Türkiye gevşemeye ne kadar yakın? Yeni Covid tablosu ne anlatıyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasıyla normalleşme süreci ufukta gözüktü. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Haberglobal.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. 100 bin kişide kaç vakaya düşünce gevşeyeceğiz?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın “Artık vaka sayılarına göre 'Yerinde karar' dönemine geçiyoruz” sözlerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da normalleşme sürecine kademeli olarak geçileceğini açıkladı.
Koronavirüs ile mücadele sürecinde hayatımıza giren veri ve sayılara '100 bin kişide görülen vaka' sayısı da eklenirken iller bu orana göre sınıflandırılacak. Bu veri oldukça önemli zira Avrupa da ABD de bu veriye bakarak alınan tedbirlerde esnemeye gidiyor.
Peki Türkiye, diğer ülkelerde bu döneme kadar uygulanana kıyasla gevşemeye ne kadar yakın?
Statista'nın derlediği verilere göre Türkiye, 100 bin kişide 65.8 vaka ile en düşük orana sahip 14. ülke konumunda. Sıralamada Türkiye'nin hemen yanında 13. sırada 60.7 ile Almanya yer alıyor. Almanya örneğini açmak gerekirse; Başbakan Angela Merkel, tedbirlerin gevşetilmesi kapsamında kapalı olan mağazaların açılması için gereken oranı 7 gün boyunca 100 binde 35'in altında kalmak olarak duyurmuştu.
Son bir haftada 100 bine oranlanmış vaka sayılarında Türkiye, Almanya'nın ardından en düşük orana sahip 14. Avrupa ülkesi konumunda. (Kaynak: Statista - 15 Şubat 2021)
Türkiye'de ise Bilim Kurulu'nun gevşeme için tavsiye edeceği oran bekleniyor. Esnafın ve işletmecilerin derinden etkilendiği süreçte, tavsiye edilecek oran aslında esneme takviminin de şekillenmesini sağlayacak...
Konuyla ilgili olarak Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye için böyle bir oran henüz netleşmiş değil. Önümüzdeki günlerde yayınlanacak ve o zaman belli olacak. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Sağlık Bakanlığı paylaşacak, ondan sonra hep beraber göreceğiz. Bir çalışma yapıldığını biliyorum lakin henüz netleşmedi. Şu an bir oran paylaşmam doğru olmaz.”
ÇARPICI TABLO
Henüz esneme için oran belirlenmese de Almanya örneği ile kıyas yapacak olursak, “Nüfusa Göre İl İl Vaka Sayıları” tablosuna göre Türkiye'de 100 binde 35'in altında yalnızca 26 il bulunuyor. Bu 26 ilden sadece 6'sının nüfusu 1 milyonun üzerinde. Fotoğrafı daha net hale getirmek gerekirse; Türkiye'de nüfusu 1 milyonun üzerinde olan il sayısının 24 olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Peki büyük şehirlerde durum ne?
100 binde 35 sınırının altındaki illerden 8'i büyükşehir. Bu iller Bursa (34.87), Denizli (32.52), Diyarbakır (17.53), Eskişehir (30.99), Gaziantep (26.72), Mardin (15.33), Şanlıurfa (27.12) ve Van (14.89) olarak sıralanıyor.
Büyükşehirlerin ortalamasını aldığımızda ise karşımıza 100 binde 64.26 oranı çıkıyor. Nüfus açısından 5 büyük ilimizde ise oranlar sırasıyla şöyle:
İstanbul: 60.19 Ankara: 35.49 İzmir: 44.39 Bursa: 34.87 Antalya: 78.21
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Asan ise Haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada şunların altını çizdi:
“Tedbirleri gevşetme noktasında bu oran tek başına bir kriter değil açıkçası. Bu yalnızca görüş alınabilecek bir oran. Yüzde 30'ların altına inmek azalmayı gösterir elbette ama bu tek başına kriter olamaz. Sadece buna bakılarak bir gevşeme kararı vermek doğru olmaz.”
'İDDİALI... MEVCUT KOŞULLARDA ZOR'
Aşılanma ve toplum bağışıklığı oranının tedbirleri gevşetme konusunda daha önemli kriterler olduğunu vurgulayan Asan, Merkel'in paylaştığı 100 binde 35 oranı için ise “İddialı. Bu oranlara inmek mevcut koşullarda zor gözüküyor” yorumunu yaptı.
Doç Dr. Asan, böylesi iddialı hedeflere ulaşma çabası sürerken; restoranların, kafelerin ve okulların açılmasının söylenen noktaya varış süresini uzatacağını da dile getirdi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, tedbirlerin gevşetilmesi için bir hafta boyunca 100 binde 35 oranının altında kalmaları gerektiğini ifade etti. Almanya, 16 Şubat Salı günü 100 binde 59'luk oran kaydetti. (Fotoğraf: Reuters)
Haberimiz için görüşüne başvurduğumuz bir diğer isim olan Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Füsun Eyüboğlu ise Angela Merkel'in sözlerini “Merkel'in açıklaması tedbiri elden bırakmamak ve işi sıkı tutmak adına yapılmış olumlu bir açıklama olarak değerlendirilebilir” ifadeleriyle yorumladı.
Bilim insanlarının yaptığı açıklamalar ışığında, bu sayılara ve Merkel'in açıklamaları doğrultusunda Almanya örneğine bakarak bir tahminde bulunmak mümkün ancak görünen o ki sadece 100 bine oranlanmış vaka sayıları ile hareket etmek de pek çok faktörden sadece birini kullanmak olacaktır.
Kısıtlamalar hangi illerde kalkacak?
Kaynak: Web Özel