Türkiye obezitenin pençesinde

Türkiye, obezitede rekorlar ülkesi haline gelirken, neredeyse her üç kişiden biri fazla kilo sorunuyla boğuşuyor. Obez sayısının en yüksek olduğu il Adana, en düşük olduğu il ise Erzurum olarak öne çıkarken, ortaya çıkan tablo için "halk sağlığı sorunu" tanımı yapılıyor.

Son Güncelleme:

Obezite, Türkiye'de en büyük halk sağlığı sorunlarının başında geliyor. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Obezite Atlası verilerine göre Türkiye, Avrupa'nın en obez nüfusuna sahip ülkeler sıralamasında başı çekiyor. Dahası 2035 yılına kadar nüfusun yüzde 55’inin fazla kilolu olacağı belirtilirken, obezite sadece yetişkinleri değil, 3 milyona yakın çocuğu da tehdit ediyor. 10-13 yaş arası obezite sıklığı dünyada yüzde 7.2 ölçümlenirken bu oran Türkiye'deki kayıtlarda yüzde 12.7 olarak yer alıyor. TÜİK'in yayımladığı son veriler de durumun vehametini ortaya koyuyor. Obez sayısının en yüksek olduğu il Adana, en düşük olduğu il ise Erzurum olarak öne çıkıyor. 

Ergenler arasında bile obezite sorununun arttığına değiniliyor.  

ERGENLERİ DE ETKİLİYOR 

Son verilerin yanı sıra; İzmir, Ankara ve Muş'ta yapılan son bilimsel araştırmalar da obezite salgının giderek büyüdüğünü ortaya koyuyor. Öyle ki, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Özgün Torcu, Ceren Akanalçı ve Meltem Çiçeklioğlu'nun İzmir'de yaptıkları araştırma sonuçlarına göre, kentteki ergenlerin yüzde 16.4’ü fazla kilolu, yüzde 19'u obez kategorisinde yer alıyor. 

YÜZDE 41 FAZLA KİLOLU

Ankara'da ise 4 bin 15 kişinin incelendiği kapsamlı bir diğer çalışmada ise katılımcıların yüzde 41.1’inin fazla kilolu, yüzde 13.5’inin obez ve yüzde 0.8’inin morbid obez olduğu anlaşıldı. Gazi, Hacettepe ve Lokman Hekim Üniversitesinden kalabalık bir ekibin yaptığı araştırmaya ilişkin şu görüşler sıralandı: "Katılımcıların yarısından fazlası, fazla kilolu/obez olarak saptanmıştır. Bu durumun çeşitli faktörler ile ilişkisi olduğu görülmüştür. Obez ve fazla kilolu bireylerin daha sağlıklı yaşam tarzına sahip olabilmesi için yaşam çevreleri ihtiyaca yönelik düzenlenmelidir."

BKE UYMUYORLAR

Bir diğer araştırma ise Muş Bulanık ilçe merkezinde gerçekleştirilirken, Bulanık'taki okullarda öğrenim gören 6-18 yaş öğrencilerin boy, kilo ve beden kitle indeksi değerlerinin incelendiği araştırmadan, İzmir'deki sonuçlara benzer veriler elde edildi. Muş Bulanık İlçe Sağlık Müdürlüğünden Fatma Nur Karaçorlu tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına ilişkin, şu saptamalar yapıldı: "Öğrencilerin, yüzde 13.7’si hafif şişman, yüzde 4.4’ü ise şişman sınıfındadır. Şişmanlık sıklığı erkeklerde yüzde 6, kızlarda yüzde 3.1 göre anlamlı olarak daha fazladır. Öğrencilerin önemli bir kısmının normal Beden Kitle Endeksi değerlerine sahip olmadığı görülmektedir. Hafif şişmanlık sıklığın hızlı kilo artışının görüldüğü ergenlik döneminin başladığı dönem olan 9-14 yaş aralığında en yüksek olması dikkat çekicidir."

Paketli gıda tüketimindeki artış sorunun en önemli nedenlerinden 

SAĞLIKSIZ BESLENME

Türkiye Obezite Araştırma Dermeği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Dilek Yazıcı ise ortaya çıkan tablo için, şehirleşmenin obezitede en önemli neden olduğunu kaydederek, fast food ve karbonhidrad ağırlıklı yeme alışkanlığının obeziteye neden olduğunu söylüyor. Türkiye'nin Avrupa'da obezitede ilk sırada olduğunu kaydeden Prof. Yazıcı, "Hem çok ve sağlıksız beslenen hem de çok fazla hareket etmeyen, birçok işini teknolojik cihazlar aracılığıyla halletmeye alışmış, saatlerce hareket etmeden bilgisayar karşısında çalışan ağırlıklı bir kesim var" diyor.

Türk Obezite Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Oktay Banlı da, erişkin nüfusun 3'te birinin fazla kilo problemi olduğuna dikkat çekerken, "Hem çocuk hem yetişkinlerde ciddi artış yaşanıyor. Böyle giderse 20-25 yıl sonra nüfusumuzun yüzde 50’den fazlası obez olacak"" uyarısında bulunuyor.

AİLE ÖYKÜSÜ VAR  

Obez hastaların yüzde 80’inde aile öyküsünde obezite bulunduğunu belirten Diyetisyen Ece Geçili ise “Özellikle çocukluk obezitesindeki artış endişe verici. Cinsiyet olarak baktığımızda erkeklerde ve kadınlarda obezite görülme sıklığı arasında bazı farklar olabilir, ancak genel olarak obezite her iki cinsiyette de artış eğiliminde. Yapılan araştırmalar obezite ve psikiyatrik hastalıklar arasındaki bağlantıyı göstermekte" görüşlerini sıralıyor. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber