Türkiye'de kaç milyon ruhsatsız silah var?

İzinsiz silah satışı ve tanıtımına ağır ceza içeren yasa için AK Parti TBMM'ye teklif sundu. Teklifi yorumlayan Umut Derneği Başkanı Akçan "Geç bile kalınmıştı. Türkiye'deki silahların yüzde 89'u ruhsatsız. Türkiye'de kayıt dışı 18 milyon silah var" dedi.

Son Güncelleme:

AK Parti, 39 maddeden oluşan bir torba teklifi TBMM'ye sundu. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da teklifin detaylarını açıkladı. Teklif içinde silah satışına yönelik önemli bir madde bulunuyor. 

SİLAHLARIN TANITIMINA İDARİ PARA CEZALARI

Yivsiz tüfek, spor ve nişan tüfeği ile tabancaları izinsiz ya da faaliyetlere aykırı şekilde üretenlere ilişkin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olduğuna işaret eden Muş, teklifle, bunun 3 yıldan 5 yıla kadar çıkartılacağını kaydetti. Muş, söz konusu ateşli silahlarla ilgili, satın alma belgesi olmayanlara satış yapanlara; satıcılık belgesi olmadan satış yapanlara ya da ihraç kaydıyla üretilen tüfekleri yurt içi piyasaya sürenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verileceğini anlattı.

Bu silahlara yönelik ticari reklam, tanıtım ve satış yapılmasına idari para cezaları getirileceğini anlatan Muş, şöyle devam etti:

"Televizyon, yazılı ve görsel basın ya da internet üzerinden bunların yapılmasına idari yaptırımlar getiriyoruz. Yaptırımlar şu şekilde olacak; bir ulusal kanalda bu silahların ticari tanıtımı ve satışı yapılırsa o kanala 419 bin 126 lira, yerel televizyonsa bu 20 bin 953 lira, ulusal süreli yayınsa 209 bin 563 lira, yerel süreli yayınsa bu rakam 10 bin 476 lira, ulusal radyoysa 104 bin 781 lira, eğer yerel bir radyoda bu tanıtım ve reklam faaliyetler yapılıyorsa 10 bin 475 lira, internet mecralarında bunların yapılması durumunda ise 104 bin 781 lira idari para cezası verilecek. SMS'le bu tanıtım işlemleri yapılabiliyor. Burada da 52 bin 388 lira idari para cezaları kanun teklifimiz öngörüyor."

"TÜRKİYE'DEKİ SİLAHLARIN YÜZDE 89'U RUHSATSIZ"

RS FM'de Atilla Güner'le Akşam Postası'na konuşan Umut Derneği Başkanı Ayhan Akçan, söz konusu teklifin "silah" maddesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Ayhan Akçan, hükümetin gündeminde olan son düzenlemeyi şöyle yorumladı:

"Türkiye'deki silahların yüzde 89'u ruhsatsız. Üreticilerinden kayıt dışı silah alıyorlar. Türkiye'de 'lazım olur' diye alınıyor. Son zamanlarda özellikle terör olaylarından sonra artış olduğunu görebiliyoruz. Sağlıkla ilgili bir probleminiz var, ya da akli siciliniz müsait değil ve siz silah satın almışsanız bu duruma 1 ile 3 yıl arası hapis cezası geliyor. Umut Vakfı olarak senelerdir söylüyorduk. Türkiye'de kayıt dışı 18 milyon silah var. Bu kanunla beraber ticari reklam da tanıtım ve satışını gerçekleştirmeye çalışan SMS mesajları da idari para cezasına çarptırılacak. Böyle bir yasa tasarısı için geç bile kalınmıştı. Ama yine de olumlu bir gelişme olarak görüyoruz."

Sonraki Haber