Türkiye ve Almanya arasında döner krizi: Kararı AB verecek

Yıllar önce Almanya'ya çalışmak için giden Türklerin Alman mutfağına kattığı en büyük lezzet olan döner, Türklerin tescil başvurusuyla kıymete bindi. Türkiye'nin talebi kabul edilirse dönerin Almanya'daki haliyle satılabilmesi için isim değişikliğine gidilmesi gerekiyor.

Son Güncelleme:

Türkler yıllar önce getirdi, elleriyle servis etti. Konu tescile gelince Almanlar döneri sahiplendi. Türkler döner kebabın tescil edilmesi talebiyle Avrupa Birliği'ne başvurdu. dönerin standartlarıyla ilgili ilk itiraz Almanya'dan geldi. Karar Türkiye lehine çıkarsa Almanlar döneri ya daha pahalı satacak ya da dönerin adı değişecek.

Avrupa Birliği dönerin tarifi için Türkiye'yi işaret ederse, AB tarafından ‘geleneksel’ olarak tescillenen ilk Türk ürünü olacak. Almanya'daki restoranların orijinal döner tarifine birebir uyması istenecek. Yani içerisine farklı soslar ve malzemeler koyamayacaklar.

Tescil başvurusunda döner kriterleri göze çarpıyor. Hayvanın yaşı, kullanılan baharatlar ve döner bıçağının uzunluğu bunlar arasında.

Kritik tarih 24 Eylül. Avrupa Komisyonu bu tarihe kadar itirazları inceleyecek. Eğer itirazlar yerinde bulunursa Türkiye ve Almanya'nın uzlaşma sağlayabilmeleri için 6 ay süreleri olacak. Sonra da, komisyon son sözü söyleyecek.

Samsunspor taraftarlarından Narin’in mezarına ziyaret Bahçede yakılan çöpler konteyneri küle çevirdi TEM Otoyolu'nda ölüme davetiye çıkaran anlar Taksi parasını ödemedi, taksiciler kapısına dayandı Küçükçekmece’de derbi sonrası taraftar kavgası Hatay'da kontrollü yıkım: 9 katlı bina saniyeler içinde yerle bir edildi