreçte Netanyahu hükümetinde yer alan ve Rusya'dan İsrail'e göçen etkili bürokratlara ve diplomatlara “Rusya lehine lobi faaliyeti yürütmek amacıyla” ulaştığı da belgelerden çıkan bilgiler arasında.

FİLİSTİNLİLER HEDEFTE

Belgelere göre şirket İsrail basını ve medyasında yoğun reklam ve tanıtım faaliyetleri yürütmekte. Şirketin İsrail'de sosyal medya üzerinde de çok sayıda etkili Influencer hesabına sahip olduğu belirtilirken paylaşılan görseller arasında ülkedeki solcu partilerin ve grupların Hamas'ı desteklediği yönünde yanıltıcı bilgiler de yer almakta. İsrail'deki Rus firmasının faaliyetleri Ukrayna'yı suçladığı kadar Filistinlileri de karalıyor. Sosyal medyada Arapça yayınlanan ve İsrail'in silahlarını Ukrayna'ya verdiği için Hamas ve Hizbullah karşısında yeterli savunma gücüne sahip olmadığını iddia eden yazılar ile ülkedeki Filistin düşmanlığı da körükleniyor.

Sızan belgelere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin şirketin İsrail'deki istihbarat ve lobi faaliyetlerinden son derece memnun.

PUTİN ŞİRKETTEN MEMNUN

İsrail medyasında en çok paylaşılan Arapça makalelerden birisinde ise ülkenin ana hava savunma sistemi olan Demir Kubbe'nin Ukrayna'ya satılması halinde İsrail'in kendisini savunamaz hale geleceği iddiasına yer veriliyor. Makalelerde Ukrayna'dan Hamas'a silah gönderildiği yalanı da yer alıyor. SDA belgelerinde faaliyetlerin hem İsrail kamuoyunda ve ulusal medyada hem de mecliste ciddi şekilde tartışıldığı ve “Kremlin'in bundan dolayı çok memnun olduğu” bilgisine yer veriliyor. Yazışmalarda ayrıca faaliyetleri yoğunlaştırmak için Kremlin'den 1.2 milyon dolar ek bütçe talep edilirken İsrail meclisinde “mutlaka ikna edilmesi gereken kişi” olarak da ailesi Sovyetler Birliği'nden göçen, Knesset Dış İlişkiler ve Güvenlik Komitesi Başkanı olan Yuli Edelstein'ın ismi geçmekte.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber