Saldırı altındaki lider Zelenskiy'nin iletişim tarzı nasıl?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, iletişim alanında da büyük bir savaş veriyor. Çektiği videolardaki tavrı halkına nasıl bir mesaj veriyor? Sosyal medyayı nasıl kullanıyor?

Son Güncelleme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 7'nci günü geride kaldı. İşgal süresince Ukraynalıların şüphesiz ön plana çıkan mücadelesini büyüten etkenlerin başında Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy geliyor. 42 milyon Ukraynalının dışındaki bütün dünya her an Zelenskiy'nin yapacağı açıklamaya odaklanmış durumda.

Sosyal medyayı aktif kullanan, kritik mesajlar paylaşan ve bazı dünya liderlerinin ülkelerinden savaşı yönetmesi davetlerini geri çeviren Zelenskiy, Başkent Kiev'den ülkesini savunuyor. Ukrayna'nın genç lideri, günlerdir verdiği mücadele ile bütün Batı'yı arkasına aldı.

Kiev'i terk etmediğini anlattığı paylaşımlarından biri👇

Zelenskiy, bir yandan bütün bu telefon görüşmeleriyle dünyayı ikna ederken, bir yandan da ülkesindeki vatandaşları seferber edip, ordusunu yönetiyor.

Rusya gibi büyük bir gücün karşısında duran Zelenskiy hakkında şu sorular akıllara geliyor; 

📌Bir siyasi lider olarak şu savaş şartlarında Zelenskiy nasıl hareket ediyor?,

📌Sık sık TV'lere çıkması avantaj sağlar mı?

📌Hareket tarzıyla halkına, ordusuna, dünyaya ne tür mesajlar veriyor?

📌Kendisini sevmeyen seçmeni nasıl etkiledi?

📌Bir siyasi figürün bu tarz ortamlardaki (savaş, işgal, saldırı) hareket tarzı nasıl olur?

'AVRUPA'YI DEĞİŞTİRİYOR'

İngiliz The Guardian gazetesi 'Bu adamın sırrı ne?' sorusunu telefon görüşmelerine şahit olan yakın bir kaynağa sordu. Kaynak, Ukrayna lideri hakkında "Çok doğrudan, çok tutkulu ve çok pratik" diyor. 

Teksas Austin Gazetecilik Okulu'ndan Doçent Samuel Woolley, "Bence Zelenskiy’nin komedyen ve oyuncu olması şu an durumu idare etmesine çok yardımcı oluyor. Kamera önünde olmaya alışık. Eski bir performansçı" ifadelerini kullanıyor. Woolley bu krizden önce Zelenskiy’nin anketlerdeki onaylanma oranının oldukça düşük olduğunu aktarıyor.

ZELENSKİY ÖNCESİ UKRAYNA'NIN HALİ NEYDİ?

Quatro Siyaset Stratejileri Başkanı Elif Dördüncü Aydemir ise, Zelenskiy'nin bugün göstermiş olduğu liderlik başarısını anlayabilmek için Zelenskiy öncesi Ukrayna'yı iyi bilmek gerektiğini söylüyor. Aydemir, Zelenskiy öncesi Ukrayna'da, yolsuzluğun sıradan günlük bir olay haline geldiğini aktarıyor.

Ukrayna halkının özellikle 90'lı yıllardan sonra artık yüzünü batıya ve batının demokratik değerlerine döndürdüğünü ifade eden Aydemir, "Zelenskiy, bir kariyer siyasetçisi olmamasına rağmen, yolsuzluklardan beslenen bu oligarşik yapıya karşı halkta yükselen tepkileri iyi değerlendirerek iktidara gelmiştir. Hem Ukrayna halkının hem de dünyanın tepkisinin ne yönde olacağını önceden kestirip ona göre pozisyon alıyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Lideri Zelenskiy, sık sık Donbas'taki askerlere moral vermek ve sohbet etmek için cephe hattına gidiyordu. Fotoğraf: Reuters

Zelenskiy'nin hem milli duygulara hem de insani duygulara nasıl hitap edeceğini ve bunun da aktörlük yaşantısından gelen doğal bir yetenek olduğunu söyleyen Aydemir, "BM Genel Kurulu'nda çevrimiçi olarak bağlanarak yaptığı konuşmada çevirmenleri bile ağlattı, ayakta alkışlandı" diyor.

'UKRAYNA KAHRAMANINI BULDU'

Zelenskiy'nin daha Rus işgali başlamadan önce popüler kültür araçlarını kullanarak kamuoyu oluşturmaya başlamış olduğunu aktaran Aydemir, "İşgalin başlaması üzerine de sadece kendisi değil, yanında bulunan ve Ukrayna halkının sevgisini kazanmış popüler figürler ile sosyal medyayı doğru bir şekilde kullanmaya başladı" diye konuştu.

Aydemir, Zelenskiy'nin bombardıman altındaki Kiev sokaklarında selfie çekmesi, askeri üniforma içerisinde dünyaya seslenmesi ve asla kaçmayacağını vurgulamasının 'cesaret' faktörünü iyi kullandığını gösterdiğini söylüyor. Aydemir, "Sığınağa girip izolasyona çekilmeyi tercih etmemiş, hem çalışma arkadaşları ile hem de halkla bir araya gelmeye gayret göstererek halkın moral ve motivasyonunu doğru yönetmeyi, dolayısıyla halkı işgale karşı topyekûn bir savunma yapmaya yönlendirmeyi başarmıştır" şeklinde konuştu.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)'in paylaştığı bir gönderi

Aydemir, "Rusya şu anda birkaç yüz bin kişilik Ukrayna ordusuyla değil, 40 milyon Ukrayna vatandaşı ile savaşıyor. Sonuç olarak Ukrayna halkı aradığı kahramanı bulmuş ve onun çevresinde kenetlenmiş durumda. Bu savaştan sağ da çıksa hayatını kaybetse de bir kahraman olarak tarihe geçecektir" diyor.

'VAR-YOK OLMA MESELESİNE GETİRDİ'

Zelenskiy'nin bu hareket tarzıyla, meseleyi krizin yükselmesi ile birlikte bir siyasi yönetim çekişmesi halinden çıkardığını ifade eden Aydemir, hem Ukrayna'nın var olma-yok olma, hem de Avrupa ve demokrasinin var olma meselesi haline getirdiğini söylüyor.

BAŞKENTİ TERK ETMEMEK, HALKA KARIŞMAK, İLETİŞİM KURMAK

Bir siyasi figürün bu tarz ortamlarda hareket tarzı nasıl olmalı, Zelenskiy durumu nasıl idare ediyor? başarabiliyor mu? sorusuna ise Aydemir, şu cevabı verdi: "Her şeyden önce başkenti terk etmemeli. Cesaret göstermeli ve bu cesaretini saklanmayarak, halka karışarak, sokaklarda dolaşarak ispatlaması gerekli.

Diğer önemli bir husus da iletişimi hem sürekli hale getirmesi hem de bunu duygulara hitap edecek şekilde gerçekleştirmesi zorunluluğudur. Zelenskiy bu konularda başarılı bir çizgi izlemiştir" şeklinde konuştu.

cihat. aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber