Ukrayna-Romanya sınırı: Vedalaşmaların durağı
Haber Global muhabiri Mehmet Altunışık ve kameraman Ünsal Çakin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası ülkeden göç eden insanların bulunduğu Romanya sınırından gelişmeleri anbean aktarıyor. Altunışık, sınırı vedalaşmaların durağına benzetiyor, "Son öpücük, son sarılma, son veda burada oluyor" diyor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 5'inci güne girildi. Ukrayna'nın başkenti Kiev ve Harkov gibi kentlerde patlamalar devam ederken, Birleşmiş Milletlere göre, 500 binden fazla Ukrayna vatandaşı ülkesini terk etti.
Haber Global muhabiri Mehmet Altunışık ve kameraman Ünsal Çakın, günlerdir Romanya-Ukrayna sınırında yer alan göç eden vatandaşları canlı canlı takip ediyor. Bugüne kadar Tunus, Mısır, Libya, Lübnan, Suriye ve Kuzey Irak'ta çatışma bölgelerinde görev yapan Altunışık, Arap Baharı ayaklanmalarını takip etti.
SINIRA YAKLAŞTIKÇA YOL KENARLARI...
Ukrayna'ya yolculuk için İstanbul'dan önce Romanya'nın başkenti Bükreş'e geçen ardından Bükreş'te kiraladıkları araçla 8 saatlik bir yolculukla Ukrayna sınırına vardıklarını söyleyen Altunışık, "Tabi bu 8 saatlik yolculuk sırasında Romanya'da herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Ama sınıra yaklaştıkça Romanya'ya geçen Ukrayna vatandaşlarını yol kenarında görmeye başladık" diyor.
Romanya-Ukrayna sınırında göç edenler için çadırlar açıldığını, sağlık ekiplerinin hazır beklediğini gördüğünü söyleyen Altunışık, "Gelenlere test yapılıyor, ilaç temini yapılıyordu. Romanya Siret Sınır Kapısı'nda çok hazırlık yapıldığını gözlemledim. Çadırda gıdalar, yiyecekler ve giyecekler vardı. Bütün sorun Ukrayna tarafındaydı. Bu tarafta çok az sivil toplum kuruluşu, çok az çadırlar vardı. O çadırlarda da gıda ve olası bir hastalık noktasında eksiklikler var" şeklinde konuştu.
'UKRAYNA VATANDAŞLARINDAN SONRA EN FAZLA HİNTLİ VAR'
Romanya sınırında kısa bir süre durduktan sonra pasaport kontrolüyle Ukrayna'nın sınır şehri Çernivtsi şehrine geçtiklerini dile getiren Altunışık, savaşın en acı yüzüne burada tanıklık ettiğini söylüyor. Altunışık, Ukrayna'da savaştan kaçıp hayatta kalabilmek için binlerce Ukraynalı'nın sınırda beklediğini ifade ederek, "Ukrayna hükümetinin aldığı kararla 18-60 yaşları arasındaki erkeklerin Romanya'ya geçişi yasaklanmıştı. Zaman zaman gerginlikler yaşansa da sakin bir ortam söz konusu" diyor.
Hem Ukrayna vatandaşı hem de Ukrayna'da yaşayan yabancı uyrukluların binlercesinin Siret Sınır Kapısı'ndan Ukrayna'ya 35 kilometrelik mesafeye kadar yoğun bir kuyruktan oluşturduğunu gözlemleyen Altunışık, "Ukrayna vatandaşlarının dışında en çok Hintlilerin çok fazla olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
VEDALAŞMALARIN DURAĞI
Ortadoğu'da da bu manzaraları gördüğünü aktaran Altunışık, 2014'te Musul'un işgalinde benzer bir tablo ile karşılaştığını söylüyor. Altunışık, "O dönem sıcak havada insanlar çöl ortamında yürüyerek savaştan kaçıyordu. Şimdi sene 2022 benzer bir tabloyu bu kez buz gibi bir havada zaman zaman soğuğun -6 dereceye kadar düştüğü ve yoğun şekilde kar yağışının olduğu Avrupa'nın göbeğinde bir ortamda yaşıyoruz. 'Hani tenimiz, dilimiz, dinimiz ayrı olabilir ama yaşadığımız acı aynı' derler ya şu an tam onu anlatıyor. Ortadoğu'da göç yolundaki acı ile burası aynı birbirinden farklı değil" dedi.
Sınırda gözyaşı, çocuk ve kadınların perişan olduğu bir ortamın hakim olduğunu gözlemleyen Altunışık, "Burada Ukraynalı erkekler sınırın Romanya tarafına geçemiyor. Haliyle aileler burada vedalaşmak zorunda kalıyor. Eşini, kızını, annesini, çocuğunu sınıra kadar getiriyor ve burada vedalaşıp sınırdan geri dönüyor. Müthiş bir dram söz konusu oluyor. Göç kısmını artık anlatabilecek, lügatımda kelime kalmadı. Vedalaşırken konuştuğumuz bazı insanlar, 'Belki de son defa görüyoruz. Son öpücük, son sarılma, son veda' diyor. Bu vedalaşmalar bir son üzerine kurulduğu için çok daha dramatik bir ortam var sınırda" ifadelerini kullandı.
BİR YANDA BOMBA, BİR YANDA SOĞUK
Sınırda yeni doğmuş bebekten, çocuklara, yaşlı ve hasta kadınlara kadar 7'den 70'e her yaşta kadının beklediğini ifade eden Altunışık, Ukraynalı kadınların ülkelerini terk etmek istemediklerini ama nihayetinde sadece çocuklarını düşündükleri için buna mecbur olduklarını gözlemlediğini söylüyor.
Sınırda savaşın yanı sıra bir de soğuk hava ile mücadele ettiklerini belirten Altunışık, "Dün lapa lapa kar yağıyordu. Kar yağışında, bir saatten sonra karşı sığınabileceği yer arıyor. Sadece soğuğa karşı yanlarına aldıkları battaniyelerle korunmaya çalışıyorlar. Geceleri hava eksi derecelere düşünce bulduğumuz çalı-çırpı ile ateş yakıyoruz" diyor.
Ukraynalıların sınırdan Romanya'ya geçişinin daha rahat olduğunu aktaran Altunışık, yabancı uyrukluların geçişi sırasında Romanya tarafından ilgili devletlerin bir iletişim noktasında yaşadığı sıkıntılar nedeniyle yavaşladığını söylüyor.
Sınırdan Kiev'e hareket edeceklerini bildiren Altunışık, "Sınırdaki kalabalık ilk günlerden daha az, kendini sakin ortama bıraktı. Yaya olarak gelenlerin sayıları azalıyor, ama çatışmalar şiddetlenir, Ukrayna'nın batısına doğru devam ederse, elbette yeniden uzayan kuyrukları görmemiz mümkün olabilecek "diyerek sözlerini bitirdi.
Kaynak: Web Özel