Türkiye'de yaklaşık 3 milyon hasta var! 55 yaşından sonra risk artıyor... Geç kalmadan dikkat edin!
Her gün düzenli olarak sebze ve meyve
tüketilmelidir. Meyve ve sebzeler özellikle potasyum
açısından çok zengin olduğu için yüksek kan basıncını dengelemeye
yardımcıdır. Tam tahılların tüketimine özen gösterilmeli, lif alımı
artırılmalıdır. Gün içinde 20-30 gram lif almaya özen
gösterilmelidir. Tam tahıllar, yulaf, kuru baklagiller, sebze ve
meyveler lif içeren besinlerdir. Çiğ sebze ve taze meyve tüketmek,
tam tahıllardan zengin beslenmek kalp hastalıklarının yanı sıra
kanser, diyabet, nörolojik hastalık riskini de azaltır. Bitkisel
kaynaklı protein ve lif içeren kuru baklagillere haftada 2-3 kez
sofrada yer açılmalıdır.
Kaynak: İHA