Tuzağa bırakılan 'bayağı çakır kuşu' böyle kurtarıldı

Mersin'de kuş tuzağına bırakılan bayağı çakır kuşunu polis kurtardı.

Son Güncelleme:

Mersin'in Akdeniz ilçesinde, kırsalda kurulan tuzağa bırakılan nesli tükenme tehlikesi altındaki bayağı çakır kuşu, polis ekiplerince kurtarıldı.

İl Emniyet Müdürlüğünün açıklamasına göre, Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği (HAYDİ) ekipleri, Bağlarbaşı Mahallesi kırsalında yaban hayatının korunmasına yönelik çalışmalarını sürdürdü.

HAYDİ ekipleri, bölgede yaptıkları incelemede kuş tuzağı buldu. Tuzağın içinde nesli tükenme tehlikesi altındaki bayağı çakır kuşu olduğunu gören ekipler, kurtardıkları kuşu Tarsus Doğa Parkı'nda götürdü.

Stres ve açlığa bağlı bitkin düştüğü belirlenen kuşun, başka bir hayvanı yakalamak için kurulan tuzağa bırakıldığı tespit edildi.

BAYAĞI ÇAKIR KUŞU

Bayağı çakır kuşu (Accipiter gentilis), atmacagiller (Accipitridae) familyasından kıvrık, kısa gagalı, ince uzun keskin pençeli, bir atmaca türü.

Sırtı koyu kahverengi veya gri tüylü, göğsü beyaz ve enine kahverengi çizgili atmacaların en irisi olup, 55–60 cm boyundadır. 120 cm kadar kanat açıklığına sahip, çok iştahlı ve saldırgan bir kuştur. Alçaktan uçtuğu için doğan avcılar tarafından, tavşan ve keklik avında kullanılır. Ateş ve sarımsı bir ışık gibi parlayan gözleri vardır. Atmacadan biraz daha büyüktür ve kanatları daha dar ve kalındır. Boyu aşağıdan yukarı uzundur.

Atmaca ise kısadır. Çok süzülerek uçar ve genelde sık ormanda yaşar ama yaşadıkları yerler bozkır ormanlarıdır. Fethiye'den Ankara ya kadar geniş bir alanda yaşar. Atmacalar ise kuzeyde Karadeniz ve Edirne taraflarında yaşar.

Kaynak: İHA

Osmaniye'de sahte bal operasyonu: Ele geçirilen miktar dudak uçuklattı Sünnet düğününde drift pahalıya patladı Karadeniz'de fırtına riski: Oruç Reis de limana çekildi 24 saate iki mevsim sığdı: İstanbul'da sıra dışı sonbahar Kütahya'da sağanak: Pazar esnafının zor anları Numan Kurtulmuş'tan ilk 4 madde tartışmalarına ilişkin açıklama: "Zaman kaybı"