"Türklere vize serbestisi ilk adım olabilir"

Uluslararası Siyasi Araştırmalar Merkezi (CeSPI) Türkiye Gözlemevi'nin bilimsel direktörü Valeria Giannotta, “Türkiye, vize rejimi serbestleştirilmemiş tek aday ülke. Bu açık bir şekilde karşılıklılık ilkesine aykırıdır, çünkü biz Türkiye'ye Kimlik Kartı ile özgürce girebiliyoruz" dedi.

Son Güncelleme:

Uluslararası Siyasi Araştırmalar Merkezi (CeSPI) Türkiye Gözlemevi'nin bilimsel direktörü Valeria Giannotta, Euractiv'e bir röportaj vererek Türkiye'nin vize serbestisiyle ilgili konuştu.

Türkiye'nin dönemsel olarak gündeme getirdiği konulardan biri de vize serbestisi ve Gümrük Birliği'nin modernizasyonu. İkincisi 1995 yılında yürürlüğe girdi ancak endüstriyel mallar ve işlenmiş tarım ürünleriyle sınırlı. Bu bağlamda Giannotta, hem vize meselesinin hem de Gümrük Birliği'nin modernizasyonunun, AB ile Türkiye arasında 2016 yılında imzalanan göçmenlere ilişkin mutabakat zaptı kapsamında yer aldığını vurguluyor.

Özellikle, 2016'daki mutabakat çerçevesinde Brüksel, Türk vatandaşlarına yönelik vize zorunluluğunu ortadan kaldırmak için vize serbestisi yol haritasını hızlandırmayı ve Türkiye'nin geri kalan gereklilikleri karşılamak için gerekli önlemleri almayı taahhüt etti.

“Türkiye, vize rejimi serbestleştirilmemiş tek aday ülkedir. Bu açık bir şekilde karşılıklılık ilkesine aykırıdır, çünkü biz Avrupa vatandaşları olarak Türkiye'ye Kimlik Kartı ile özgürce giriyoruz" diyen CeSPI analisti, özellikle de Kovid-19'dan sonra birkaç yıldır Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine uzun süreli vize almakta büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Bu sorunlardan şikâyetçi olanlar arasında akademisyenler ve çeşitli sektörlerden profesyoneller de yer alıyor.

Analiste göre AB'nin Türkiye'ye yönelik yeni bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor. Giannotta Türklerin, Avrupa'ya daha uzak hissettiklerine dikkat çekiyor. Bu anlamda vize faslının çözülmesi ilk adım olabilir.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber